hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)
開啟左側

[路線消息] 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)

GW4866 發表於 2017-12-1 20:13 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-12-1 10:14
我回程的意思係往青龍頭方向。

其實你知唔知大磡道係邊

回程(西行)停唔停鑽石山都唔會關大磡道事
打開門,行出去,去遠啲!
ricky 發表於 2017-12-1 22:34 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-1 20:13
其實你知唔知大磡道係邊

回程(西行)停唔停鑽石山都唔會關大磡道事

我只知往觀塘方向經大磡道,停鑽石山站;往青龍頭經龍翔道,但唔停鑽石山站
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2017-12-2 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2017-11-30 22:06
前面張通告都寫左直達灣景花園

通告上面冇話停三期 咪即係唔停40個總站-荃灣海安路/麗城花園第三期-

回程麗城三期個站都飛埋似乎唔係幾好

話哂灣景花園海安路個站其實廢嘅,過完馬路要兜過體育館先上得番青山公路,灣景花園向海安路嗰一邊通唔到去灣景花園商場或者平台
lsc04d11 發表於 2017-12-2 09:59 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2017-11-30 22:06
前面張通告都寫左直達灣景花園

通告上面冇話停三期 咪即係唔停40個總站-荃灣海安路/麗城花園第三期-

為左應付閱述理解麻麻的地,我很認真用10幾分鐘解釋俾你聽我既諗法

首先,單張上(O個張都唔知算唔算係通告),搵唔到直達灣景花園之說。
只見到個上圖有麗城花園然後去公路、深井直達九龍灣35分鐘。(難道深井至九龍灣中間真係冇站?)
詳細站位那頁,畢架山花園之後並無紅色底字「直達灣景花園」,直達任何地方都沒有。

所以解釋唔到九巴點解唔O係麗城花園三期(回程設站),而且去程都停足兩個青公(麗城)站仲有荃景圍、大涌道兩站。回程停番個麗城(海安路)都不過份吧。

請睇睇下圖,
234D由荃灣路落黎海安路,52,234C,其他灣景線由青公入黎,去番O個個位轉入海安路,其實大家都一樣,當然要右轉往灣景的路線不設站,但既然234D順路又話要SERVE麗城,點解唔停? (一個站唔停就變特快咩?)除非九巴回程好唔想麗城人上啦。
andy92 發表於 2017-12-2 10:46 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-12-2 09:59
為左應付閱述理解麻麻的地,我很認真用10幾分鐘解釋俾你聽我既諗法
234C 回程係沿海皮入麗城,不經青公

PS: 48P 放工回程返深井客量連小巴都夠載,234D 回程淨做汀、深唔知又有幾多客呢
HN745 發表於 2017-12-2 12:48 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-12-2 09:59

C同D一樣行海興路入西約

只係C停3期 D唔停

正常應該設站既

唯有寄望係食錯藥唔記得加返站啦

同埋對唔住 直達灣景花園係我見到張單張先諗出黎

唔好意思呀
hihihi 發表於 2017-12-3 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層

typhoon_york 發表於 2017-12-4 00:11 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-12-2 10:46
234C 回程係沿海皮入麗城,不經青公

PS: 48P 放工回程返深井客量連小巴都夠載,234D 回程淨做汀、深唔知又 ...

客量唔使擔心。234C回程開7點都有四五十深井客。
48P收得貴過人,又有密密開嘅48X/49X,客量自然唔會好。234D收費合理,又有獨市位(九龍灣工貿區),40班次又唔係密,應該有得做
s3n354 發表於 2017-12-4 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層

234C好快變左西約返學線,234D就頂晒閘到時減234C班又唔係,加234D又無資源
mattwong09 發表於 2017-12-4 19:13 | 顯示全部樓層

40A下午班次客量統計
派車: PX5873

站名

抵達時間
上車人數
下車人數
備註
葵興站
18:00
/
葵芳邨
18:04