hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [問]上飛鵝山
開啟左側

[問]上飛鵝山

ShermanRS 發表於 2006-6-9 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-6-9 15:52 發表

大帽山山頂就有..

飛鵝山應該就無既...

大帽山就有
飛鵝山就好似無
棍仔Civic Lsi 一齊傾Civic呀
marktang 發表於 2006-6-9 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ShermanRS 於 2006-6-9 16:46 發表

大帽山就有
飛鵝山就好似無

回埋一樣的答案,唔駛咁呃分數嘛?
我回來了!
BEN_HT8912 發表於 2006-6-9 19:05 | 顯示全部樓層
我前排夜晚上過一次飛鵝山,好大霧
不過開左霧燈情況都好少少,起碼望得清地下

果次由彩雲(飛鵝山豪宅區)果段上山
因為第一次行,所以keep住四十幾咁慢慢上,
印象中好似行行下有個左急彎(可能第一次+夜晚,唔多為意轉左)
如果日頭可能一早望到就唔多覺

上到山都係停o係涼亭附近睇風景,不過慢慢向前行都有好多位/小路可以車

落山時拖住2波咁落,落雨又大霧,同埋好多人行山,小心
若有天可從零再一次
AD332 發表於 2006-6-9 23:42 | 顯示全部樓層

我期排試過第一次係夜晚上飛鵝山, 由彩雲上去
要開晒高燈同頭尾霧燈先至叫做睇到前面...因為當晚落雨又有霧所以都係keep住2波行
上到差唔多最頂大霧度呢能見度得2~3個車位囉...同埋D彎都幾急下
沿途除左有人仲有好多流浪狗所以都唔敢渣太快...
到落山又係太斜keep住2波落

PS.個次為左上去途中行錯路要調頭就唔小心刮花左條鈴少少囉...個刻個心勁痛......遲D走去補番條鈴先得
EH8842 發表於 2006-6-10 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 lee329 於 2006-6-9 11:20 發表

冇錯,所以要用2波落山,用3波都快得濟.....

我用4波落!!! (5前速手波來的)
art0925 發表於 2006-6-10 14:40 | 顯示全部樓層
For cars like my Cefiro 3.0, 2nd gear is too fast, i used 1st gear to go down.

原帖由 lee329 於 2006-6-9 11:20 發表

冇錯,所以要用2波落山,用3波都快得濟.....
lee329 發表於 2006-6-11 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 EH8842 於 2006-6-10 13:05 發表

我用4波落!!! (5前速手波來的)

咁你行幾快呀??我最多行40-50咋....
授命于天 ,既壽永昌。
Jak 發表於 2006-6-11 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 lee329 於 2006-6-11 11:54 發表

我坐個一個 FRIEND 由彩雲上,全程大部份都係60-70,因為佢行過 N 次,都要黑 MA MA ,好似秋明山甘
lee329 發表於 2006-6-11 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2006-6-11 18:08 發表

我坐個一個 FRIEND 由彩雲上,全程大部份都係60-70,因為佢行過 N 次,都要黑 MA MA ,好似秋明山甘

唔怕有人/動物突然走出黎?
授命于天 ,既壽永昌。
EH8842 發表於 2006-6-12 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 lee329 於 2006-6-11 11:54 發表

Almost same as you la
不過, 落到彩雲村就有陣 "lor" 味傳入車廂
迫力過熱

我試過用3波落山, 但轉數扯得太高, 同埋入彎出彎唔夠順, 尤其是出彎無咗衝力, 所以都係4波落