hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員正爭取S64保留逸東作為總站
開啟左側

[小道消息] 區議員正爭取S64保留逸東作為總站

樓主| E21A 發表於 2017-8-30 12:04 | 顯示全部樓層

根據RPP,S64延長後會加一車,非繁應該由現時6架車加至7架車行
睇返而家S52,非繁3架車行,45分鐘行完一單,都keep到18-20分鐘一班
假若S64全日分拆,C線4架車,X線3架車
C應該都keep到15分鐘一班,其實同而家S64差唔多
X要keep住20分鐘一班,可能就要飛走航膳東先得
ATEU15 發表於 2017-8-30 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
分拆後的s64x我会开个新篇号,例如s65,跟住收x1个價($5.8),反正逸東去机场客运大楼獨市
kitarolo 發表於 2017-8-30 18:45 | 顯示全部樓層
ATEU15 發表於 2017-8-30 12:17
分拆後的s64x我会开个新篇号,例如s65,跟住收x1个價($5.8),反正逸東去机场客运大楼獨市 ...

有樣嘢叫車費等級表
逸東滿東共用一條直達
客運大樓都唔會過9公里
所以只能收$3.6。

唉……我又咁遲先諗起呢樣嘢
E43係咁S64又係咁,因為收費
已達上限,所以龍運好難積極做。
ATEU15 發表於 2017-8-30 19:54 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-8-30 18:45
有樣嘢叫車費等級表
逸東滿東共用一條直達
客運大樓都唔會過9公里

如果行埋港龍和中航大厦?
 樓主| E21A 發表於 2017-8-30 19:55 | 顯示全部樓層
ATEU15 發表於 2017-8-30 19:54
如果行埋港龍和中航大厦?

而家連搬總站都唔得,仲要加價?要幾多張枱先夠反?
ATEU15 發表於 2017-8-30 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

就是搬總站不行,行车里数加,才要加價加设s64c转s64x的bob,两程一共3.5
kitarolo 發表於 2017-8-30 22:14 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2017-8-30 21:27
就是搬總站不行,行车里数加,才要加價加设s64c转s64x的bob,两程一共3.5

短途都仲要BBI咁縮骨?
再加埋#18所講,即係入晒伙
頭幾年區內交通都無資格,咁
滿東全部行天橋去逸東,整到
總站都班班載唔晒,係唔係你
嘅意願? 定係一拍兩散,放返
去裕東路舊位做總站,日曬雨淋,
咁就夠公平嘛?

現有資料計,加多一部
咁大把都唔知點分配好,
定係滿東+北大嶼山醫院
一條、逸東總站下一站就
消防局做一條?而家講緊
現S64系都唔保證一班上到。

石頭 發表於 2017-8-30 23:20 | 顯示全部樓層
車唔夠,客源又多,分兩條線做,然後用國泰城站互轉,咁又得唔得?

A:滿東,醫院,消防局,只停國泰城,機場各站,只停國泰城,消防局,醫院,滿東
B:逸東,醫院,消防局,後勤區各站,消防局,醫院,逸東

用國泰城站互轉
wing 發表於 2017-8-31 06:40 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2017-8-30 23:20
車唔夠,客源又多,分兩條線做,然後用國泰城站互轉,咁又得唔得?

A:滿東,醫院,消防局,只停國泰城, ...

東涌站客倉skip左?
流星☆雨 發表於 2017-8-31 07:32 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2017-8-30 23:20

A:滿東,醫院,消防局,只停國泰城, ...

逸東入唔到機場已經唔得啦

一係就S64C延長去滿東,S64X繞經滿東
咁逸東都仲有S52係總站
趕客路上 理_得你