hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家對九巴的評價
開啟左側

大家對九巴的評價

10598C 發表於 2017-7-7 18:17 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-7-7 17:25
先利申小弟早年住過西灣河,經常往返九龍城、深水埗同UST,近年大部份時間住將軍澳。

我想講,如果對九巴 ...

認同九巴做荃葵好垃圾 特別係上葵 唔係好熟果邊 但係聽啲人講果邊條條都係西九特慢線

深水埗還好 因為好多車去果邊同唔少路過車

至於將軍澳 九巴某程度上係因為觀塘山而令九巴順便做好將軍澳 而安達安泰而家真係冇得頂 全港地面交通可能係佢地最好 觀塘山頂安達安泰寶達真係值10分 秀茂坪都9分 樂華三彩就算啦 將軍澳嘅話將北過得去啦7分 但係將南尚德真係要比11分佢 三條邨巴 密密嚟萬能296A 半直通多功能296C 座位線296D特快 最重要係一站直出啊

而新巴做將軍澳真係冇咁高分 比著我最多比5分 再唔出ETA 796C 796X呢啲20分鐘一班嘅車真心唔想搭 新巴都做到頹曬 將南798 694兜曬坑寶先走不如唔好做 796X/C將南走線都算啦 仲要疏車 將南又唔係冇鐵 796系呢啲垃圾線最尾又係推翻班客落地底 重點出觀塘嘅轉乘線又冇 轉乘網絡又唔得 總結兩巴做將南搞到好混亂 九巴勝在肯做邨巴 新巴真係去死算啦

西九龍...唔係之前睇返資料都唔知原來新巴有“投標”做西九龍 都唔想講 得條701 702同971(然而呢三條線嘅存在感真係...) 結果而家海麗一帶接近被排斥 深旺啲交通一塌糊塗

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

chaukc 發表於 2017-7-7 18:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-7 17:55
我而家話你聽 116九巴全部掛牌係ATENU http://hkbus.wikia.com/wiki/116

比埋條link自己入去睇啦 得未呀 ...

成個慈雲山/富山得116用新車,但係其他路線用舊車兼冷氣唔夠,仲有3B/5/5C最近瘋狂減班,3P仲CUT埋,咁叫做服務好?
116係因為有新巴競爭,所以九巴先至派新車兼唔會亂咁減班,如果116係九巴獨營,我相信九巴好大機會派舊車兼陰乾到20分鐘一班
chaukc 發表於 2017-7-7 18:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-7 18:17
認同九巴做荃葵好垃圾 特別係上葵 唔係好熟果邊 但係聽啲人講果邊條條都係西九特慢線

深水埗還好 因為 ...

講起深旺道,CUT左212之後無巴士去油麻地/廣華醫院/QE仲更加一塌糊塗
雖然118都可以去到QE,但係118收費係212的雙倍

10598C 發表於 2017-7-7 18:37 | 顯示全部樓層

chaukc 發表於 2017-7-7 18:18
成個慈雲山/富山得116用新車,但係其他路線用舊車兼冷氣唔夠,仲有3B/5/5C最近瘋狂減班,3P仲CUT埋,咁叫 ...

喂 大姐 你話要講3D同116架喎 咁我咪同你講囉 又話得116有新車 你究竟想點啫 講你果兩條慈中線定講晒成個慈雲山啫 你話啦

我又唔覺116係因為競爭喎 108九巴獨營咪又係派新車 108客量仲差啦 116係因為要經低排區所以要派新車 3C都叫派低排車啦又唔見你講?而且舊車不知幾好坐 啲舊L櫈又夠闊 又舒服 冷氣我又冇試過有問題喎 啲3ASV都好夠凍 應該係你神經線有問題

再講 20分鐘都叫陰乾?咁三彩個兩條全日線係咪開線就已經陰乾晒?被譽為交通最好嘅觀塘山頂除咗213M係咪其他理論上都叫陰乾哂?(其實根據你咁講 213M依家都陰乾咗啦 繁時開20分鐘一班 得213S係5分鐘一班 214根據時間表當時一開線都叫陰功架喇喎)
Charon1999 發表於 2017-7-7 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-7 18:17

深水埗還好 因為 ...

其實796X就15分鐘一班嘅不過脱班脱到...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
10598C + 1 脫班

查看全部評分

10598C 發表於 2017-7-7 18:43 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2017-7-7 18:24
講起深旺道,CUT左212之後無巴士去油麻地/廣華醫院/QE仲更加一塌糊塗
雖然118都可以去到QE,但係118收費 ...

真係有咁多人搭去QE咩???呢啲只係浪費資源嘅遮醜布 咁鍾意咪爭取30X入深旺道囉 不如遲啲改埋做30H算啦依你咁講嘅話
10598C 發表於 2017-7-7 18:46 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-7-7 18:42
其實796X就15分鐘一班嘅

Ok 但係新巴冇心做西九同將南就眾所周知 最弊新巴轉乘網差 舊車又難坐 796C 694 798 呢啲20分鐘又冇ETA唔知幾時有車真係不如搭鐵算
Charon1999 發表於 2017-7-7 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-7 18:46
Ok 但係新巴冇心做西九同將南就眾所周知 最弊新巴轉乘網差 舊車又難坐 796C 694 798 呢啲20分鐘又冇ETA唔 ...

本來我仲有打其他嘢
但係唔知點解佢出唔到
27131118 發表於 2017-7-7 19:13 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-7-6 17:43
需求細既線用轉乘代替係大勢所趨,有鐵路通車咳線減班亦好正常,30X,6C客少左咁多212近乎載空,唔摺放資 ...

九巴服務日日退步就真
新巴脫班問題我自己都領教過
但係唔會衰到好似九巴咁
開鬼車造數掩飾脫班問題喎
你地唔係唔記得嘛

kingprowm 發表於 2017-7-7 20:49 | 顯示全部樓層

新巴城巴俾人叫柴小,九巴都已經唔係九龍巴士,改叫西北巴士公司比較貼切,佢對大西北咁鬼好

九巴真係非常大細超,紅蛋既然初期有限度出牌,出多一架俾荔廠唔駛死掛,係要得荔廠分唔到紅蛋