hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 香港首部低地台小巴公開亮相
開啟左側

香港首部低地台小巴公開亮相

小roy 發表於 2017-8-15 02:05 | 顯示全部樓層

車門後三大一細窗,理應係 7.2m 版。
http://www.facebook.com/MB452workshop
ccicoltd 發表於 2017-8-15 07:42 | 顯示全部樓層
小roy 發表於 2017-8-15 02:05
車門後三大一細窗,理應係 7.2m 版。

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1
7870mm

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
transbus 發表於 2017-8-16 00:59 | 顯示全部樓層
研究埋啲總站點出入啦。

依家有總站連長陣出站都上壆,
例如平田。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
魔雪巴士頻道 發表於 2017-8-16 08:59 | 顯示全部樓層

今日大概聽得最多係
「呢架咁似巴士嘅?」

因為呢架根本就係巴士, 設有企位 (睇吓扶手同埋地下「no standing area」就知)
係運輸處格硬當佢係「小巴」, 浪費路面空間
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
魔雪巴士頻道 發表於 2017-8-16 09:02 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-8-15 01:28
似乎呢3個黃色扶手好難留得低,小巴係無企位,所以無合理理由去裝呢種扶手
裝呢種扶手更加變相鼓勵乘客喺 ...

可能舖路遲啲加企位呢
又或者架車最後不獲批小巴牌, 轉型去做巴士, 就會大派用場
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
hellomato 發表於 2017-8-16 11:37 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2017-8-16 08:59
因為呢架根本就係巴士, 設有企位 (睇吓扶手同埋地下「no standing area」就知)
係運輸處格硬當佢係「小巴 ...

其實話佢小巴都無錯,不過只限最短的7.27米版
偏偏現在這部是7.9米......同意給巴士公司用來做一些少客線更適合
例如九巴51,或者即將開辦的兩條H線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
魔雪巴士頻道 + 1 + 6 英雄所見略同

查看全部評分

我是一部小小MMC~~~~
hellomato 發表於 2017-8-16 12:02 | 顯示全部樓層

S315E 發表於 2017-8-14 16:34
車上label係廠方原裝貼嘅,唔係香港方面嘅。

今日記招都係話,而家法例對小巴輪椅客無法跟當年易搭巴士一 ...

我想不少師兄還記得Hino Poncho
這款低地台小巴最多可以坐18人,其中兩排雙人位可折疊
當有輪椅客上落便可以把這兩排座椅收起,騰出空間給輪椅客
相信這種做法能有效減低“有輪椅客就要少載一人”的尷尬
問題是運輸署似乎並不鼓勵車輛安裝折凳
而且輪椅固定裝置設計(三角固定)也與常見的靠背相差甚遠

clivetock 發表於 2017-8-16 14:51 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-8-16 12:02
我想不少師兄還記得Hino Poncho吧
這款低地台小巴最多可以坐18人,其中兩排雙人位可折疊
當有輪椅客上落 ...

Hino Poncho冇超長但超高(3.1米),當然政府可以批出豁免

但係Hino Poncho同樣無法避免當全車坐滿時輪椅無法上車嘅問題,唔通真係趕坐摺櫈嗰四個人落車咩,而且相較Optare Solo,Hino Poncho最盡坐得18個,營辦商應該唔會有興趣採用

而家最大嘅問題就係全車坐滿時輪椅無法上車,其實只要架Optare Solo裝少一張櫈就可以解決,但係營辦商又唔願意為咗間唔中一兩位輪椅客而放棄一個座位嘅收入,呢個問題除非再次修例引入「19+1」否則難以解決

隨著低地台小巴嘅引入,巴士同埋小巴之間嘅界線將會漸趨模糊,例如樓上都有人講Optare Solo根本就係一架中型巴士,載得19個實在浪費;我覺得政府有必要檢討目前大小巴兩者嘅管理及運作,不過無可避免會觸及唔少既得利益者,就睇政府有冇決心

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
魔雪巴士頻道 + 1 + 6 英雄所見略同

查看全部評分

Hongkonger 發表於 2017-8-17 00:21 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-8-16 14:51
Hino Poncho冇超長但超高(3.1米),當然政府可以批出豁免

但係Hino Poncho同樣無法避免當全車坐滿時輪 ...

其實縱使我們知道政府應該改變現行政策,每當提到「視乎政府有沒有決心」,
我們都實質承認了政府不會有決心的現實。

Flickr Photos: Hongkonger's Collection
hellomato 發表於 2017-8-17 10:10 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2017-8-16 14:51

但係Hino Poncho同樣無法避免當全車坐滿時輪 ...

座位設置未必要完全跟原裝的,我都承認4個位換一張輪椅系重口味
假如加番張靠背(好似有法例要求?),拆一排折凳
變成16座→14+1的config,相信更容易讓人接受
而且要注明“輪椅客優先上落”,減低爭議。

然而實際執行是有難度——有不少小巴線是首站滿載開車,比較難照顧中途上車的輪椅客。