hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 未來東西線沿線月台目的地指示牌可否加埋紅磡? ...
開啟左側

未來東西線沿線月台目的地指示牌可否加埋紅磡?

GW4866 發表於 2017-8-14 05:45 | 顯示全部樓層

寫埋市區地點好過淨寫另一邊目的地囉

簡簡單單寫"往紅磡/屯門"已經得,好似TKL/TCL果隻咁
打開門,行出去,去遠啲!
DIH 發表於 2017-8-14 09:19 | 顯示全部樓層
即使現有模式唔太清楚,但擺多幾年就慣,指點唔熟路的人搭車係咪講一個短地名好過成串字呢。

地鐵開通三十幾年,荃灣線冇乜郁過都會有人(新界居民)搭錯車,係要唔識既你捉住佢上一個鐘堂都係唔識架啦。
groom1002 發表於 2017-8-14 11:37 | 顯示全部樓層

如果按樓主邏輯,每逢路線延長,指示應寫成「往xx (經:xx)」,咁路線圖做乜?
另外東涌線指示寫成往東涌及迪士尼線, 但有可能誤導乘客,因為外人以為迪士尼線會經東涌線沿線車站,應加埋...及在欣澳轉乘迪士尼線字句,
ASV50 發表於 2017-8-14 12:00 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2017-8-13 16:55
香港乘客對直通運行嘅講法唔熟悉

未來東西線並非直通運行模式...

因為已經合併咗做完整一條線

ASV50 發表於 2017-8-14 12:05 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-8-14 11:37
如果按樓主邏輯,每逢路線延長,指示應寫成「往xx (經:xx)」,咁路線圖做乜?
另外東涌線指示寫成往東涌及迪士 ...

要加既都可以,方便乘客都無壞處

考慮加埋  經:__、__  (類似新巴城巴長側牌)

或者加入經邊D大站
例:

groom1002 發表於 2017-8-14 12:12 | 顯示全部樓層

有冇指示/路線圖,總有人仍唔知點搭車 例如東涌線通車成超過10年,仍有一些人未知奧運站係邊,俾著加咗新指示都嘥氣除了站名不實

有片:https://www.facebook.com/tvmosthk/videos/1941867106061617/

樓主| timewater 發表於 2017-8-14 13:35 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-8-14 09:19
即使現有模式唔太清楚,但擺多幾年就慣,指點唔熟路的人搭車係咪講一個短地名好過成串字呢。

地鐵開通三十 ...

咁加咗係咪好過唔加?
加既話要用多幾多錢?

一條咁長既線, 寫紅磡/屯門 或者 紅磡/烏溪沙, 一目了然
否則, 住新界東既會以為條線係直通新界西

而家紅磡站部份指示都寫 "往尖東至屯門"啦, 印埋俾多D 乘客唔使諗就上車有咩問題?

樓主| timewater 發表於 2017-8-14 13:37 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-14 12:00
未來東西線並非直通運行模式...

因為已經合併咗做完整一條線

直通運行同完整一條線有咩分別?

頭尾幾班車 點都會有D 中途車下嘛?
DIH 發表於 2017-8-14 14:15 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-8-14 13:35
咁加咗係咪好過唔加?
加既話要用多幾多錢?

我冇誘因幫港鐵慳錢。

條線的確係新界東直通新界西(指不用轉車),只不過要繞經九龍,「往屯門」完全沒有誤導,反之你提議「往紅磡/屯門」值得商榷,因為去紅磡最快方法係在大圍轉東鐵(南北線)。係要加既,可以用「往屯門 經鑽石山、土瓜灣、紅磡」,新界西月台亦可以照標示以上車站。至於到站廣播就唔提好過。

香港鐵路網已經算係非常簡單,暫時只有兩個同線分叉例子,而且都只牽涉一兩個站,又冇快速冇特急,絕大部分情況一個月台的車只有一個行走模式,乘客唔使揀車搭,又有冇實際需要整咁多野落去呢。再加上講真有幾多個會岳高個頭睇,我自己都試過老貓燒鬚觀塘返鑽石山上錯車去調景嶺啦
ASV50 發表於 2017-8-14 14:25 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-8-14 13:37
直通運行同完整一條線有咩分別?

頭尾幾班車 點都會有D 中途車下嘛?

兩條分開路線既列車 去到某車站 改行另一路線,先係 直通運行

例如東京メトロ千代田線列車 去到 綾瀬 繼續行走 JR常磐線
呢種先叫 直通運行 ..
既然東西線已經一條完整路線,何來直通運行?

可以參考日本wikipedia有關 直通運転 既資料

至於 中途車 係另一種概念
中途車 無論係唔係 直通運行 定 單一路線都可以出現
只要起點終點都唔係 總站,都算係 中途車