hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴296P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴296P開辦消息

lsc04d11 發表於 2017-10-28 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層

星期五朝早九巴簡單掛一張296C班次通告同296P開線單張,區議員助理好落力宣傳,但當時已經0805,又淨係講下星期有新線,會唔會有人當係全日線? 同埋想問,九巴啲新線為何左上角都係寫服務提升,而唔係開辦新線?
3ASV174 發表於 2017-10-29 00:59 | 顯示全部樓層
同日起 296C 調整班次,
上繁尚德開 0750 - 0850 減到 20 分一班,下繁取消 15 分時段,
下繁長沙灣開 1820 - 1850 加到 15 分班(竟然唔使企都仲有班加 ),最後兩班拉到 30 分一班。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ricky 發表於 2017-10-29 16:22 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-10-28 19:20
星期五朝早九巴簡單掛一張296C班次通告同296P開線單張,區議員助理好落力宣傳,但當時已經0805,又淨係講下 ...

可能日後296P變全日線都未頂﹗
前荃葵青區居民
GK3258 發表於 2017-11-22 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-10-29 16:22

是日下繁經過見到架296P過左旺角客量係0。
ricky 發表於 2017-11-22 20:29 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-11-22 18:30
是日下繁經過見到架296P過左旺角客量係0。

但呢區有站友仲建議296P變全日延長至大角咀喎

前荃葵青區居民
Charon1999 發表於 2017-11-22 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-10-29 16:22

https://facebook.com/story.php?story_fbid=521083621584990&id=464924080534278

遲咗少少,2-11-2017的數據
全日的話應該好客過18X/41嘅...
順帶一提,遲啲Sem break我應該會再試多次796E/296P,到時我再出po
ricky 發表於 2017-11-22 23:20 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-11-22 21:56
https://facebook.com/story.php?story_fbid=521083621584990&id=464924080534278

遲咗少少,2-11-2017 ...

呢班車好少人搭...
前荃葵青區居民
Charon1999 發表於 2017-11-23 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-22 23:20
呢班車好少人搭...

其實尚德總站仲有接近三十幾人係等緊下一班296C
本來我都唔明點解,但係後來我就唔明。
對於返九龍灣嗰班人黎,返0900/0930依個鐘數未免太過早,如果要返0800呢個鐘數又太遲,0830又少人返依個鐘數。
之後仲要塞太子道西天橋,龍尾仲要去到油站,出到旺角其實同坐296C出去分別唔大,如果撞正嗰日比平時再塞多少少基本上已經遲過296C,咁樣點解我仲要早多五分鐘上一架喺上面塞到發忟嘅車呢?

今次真係要讚下橙色公司,佢條線係遲開,但係剛剛好趕得切九點半返旺角嗰批人,同埋九點鐘返九龍灣嗰批人。係炆少少,但至少唔會太早(始終大部分香港人都係慣咗In time而非On time),加上本身嗰班嘅796C都唔算太多人(早一兩個月我坐過差唔多時間嘅一班車出眼科醫院),將佢轉過去食九龍灣未嘗唔係一件好事,車程亦都影響唔大。我覺得如果佢想再進一步食得返旺角批客,可以喺九龍城改行天橋,拉勻應該就差唔多。 至少我當日坐296P返到去彩虹邨附近塞緊上天橋嘅時候,對面出九龍㗎796E係坐滿曬上下層。

當然詳細嘅數據我冇喺手,要擇日試下。
lsc04d11 發表於 2017-11-23 12:46 | 顯示全部樓層
回#48, 796e冇理由唔得,因為係796c同埋100%覆蓋

296p只到旺角,唔去太子之後,都唔係全覆蓋,而再等296c都唔難等。但796e唔上既話等796c會等同冇左班車。。。。。

回#46,最後在尚德落車既係你,而唔係麗晶上車既客?
Charon1999 發表於 2017-11-23 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-11-23 12:46
回#48, 796e冇理由唔得,因為係796c同埋100%覆蓋

296p只到旺角,唔去太子之後,都唔係全覆蓋,而再等296c ...

Yes is me