hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴88開辦消息

3ASV174 發表於 2017-7-5 22:34 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2017-7-5 21:44
不设跟91M/95/95M/98A/290系的轉乘優惠叫人失望

無寫不等於一定無,
613 轉東九短線都無寫落宣傳,因為只係用黎爭加中標籌碼,唔係真係想你用。
如要討論,請先自貼差餉單一次
cnquate 發表於 2017-7-5 22:38 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2017-7-5 22:29
但係安茵街一出唔係迴旋處轉翻去安達邨咩?

嗰段係安泰西開出往筲箕灣方向經,所以話往港島東冇錯
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
leungky0528 發表於 2017-7-5 22:42 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-7-5 22:31
我意思係話唔明點解有人會覺得九巴係因為轉乘客量數據,
而對 88 入沙田客量有信心。

咁未顯得呢條線規劃得精
斷估唔會彩虹轉乘,大隧轉乘,同埋沙田直線三樣目的全部達成唔到
響價錢合理底下
只要有一個目的得左就咩都有情講,成功左一半

由此又諗起隔離條213D幾離譜
俾個價錢攪到到今日都可以非繁坐唔過半
不過我信九巴會搏多半年安泰都唔出RPP 改線住
TuNg''=) 發表於 2017-7-5 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

whitehippo 發表於 2017-7-5 19:25
安達臣TD應該唔打算開任何觀塘線

彩福彩德當初都唔打算有交通,
要你用天橋上落山
結果呢?  

咪又係投降
leungky0528 發表於 2017-7-5 22:57 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-7-5 22:51
要你用天橋上落山
結果呢?  

0變1同5變6個狀況好唔同
仲要依家去觀塘路線已經無主要嘅轉乘效用
KV149~81 發表於 2017-7-5 23:03 | 顯示全部樓層

RE: 九巴88開辦消息

leungky0528 發表於 2017-7-5 22:42
咁未顯得呢條線規劃得精
斷估唔會彩虹轉乘,大隧轉乘,同埋沙田直線三樣目的全部達成唔到
響價錢合理底下

213D又真係貴到一個點,同27差個小小收貴差唔多三蚊
碇真治 發表於 2017-7-5 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層

其實坐得巴士就唔想轉,唔明點解九巴對88老隧轉乘咁有盼望,沙田有89,唔覺會搶好多客
eric278 發表於 2017-7-5 23:16 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-7-5 22:51
要你用天橋上落山
結果呢?  

當時有地區人士指出:

「首先,一般人士由彩福邨行至觀塘道或港鐵站必不少於20 分鐘,加上還要等候接駁的升降機的時間。第二,這種除了步行外,便沒有其他交通接駁的做法,絕對會令彩福邨完全被等孤立,這是市民完成不能接受的。」

「凡是剛入伙的屋邨永遠都沒有應有的交通配套。運輸署應該更設身處地,從居民的角度出發,從入伙的那天開始便提供主要且基本的交通服務,例如接駁往返菜市場、鐵路站等等。」
(2010年8月6日成報報導)

還看香港公交
3ASV174 發表於 2017-7-5 23:20 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2017-7-5 23:09
其實坐得巴士就唔想轉,唔明點解九巴對88老隧轉乘咁有盼望,沙田有89,唔覺會搶好多客 ...

88 係大老山轉車站其中一塊砌圖,主打觀塘山既轉乘客,呢部份 89 根本唔關事。當然 88 最主打係安達落彩虹轉地鐵既客先係真,所以我唔明點解佢唔用盡回車快既 213D 要推班客去俾隧道費既 88。

如要討論,請先自貼差餉單一次
eric278 發表於 2017-7-5 23:58 | 顯示全部樓層

宣傳單張第1頁「其他途經安達、安泰巴士服務」都沒有提及剛於6月19日改經安秀道的290X線

還看香港公交