hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴9,28服務調整消息(12/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴9,28服務調整消息(12/2起)

10598C 發表於 2018-2-4 22:26 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2018-2-4 21:45
分別就係,2A/28係樂華+淘大,樂華果度係唔會有部分地方行過D有其他好似新清/觀塘道既選擇
...

淘大唔識行出去觀塘道九龍灣站?
ricky 發表於 2018-2-4 22:31 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-4 21:57
如此, 你要面對幾個核心的問題:
1. 黃大仙總站佔左成條線有多少客量?
2. 如果九巴肯補償番黃大仙總站九 ...

9繞經黃大仙係補償取消6B,所以唔係客量有幾多在黃大仙總站的問題,而家黃大仙一定唔會放過9號。
前荃葵青區居民
leo_ku 發表於 2018-2-4 22:38 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-4 23:01 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-2-4 22:38
搵第二條做呢個角色唔得咩?

例如邊條?叫95號入去囉,但將軍澳山上班人實唔放過你﹗
前荃葵青區居民
Brianonly 發表於 2018-2-4 23:20 | 顯示全部樓層
9號拉上去彩福運輸署應該用行政指令去結束爭拗咗幾年嘅走線問題
黃大仙人改線後要搭,最大不便至多係彩虹道行返入去要用多五分鐘,相反三彩無論去彩雲或者九龍灣/啟業搭車都至少行上/落山十幾分鐘
既然觀塘都肯讓步繼續經彩虹道,運輸署同九巴唔企硬真係太過弱勢
LF6277 發表於 2018-2-4 23:21 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-4 23:01
例如邊條?叫95號入去囉,但將軍澳山上班人實唔放過你﹗

10仔回程兜返下邨
S3BL100 發表於 2018-2-4 23:33 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2018-2-4 21:45
分別就係,2A/28係樂華+淘大,樂華果度係唔會有部分地方行過D有其他好似新清/觀塘道既選擇
...

你都識講係「部分地方」,我夠可以話樂華部份座數行落牛頭角站唔遠架

咁要三彩人行上行落就得,要黃大仙行出彩虹道就好難為你地?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-2-4 23:42 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-2-4 21:36
三彩人口同樂華差唔多
點都養得起直出線掛?
不過唔係又2X又9咁解啫

其實記得之前睇過人口普查數據,三彩跨區工作人口仲多過樂華

樂華自己都撐得起 2A+28,未計出面仲有 13X 213X,
(雖然的確有客當 2A 28 係電梯線咁搭,但唔好同我講 2A 28 有淘大客,
根本淘大客少過樂華跨區客唔少),
就當三彩打六折,兩條 20 分一班直出跨區線其實都會夠客

係有人老屈三彩潛在客源少,但根本 2X 證明左只要直出,
30 分一班都有捧場客

比較下 2X 去程太子刷邊,最近似係順利條 42,都做到呢個成績,
再比較埋樂華 2A 實際去深水步區乘客有幾多,就可以知道
2X 三彩做到呢個成績,其實唔差,倍大返可以估計到直出去油尖旺有幾多潛在客

而家我只係要求 30 分一班 2X + 30 分一班 9X,好過份?

S3BL100 發表於 2018-2-4 23:45 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-4 22:31
9繞經黃大仙係補償取消6B,所以唔係客量有幾多在黃大仙總站的問題,而家黃大仙一定唔會放過9號。
...

你地唔放過 9,但問題係客量唔足以支持 9 維持今日班次

根本今日客量,係可以直接減到非繁 30 分一班

一係就 203E 非繁減到 20 分一班,咁 9 非繁應該都夠客維持 20,
但咁做係更荒謬,因為多客同多獨巿位、遠離鐵路果條係 203E

我一直都話,你地唔放手的話,咪 9+9X 各 30 分一班囉,
呢個我覺得已經係好大讓步,但 2X 話俾大家聽
佢地 buy 直出,我相信 30 分一班 9X 客量會多過直接拉 9 上去

而且仲可以同 2X 協同效應,加埋 15 分一班半直通
S3BL100 發表於 2018-2-4 23:54 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2018-2-4 14:08
我只係想話比你知,你所講既彩福至旺角太子表面上好似好美好
聯合15分鐘班,但其實只能單向做到,另一邊係 ...

不如咁講,係無辦法先要咁做

三彩開通初期,我的構思係一條 10-15 分一班類似 27 的旺角循環,
要西九線的話就拉 6D,要尖咀線就 5D 兩邊拉長兼改行承啟道紅磡繞道

但而家 2X 唔開都開左,而且又真係有客,成個生態唔同晒

就算唔計呢樣,拉 6D 都有其他問題要解決,
例如 6D 啟業客點處理,另外有人講過彩霞道天橋唔可以行巴士落山(呢樣我其實唔肯定的),
變相未必可以 6D 牛頭角經三彩走

而且 2X 真係吸到客,換轉係 6D 就比較難講,雖然會有黃大仙客,
不過 30 分一班,對比起 15 分一班但兜多 15 分,其實後者對於西九客未必真係有著數

9 拉左上去之後,彩福又有左全日尖咀線,
雖然我唔認為會有客真係遊個幾鐘車河去尖沙咀,但畢竟係有左,
而家個框架之下,似乎無比 2X+9X 更好的方法

就算係 15 分一班 9X,用車數同 2X+9X 各 30 分班係無分別,但再拉 6D 上去,
唔計我上面提到的問題都好,都好可能要加車