hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴車廂安置上層空位顯示器無下文!?
開啟左側

[其他] 九巴車廂安置上層空位顯示器無下文!?

ATR83 發表於 2017-9-24 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴早前係申請續牌十年專營權時
曾承諾會在車廂安裝上層空位顯示器
狀元車長都提過,但如今好似無哂下文咁…

小弟早前去新加坡旅行,搭巴士見到呢個設施
係幾方便,希望九巴會盡快安裝,唔好走數…
問題來啦,會安裝係咩位置?
樓梯近走廊(以前放乳豬紙位置),樓梯內壁上
都係比較方便乘客睇到,新城又會唔會考慮裝呢?
dogdog002 發表於 2017-9-24 22:42 | 顯示全部樓層
再早少少仲用電視播樓上CCTV片添

不過之後Cut左

搞到而家成日要偷睇司機個Mon先知上層仲有無位
48x 發表於 2017-9-24 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-9-24 22:42
再早少少仲用電視播樓上CCTV片添

不過之後Cut左

明明得AVBWU70一部,都冇大量做過
dogdog002 發表於 2017-9-25 00:41 | 顯示全部樓層

48x 發表於 2017-9-24 23:26
明明得AVBWU70一部,都冇大量做過

咁咪算無下文囉

我覺得呢個實際過空位顯示器得多

至少你有晒現有設備,如全綫推行點都容易好多

dogdog002 發表於 2017-9-25 19:12 | 顯示全部樓層
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 2&highlight=App
唔知呢個可唔可以仲延只係做上層
clivetock 發表於 2017-9-25 22:47 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-9-25 00:41
咁咪算無下文囉

我覺得呢個實際過空位顯示器得多

有人投訴直播樓上情況侵犯私隱呀嘛,明明直播畫面同埋你自己走上樓上用眼見到嘅嘢係一樣,侵犯咗啲乜嘢私隱呢?唔通有啲唔見得光嘅嘢?真係乜都有得投訴
dogdog002 發表於 2017-9-25 23:19 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2017-9-25 22:47
有人投訴直播樓上情況侵犯私隱呀嘛,明明直播畫面同埋你自己走上樓上用眼見到嘅嘢係一樣,侵犯咗啲乜嘢私 ...

其實只係開上車門至關門後兩三秒先Show咪得囉

再唔係Show好似鐵巴3XX裝係車尾個Cam個畫面

咁實見唔到人樣,只係見到一個個黑色人頭

kei_hk 發表於 2017-9-26 10:26 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-9-25 22:47
有人投訴直播樓上情況侵犯私隱呀嘛,明明直播畫面同埋你自己走上樓上用眼見到嘅嘢係一樣,侵犯咗啲乜嘢私 ...

你走去上層﹐只係睇一陣﹐無位你會走番落樓下﹐你再睇唔到上層情況。
你可能見到一些人的醜態﹐例如瞓覺留口水﹐高難度化妝進行中.........﹐唔係個個人都想人隨時見到的。

如果無止境 "直播" 上層﹐這樣便整個下層都見到上層﹐就不是單是上了上層的人才看到﹐看到的人便多好多了。

想達到通知乘客有沒有空位﹐用直播又唔係可以好清楚睇到﹐現實又唔係無其他科技﹐九巴自己都試緊﹐收番起直播都無可厚非。

clivetock 發表於 2017-9-26 11:59 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-9-26 10:26
你走去上層﹐只係睇一陣﹐無位你會走番落樓下﹐你再睇唔到上層情況。
你可能見到一些人的醜態﹐例如瞓覺 ...

巴士車廂係公共空間,唔係更衣室/廁所等公眾expect有私隱嘅場所,個人喺公共空間嘅行為好難叫做私隱,特別係當個cam無錄影嘅時候純粹搵個cam直播樓上情況未必涉及收集個人資料

你話有啲人唔想啲醜態比人見到,但係就算唔直播,我坐喺樓上第一排擰轉頭望住後面一樣見到晒啲人做乜,咁又係咪侵犯私隱?同樣地,我企喺條街度望住啲途人做乜係咪侵犯咗途人嘅私隱?
如果真係咁唔想人見到,淨係樓上乘客見到同埋樓下都可以透過個mon見到又有冇分別?

當然有其他科技比直播樓上車廂準確(AVBWU70個mon resolution好似好差),不過我想討論嘅係投訴直播樓上車廂合唔合理
kei_hk 發表於 2017-9-26 12:39 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2017-9-26 11:59
巴士車廂係公共空間,唔係更衣室/廁所等公眾expect有私隱嘅場所,個人喺公共空間嘅行為好難叫做私隱,特 ...

有時D野﹐唔一定係同法例限制﹐而係大眾的感覺/觀感有關。

你上來上層睇有無位﹐在上層擰轉頭望來望去﹐一般人都唔會介意。
但係介紹在不知情的情況下﹐向大量的人直播﹐就會有些人反感。

而且﹐你走上去上層﹐或者你在上層擰轉頭﹐唔想人望都可以同對方講。
但係CCTV 直播﹐可以同邊個反映?