hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Citi八達通白金卡九巴龍運10%車費回贈
開啟左側

[其他] Citi八達通白金卡九巴龍運10%車費回贈

dogdog002 發表於 2017-7-13 00:57 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-7-13 00:37
我有朋友真係主力用呢張卡,當埋八達通用,一卡兩用。

百貨應百客,精唔精明我唔評論啦。

好多人邊有心機理邊張卡有著數

反而現金回贈最方便,唔洗登入換禮物

同埋仲有大把人食完迎新就算數

好似而家見到有優惠或者演唱會指定信用卡

咪拎番出黎用囉

miklcct 發表於 2017-7-13 01:11 | 顯示全部樓層
最衰而家好少餐廳會收卡,搞到下下要用現金埋單,收八達通嘅亦都唔多。淨講我大學咁,得間美心會收卡,大家樂唔得,grove都唔得。去到佐敦啲又係好少收信用卡。
進智公交
 樓主| JA5674 發表於 2017-7-13 01:16 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-7-13 01:11
最衰而家好少餐廳會收卡,搞到下下要用現金埋單,收八達通嘅亦都唔多。淨講我大學咁,得間美心會收卡,大家 ...

而家好少餐廳會收卡?
應該係「而家你去果D餐廳好少會收卡」下話?
我仲以為我同你住既地方唔同添.....

九廣鐵路100周年
lwb701 發表於 2017-7-13 01:19 | 顯示全部樓層

JA5674 發表於 2017-7-13 01:16
而家好少餐廳會收卡?
應該係「而家你去果D餐廳好少會收卡」下話?
我仲以為我同你住既地方唔同添..... ...

呢位老兄我都留意左佢平時言行好耐,
真係懷疑佢係未生活緊係另一個平行時空

當呢家連老麥都有部Kiosk,食20幾蚊都可以碌卡果陣
佢調返轉頭話好少餐廳會收卡

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 M記我買杯細汽水都照碌, 無他, 一時迎新一.
JA5674 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
miklcct 發表於 2017-7-13 01:32 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-7-13 01:19
呢位老兄我都留意左佢平時言行好耐,
真係懷疑佢係未生活緊係另一個平行時空

成條白加士街都係餐廳,但係我去過唔同餐廳食餃子、雲吞面、米線、焗飯等都唔太覺有得用卡埋單。有時喺其它地方難得揾到一間有收VISA嘅,但係我拎張VISA出來佢又話唔收,要幾多錢以上先收(我一個人食一餐通常都係$70左右)。
進智公交
 樓主| JA5674 發表於 2017-7-13 01:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-7-13 01:32
成條白加士街都係餐廳,但係我去過唔同餐廳食餃子、雲吞面、米線、焗飯等都唔太覺有得用卡埋單。有時喺其 ...

咁就唔係「好少」啦

同埋香港唔係得白加士街一條街既

九廣鐵路100周年
GR1473 發表於 2017-7-13 01:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GR1473 發表於 2017-7-13 01:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| JA5674 發表於 2017-7-13 02:01 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2017-7-13 01:40
唔係呀,洪福邨真係冇乜餐廳收卡係真嘅

果度有麥當勞、美心西餅都收呀!

同埋呢.... 其實佢都唔一定食飯先去碌卡既...
去些粉買枝野飲, 去惠康買包糖, 再唔係去萬寧買包巾... (紙果隻)
都可以碌卡架....
呢幾類店舖洪福邨都有
(其實連去佳宝買棵菜都可以碌卡添 )

不如話呢張卡冇PAYWAVE唔方便
買得唔多.... 俾張卡會俾收銀啤

碌$1000其實門檻唔算太高...
不過值唔值就見人見智啦...

唔知呢個優惠... 九巴會唔會做下promote呢?

九廣鐵路100周年
 樓主| JA5674 發表於 2017-7-13 02:02 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2017-7-13 01:43
可能你去開嘅餐廳都唔收啦,不過唔少中大型嘅食肆都會收信用卡囉,eg翠華,麥當勞,譚仔三哥(部份),KF ...

譚仔三哥都得咩?真係唔知
不如叫九巴同銀行整張聯名卡啦...
我諗應該幾受歡迎

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
KMBAP1 + 5 非常好!!

查看全部評分

九廣鐵路100周年