hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議671縮短至銅鑼灣
開啟左側

建議671縮短至銅鑼灣

EX-TL 發表於 2017-9-8 20:01 來自手機 | 顯示全部樓層

咁有咩賣點可以吸引到人轉過去等呢條20分鐘一班, 限時限刻, 有機會受塞車影響到站時間同車程嘅176?
S3BL100 發表於 2017-9-9 00:03 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-9-8 12:01
已經修改回程走線。
671其實可以定位改做輔助mtr

問題係有無需要輔助地鐵?

一條輔助地鐵、同地鐵完全平排的 692,最後都係執笠收場。
671 改成咁,結果應該都係差唔多

當然,最大問題係黃大仙肯唔肯放條線走,今次 671 南港島線通車後改唔成,
最大原因都係同黃大仙有關

不過我覺得如果用 671 換多一條東隧線去銅鑼灣,
可以開條 619 分支 619A,彩雲經三彩返 619 原線,總站去金鐘,
順便方便 619 長遠做其他修改

總好過九龍港島兩邊都同地鐵疊到應一應

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-9-9 00:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-9-9 00:03
問題係有無需要輔助地鐵?

一條輔助地鐵、同地鐵完全平排的 692,最後都係執笠收場。

問題就係取消671過唔到黃大仙區議會,
如果唔係就唔洗留到而家半個鐘班!
其實非繁加密619/606/101/111已經可以。
但係671始終有班穩定客源。
但繁時就一定要留。
10598C 發表於 2017-9-9 08:52 | 顯示全部樓層

其實671同176個服務時間係咪應該掉返轉?
176如果修改為經九商前往藍田 我諗即使非繁客量都會有保證過671 而家671大程度上都係係繁時幫619 601清客 非繁601 619其實搞得掂 如果將671縮短之後再變做兩味 而176全日 應該會更可取

即使假設黃大仙議會反對 亦都可以考慮好似59A嗰種班次 繁時15一班 非繁60一班 叫做維持鑽石山有全日東隧車咁解

又或者 可以用671取消嚟換176全日(經九商)同302全日 302修改少少路線 非繁加停北角 銅鑼灣 起初先做30分鐘一班 客量有上升嘅再加班
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-9-9 09:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-9 08:52
其實671同176個服務時間係咪應該掉返轉?
176如果修改為經九商前往藍田 我諗即使非繁客量都會有保證過671  ...

不過九龍灣有107,加上往南區不停銅鑼灣,紅隧兩邊都唔停,非繁客量成疑。除非非繁加停紅隧同景隆街。用302全日取代671非繁加經英皇道都可以
S3BL100 發表於 2017-9-9 11:11 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-9-9 00:11
問題就係取消671過唔到黃大仙區議會,
如果唔係就唔洗留到而家半個鐘班!
其實非繁加密619/606/101/11 ...

692 取消夠係過唔到西貢區議會,結果咪一樣取消

不過咁,如果用 671 換一條彩雲三彩全日東隧過海線,
反正彩雲屬黃大仙區,而佢地本身又爭取左向西走、經銅鑼灣的東隧車好耐,
到時咪睇下黃大仙其他人夠唔夠膽反對囉

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-9-9 13:08 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2017-9-9 09:01
不過九龍灣有107,加上往南區不停銅鑼灣,紅隧兩邊都唔停,非繁客量成疑。除非非繁加停紅隧同景隆街。用30 ...

107又慢好多 又唔到鴨脷洲 相比之下176優勢更加大 而176作為南區至九龍灣商貿區嘅直達線 冇乜需要再兜銅鑼灣 至少繁時唔值得兜 跟171來往南區至紅隧其實係最好(鴨脷洲方向直去香隧 回程加停堅拿道西)
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-9-9 14:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-9 13:08
107又慢好多 又唔到鴨脷洲 相比之下176優勢更加大 而176作為南區至九龍灣商貿區嘅直達線 冇乜需要再兜銅 ...

繁時當然唔需要停景隆街,而家繁時671都可以係南區企人證明其實有好多通勤客。所以下繁直去香隧無問題,但返九龍停堅拿道西就係因為其實上橋時間都差不多不如做埋銅記客順手分流101.但紅隧唔設站係因為要避巴士等埋站車龍
10598C 發表於 2017-9-9 14:38 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-9-9 14:19
繁時當然唔需要停景隆街,而家繁時671都可以係南區企人證明其實有好多通勤客。所以下繁直去香隧無問題, ...

其實停埋紅隧係有需要 方便東鐵轉乘客同紅磡客前往利南工業區 除非171入埋利南
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-9-9 19:43 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-9 14:38
其實停埋紅隧係有需要 方便東鐵轉乘客同紅磡客前往利南工業區 除非171入埋利南
...

停埋紅隧就會慢左5-7分鐘,
反正171/107有剩餘運載力