hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記 E400 登上東邊街大斜路同正街落斜實錄 (佢入第 ...
開啟左側

九記 E400 登上東邊街大斜路同正街落斜實錄 (佢入第

a396 發表於 2017-9-2 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人親眼所見...

有架 ATSE 今日下晝五點半由干諾道西西行左轉東邊街, 本來唔為意嘅, 但係望多佢一次, oh...

到我入正街, 就見到佢落嚟, 之後左轉大道西...

我喺東邊街影完佢上斜之後, 佢就右轉第二街, 但係過程好驚險吓,
差尐 hi 到佢右邊車身.

評分

參與人數 1aPower +300 收起 理由
hkitalk.media + 300 799 likes, hkitalk fanpage 推介

查看全部評分

clivetock 發表於 2017-9-2 21:57 | 顯示全部樓層
我好好奇佢走上去做乜嘢呢?佢之後落返山即係唔係有需要上山去半山/薄扶林啦,咁有乜嘢需要佢違例走上去呢?左轉大道西又唔似係掉頭,唔通上去遊車河?
 樓主| a396 發表於 2017-9-2 22:03 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-9-2 21:57
我好好奇佢走上去做乜嘢呢?佢之後落返山即係唔係有需要上山去半山/薄扶林啦,咁有乜嘢需要佢違例走上去呢 ...

依我判斷, 有一個可能性, 就係佢想行一條捷徑.
但係如果薄扶林道近第三街或高街一段冇
塞到死, 點解佢要咁行呢? 正常就係佢一路
沿住干西就左轉西邊街上斜, 之後上薄扶林
道.

有人喺 '西環 group' 提過, 架車掛 103.

獨派交通迷同政治學人
EX-TL 發表於 2017-9-2 22:34 | 顯示全部樓層

佢東邊街上都可以右轉大道西, 可能唔醒起轉右, 一直行到上第二街迫住轉右先會由正街落返大道西, 一係就佢以為自己行緊西邊街, 可以一氣衝上般咸道.
clivetock 發表於 2017-9-2 22:40 | 顯示全部樓層
a396 發表於 2017-9-2 22:03
依我判斷, 有一個可能性, 就係佢想行一條捷徑.
但係如果薄扶林道近第三街或高街一段冇
塞到死, 點解佢要咁 ...

即係你覺得佢私去蒲飛路想走捷徑東邊街上山,但係轉入第二街之後發現塞車就喺正街落返山?
clivetock 發表於 2017-9-2 22:43 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-2 22:34
佢東邊街上都可以右轉大道西, 可能唔醒起轉右, 一直行到上第二街迫住轉右先會由正街落返大道西, 一係就佢以 ...

唔計佢已經違咗例,第二街直行去到西邊街左轉咪上得返般咸道,使乜落返山又再上過?
horacechan3 發表於 2017-9-2 23:49 | 顯示全部樓層

曾經試過有卡佬攞住部MM蛋私牌行四幹落番黎
追錯左西營盤牌
焗住轉入東邊街

但依個卡佬可能心急唔知點救咪直接隊上左第二街
其實最後機會係右轉入皇后大道西去救車
EX-TL 發表於 2017-9-3 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-9-2 22:43
唔計佢已經違咗例,第二街直行去到西邊街左轉咪上得返般咸道,使乜落返山又再上過?  ...

知道行錯路焗入第二街已經知驚, 梗係快快趣趣落返去, 第二街左轉西邊街呢啲內街未必識路, 有路走梗係唔博, 就算俾佢知道可以左轉上西邊街, 一陣轉左翻車都有知, 正街轉落山相對安全.
ky927 發表於 2017-9-3 01:05 | 顯示全部樓層
好彩係架E400。大架啲都驚會好似新巴雙層上翠竹件事發生 XDD
Choi 發表於 2017-9-3 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-9-3 01:05
好彩係架E400。大架啲都驚會好似新巴雙層上翠竹件事發生 XDD

老城有架6頭直行第三街轉東邊街咪出事囉,今次轉得入第二街冇穿冇爛算係咁