hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴N41X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴N41X開辦消息

ricky 發表於 2017-10-7 22:45 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2017-10-7 22:22
根本幫住晒小巴?

巴士公司一直都唔願意投資通宵巴士線,總認為「有賺無蝕」,除咗過海線外,其他線都唔敢開。
前荃葵青區居民
paul2357paul 發表於 2017-10-8 00:09 | 顯示全部樓層
根本幫住晒小巴?

朗豪坊果度有堆紅頂直飛去荃葵
acc1368 發表於 2017-10-8 01:17 | 顯示全部樓層
根本幫住晒小巴?

綠色好難講,一條通宵綠頂補貼日間綠頂
紅頂不嬲無王管 通宵如果無旺角元屯門朗/佐敦元屯門朗紅頂,青山公路得部N962=食得米田共

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
hadboy5 發表於 2017-10-8 10:35 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2017-10-8 01:17
綠色好難講,一條通宵綠頂補貼日間綠頂
紅頂不嬲無王管 通宵如果無旺角元屯門朗/佐敦元屯門朗紅頂,青山 ...

某程度紅頂只係順手提供下路往返市區的服務姐,你試下容許紅頂行屯公,下路仲會不會有紅頂的縱影
shakugan2005 發表於 2017-10-8 12:26 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-10-8 10:35
某程度紅頂只係順手提供下路往返市區的服務姐,你試下容許紅頂行屯公,下路仲會不會有紅頂的縱影
...

咩紅頂綠頂靠得住既咩? 好似話當年唔比開通霄線, 只係得開到兩點既5B, 但西港島線通車就即刻失哂蹤喎, N962起碼有數得計幾時有車, 就算係綠頂既49S都係亂行一通當紅頂做

wingho_cwh 發表於 2017-10-8 14:50 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-10-8 12:26
咩紅頂綠頂靠得住既咩? 好似話當年唔比開通霄線, 只係得開到兩點既5B, 但西港島線通車就即刻失哂蹤喎, N9 ...

btw 講開西環缺乏通宵線既問題,小弟試過幾次喺無車開既時段行出港澳搭 N121 過海,琴日凌晨先第一次見到返官塘既過海van 行德輔道西西行,跟 905 轉出海皮,擺中山公園抖左幾分鐘,再跟足 N121 行法過海,收$14 位
#見到係咪要還神
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-25 16:59 | 顯示全部樓層

批文已出
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ChungLam 發表於 2017-10-25 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-7 12:19
鬼咩﹐2X年前的定線﹐當年需求唔高﹐結果一線走天涯﹐想用最少資源去做晒所有區域。

根本N241要慢遊旺角 ...

大把深水埗 6/6C 沿線乘客會搭,n241 係食咗條 n6 而嚟,如果 n241 要快,應該拆番條 N6 出嚟,順便改善埋深西一堆樓入伙嘅通宵客
JA5674 發表於 2017-10-26 00:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-7 12:19
鬼咩﹐2X年前的定線﹐當年需求唔高﹐結果一線走天涯﹐想用最少資源去做晒所有區域。

根本N241要慢遊旺角 ...

"鬼咩﹐2X年前的定線﹐當年需求唔高﹐結果一線走天涯﹐想用最少資源去做晒所有區域。"
通宵綫的確想用最少資源去做晒所有區域
你估好似日間綫咁好客呀?
好多客都最緊要有車返去到.. 兜耐少少唔係大問題
我反而諗N241返青衣可唔可以唔好行元州街..
同日頭一樣都唔順燈...
行長沙灣道會唔會好d?
元州街果邊d客行番入去都唔算太遠掛

仲有彌敦道跟番日間青衣綫停站會好d
而家停太多站, 亦都影響個行車時間

"根本N241要慢遊旺角至美孚﹐根本係無意思﹐這段路有好多選擇。"
果段路冇人去荔景 / 青衣?
或者尖沙咀冇人去果段路? (油 / 旺果邊就過海N綫 / 紅頂)
你估N241純粹服務青衣?

雖然我甚少去夜街(日間巴士服務完結後才回家)
咁我建議去多少少
你咁樣講咩都好冇說服力
* 我早幾年就日日收夜, N241返青衣常客黎

btw, N41X呢條綫我就覺得有得做..
而家02:00之前既班人的確比較多人搭... 星期五 / 六晚就更多啦
分流係好事黎
不過有冇需要完全取代N241..
就有空間討論啦...

九廣鐵路100周年
AV385 發表於 2017-10-26 02:59 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得係應該修改我地對通宵線既概念0000-0200市區開出既路線應該劃分出黎
因為無論客量同需求都完全唔同