hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798號線由7月24日起加強服務
開啟左側

[服務調整] 新巴798號線由7月24日起加強服務

lwb701 發表於 2017-7-16 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-7-16 11:15
問題係九巴為求中標,寫到標書天花龍鳳
然後周圍CUT車籌車

你覺得自己區被迫害,然後想燒埋人地果區。
你講得出呢啲野咪証明你魚旦論囉。

過去幾年有邊區九巴唔係有咁盡cut咁盡先?
我返工果條線講緊由兩年前由8-12減到上年15,再減到今年20分鐘一班。
而我睇住佢由以前某啲班次運空氣變成呢家有時幾乎坐滿,真係叫減少左資源上嘅浪費。
我唔知佢減左啲車究竟去左邊到,亦都無你咁好心機去諗啲車比左邊啲人。
事實上佢開緊15分鐘一班果陣出埋ETA,已經好等過佢個死人大包圍8-12嘅班次。
好過唔知頭唔知路嘅跑去話頭原來開左車都唔知。

比你新巴做嘅,一來你都係做唔到密車,
二來你夠膽開20分鐘一班又無ETA,我返工一定唔會等囉。
~誰@359~ 發表於 2017-7-16 12:06 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-7-16 11:55

咁點解新區要有優待可以浪費?
字大只顯得人自大
MZ3101 發表於 2017-7-16 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-7-16 10:57
98C畀人收左一年車你又知唔知?

290 啲蛇又咪照收
~誰@359~ 發表於 2017-7-16 12:28 | 顯示全部樓層

MZ3101 發表於 2017-7-16 12:11
290 啲蛇又咪照收

290被收都會第二條線嘔返畀佢
字大只顯得人自大
carson911 發表於 2017-7-16 12:35 | 顯示全部樓層
新巴時段601先經典
九巴601班次正常
基本上15分內有車
就算唔知都可以去查下ETA
新巴601呢?
先唔提有冇ETA
一過早上10點就唔見晒
出金鐘可以無拉拉等足5個字
頂閘過海

新巴知唔知醜架
自己冇車又整啲垃圾標書投新區
TD想護佢都唔得啦
九巴613全日「浪費資源」喎
新巴投個條線好似4班都冇
88開線啦
ATEU15 發表於 2017-7-16 12:36 | 顯示全部樓層
要怪就怪运输处将九巴的方案招标,搞到九巴不能将流水线的资原用落新区线,而要在其他线偷偷地抽车
carson911 發表於 2017-7-16 12:37 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2017-7-16 12:36
要怪就怪运输处将九巴的方案招标,搞到九巴不能将流水线的资原用落新区线,而要在其他线偷偷地抽车 ...

8H依啲叫乜
光明正大減2A 82車??
88開線啦
kay 發表於 2017-7-16 12:39 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-7-16 11:55

咩被迫害

係你支持九巴好大喜功,計唔掂數就要搵其他人埋單
當比人 擊中要害時,你就話迫害,轉移視線

但有人要求過九巴好大喜功?無!

新區要擺大量車,點解唔買車?

如果我同你講

小巴招標時,例如觀塘區89A/89B
原有一眾服務觀塘區的小巴公司,都唔比投標,你又點睇?

根本運輸署搞招標時,都有不當地方

如果標書列明,新區服務要買新車行
根本九巴都無可能咬大,因為要為新區投放大量金錢
又要計埋IRR
依家九巴蝕得起,係因為佢都無買新車,以前蝕,依家都係蝕,無分別

當日安達臣招標,要幾十部巴士,大家都好奇,車從何來,依家水落石出

如果招標是有心提供九巴以外的選擇,根本九巴自己投返自己個區,合唔合理都係問題

我自己都覺得有矛盾
如果九巴服務好,似乎不用招標
但招標條款,研究後又對九巴有利,咁招標意義係咩?
世界很簡單 人類很複雜
carson911 發表於 2017-7-16 12:45 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-16 12:39
咩被迫害

係你支持九巴好大喜功,計唔掂數就要搵其他人埋單

http://www.irasia.com/listco/hk/ ... l/ar173213-c113.pdf

你自己睇下九巴車隊數目趨勢先再講啦
88開線啦
kay 發表於 2017-7-16 12:57 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2017-7-16 12:45
http://www.irasia.com/listco/hk/transport/annual/ar173213-c113.pdf

你自己睇下九巴車隊數目趨勢先再 ...

九巴高峰期有3千9到4000部車
依家只係回到舊有水平

再講,如果九巴真係有加QUOTA
點解咁多路線要減班?

唔好剩係拋條LINK出黎就算

我經常都會睇數據參考研究去支持我的觀點

九巴有期跌到3千800幾,個時係何達文年代
世界很簡單 人類很複雜