hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組東九龍A線
開啟左側

重組東九龍A線

樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-19 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-19 03:57
康翠快唔得幾多,三彩樂華協和翠屏繼續無份,仲未計A26被殺,完全見唔到樓主建議有咩可取之處

其實就咁A29 ...

樂華都仲話真係要駁多程車,三彩翠屏就有少少多此一舉吧,隔離帖都有人話黃大仙有微言,講需要慈雲山都高過只係行10分鐘就有車嘅三彩同翠屏

唔怕脫班可以新A22觀塘站開經協和街、樂華、彩盈出,唔比兜晴朗啟麗車程長幾多,但同依家條A22一樣會塞車,到時可能都係坐番A22A出,變左都係運凳

A29AB可以咁嘅
A29A照返依家A29P咁行但飛黃大仙
A29B就康城-坑寶-山上-安秀道-機場
但兩線要各自30分鐘班就額外要2-3部車

總結就係用更多資源做同樣嘅嘢
lwb701 發表於 2017-9-19 08:16 | 顯示全部樓層
慈雲山咪有E23囉。拉埋黎鬥慘有咩意思?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
10598C 發表於 2017-9-19 17:35 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-9-19 08:16
慈雲山咪有E23囉。拉埋黎鬥慘有咩意思?

E23淨系去慈南囉好冇 除非你叫釜山啲人攞住行李行過去慈南或者龍翔道搭車囉 仲有慈中慈北 E23都唔到 又係除非你叫人攞行李碌落山腳搭E23囉
lwb701 發表於 2017-9-20 08:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-19 17:35
E23淨系去慈南囉好冇 除非你叫釜山啲人攞住行李行過去慈南或者龍翔道搭車囉 仲有慈中慈北 E23都唔到 又係 ...

呢家係佢講「三彩翠屏就有少少多此一舉」

三彩行10分鐘落九龍灣坐A22都叫OK。
翠屏行10分鐘出觀塘道坐E22、A22都叫OK。
慈雲山人行10分鐘去慈南坐E23就唔OK。
釜山人行10分鐘去鑽石山坐E22、A29就唔OK。

講個事實出黎,樂華人係要坐小巴轉A22又話人地果區無需求要機場線。
咁你慈雲山咁有需求的話條E23神早打爆曬要拆線啦,仲要兜足咁多年紅磡黃埔?

做人唔好咁厚此薄彼,雙重標準,魚旦論好喎

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
JX9097 發表於 2017-9-21 13:21 | 顯示全部樓層

A29A/ A29B兩線各40分鐘一班請問點樣"加強"服務?
唔好忘記,開辦A29就係要解決寶林/坑口坐E22A太慢呢個問題
依家拆開兩條之後,由30分鐘一班變成40分鐘一班
寶林/坑口肯放過你先奇
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-21 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-9-21 13:21
A29A/ A29B兩線各40分鐘一班請問點樣"加強"服務?
唔好忘記,開辦A29就係要解決寶林/坑口坐E22A太慢呢個問題
...

兩條都經寶琳坑口,聯合班次係20分鐘班,只係一班康城,一班將南,各自40分鐘班

山上就可以考慮
1 所有班次經順秀
2 一條經安秀道,一條經順秀
kmb71k 發表於 2017-9-21 18:15 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-9-21 13:30
兩條都經寶琳坑口,聯合班次係20分鐘班,只係一班康城,一班將南,各自40分鐘班

山上就可以考慮

寶琳坑口等廿分鐘
但係康城將南要等四十分鐘
學達哥話齋, 公平咩?

喺度搞地區矛盾
康城將南實BAN硬你啦聰明

以上回應,是否可行?是否合適?
expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:30 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-21 13:30

山上就可以考慮
山上就可以考慮
1 所有班次經順秀
2 一條經安秀道,一條經順秀
第2 完全不駛諗, 大部份位都沒聯合班次
40 分一班開叉行 AB 車, 我要坐 A 線岩岩送車尾, 要等 80 分鐘先再有 A 線?!

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-22 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-21 21:30
第2 完全不駛諗, 大部份位都沒聯合班次
40 分一班開叉行 AB 車, 我要坐 A 線岩岩送車尾, 要等 80 分鐘先 ...

其實40分鐘,聯合班次20分鐘係咪咁難理解?

A29A開05:30 06:10 06:50 07:30 ...
A29B開05:10 05:50 06:30 07:10 ...

坑口以後就每20分鐘一班,唔駛等80分鐘吧⋯⋯

當然,有更多車加落嚟,兩線各自30會更加好啦
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-22 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-21 18:15
寶琳坑口等廿分鐘
但係康城將南要等四十分鐘
學達哥話齋, 公平咩?

咁依家坑寶等半個鐘,將南一個鐘,康城直頭無份,咪仲公平囉,聰明