hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運"扶手電梯巴士"行行下E42被截 ...
開啟左側

[其他] 龍運"扶手電梯巴士"行行下E42被截

HJ7480 發表於 2017-10-19 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2017-10-19 20:06
邊度仲有A線行緊65xx?

A32都經常有
一睇APP無WIFI就知
但點都好過出95XX
HT408 發表於 2017-10-19 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層

今日A41有兩部
AtrHenu 發表於 2017-10-19 20:55 | 顯示全部樓層

其實所有龍運A系線現時都仲間唔時行半豪通天車輛(65系).
(而當中A31/31P,A32,A37,A41就幾乎每隔2-3天就行一次65系;
而A41P和NA32/33/40更加每天至少一架係65系行走.)

sam0904 發表於 2017-10-20 00:06 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2017-10-19 20:55
其實所有龍運A系線現時都仲間唔時行半豪通天車輛(65系).
(而當中A31/31P,A32,A37,A41就幾乎每隔2-3天就 ...

A41P多數都係派95俾你咋,派到65真係算俾面
世界の色の夢を見ている
Mueller 發表於 2017-10-20 06:04 | 顯示全部樓層
有人話運吉唔俾龍運將舊直過俾九巴

點解唔俾聽聞係因為運吉覺得龍運玩財技, 將批差唔多完成折舊/折舊咗一大半ge巴士掟俾人, 龍運換批新車就可以加大折舊個數, 減少盈利從而可以減少車費回贈/方便申請加價

可能運吉見龍運之前已經將歐二trident過俾九巴, 今次又想用同一招, 站喺公眾利益立場當然唔再俾你咁做

有人話城仔可以不斷出68XX
上年年尾開始出批68XX係填單層MAN條數, 應該冇加quota
依家出緊批68XX明顯係應付港珠澳同新A線, 加quota好合理
龍運上年開咁多全日A線咪一樣有加quota, 唔明有咩偏幫

批九巴行12.8又唔見得好慢, 好似307咁, 今年年中試路, 過咗一兩個月左右已經批, 重要係九城一齊批
批龍運A線行12.8都唔見佢拖, 係要專登拖慢批龍運E線行12.8?

如果真係因為E42未批12.8所以要中途過客, 然後怪運吉故意拖慢申請處理速度, 都好難完全以理服人

上面有人話龍運65XX間唔時行A線, 其實都冇咩大問題, 反正15XX/55XX車廂設備同25XX/65XX都幾乎一樣, 只係25XX/65XX少咗個保溫箱同電子豬紙
同埋之後全部車都應該會加裝電子豬紙
話時話, 請問15XX/55XX個電子豬紙多唔多正常顯示到站時間? 間中會見到佢出590分鐘之類無厘頭時間, 係唔係真係要整/測試咁耐?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
city_alexander + 1 + 5 說出了重點

查看全部評分

GR1473 發表於 2017-10-20 10:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PF2802 發表於 2017-10-20 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-10-20 06:04

點解唔俾聽聞係因為運吉覺得龍運玩財技, 將批差唔多完成折舊/折舊咗一 ...

65xx仲少左都市人必須既USB插頭

大快活個報時廢既
機場開車到落車永遠都係下一站青馬
stevechau 發表於 2017-10-20 11:01 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-19 19:21
你唔識唔緊要,你叫唔郁都唔緊要。
巴士公司員工就唔可以咁講。
佢收份糧,就係專職同政府申請呢樣果樣牌 ...

你完全解讀錯誤...睇黎你一係就未做過野, 一係就有返工但經驗淺, 再唔係就做左好多年野但都儲唔到經驗果種人~

世事有好多野唔係你/果個員工去PUSH去做準備就PUSH得郁...
明顯地成件事個主動權就唔係個員工/公司手上...而無論係果個員工/公司做乜都無用...
好聽既咪叫準備功夫, 唔好聽就叫白做白忙(即係扮工)~
而家明面係已經基本上做好晒你所講果D"應該做好既事"...個主動權已經唔係自己度~
咁而家真係等消息等派彩WOR...

情況就好似你去公開考試一樣...你已經溫好晒書做完份卷交埋, 係等放榜果下~
但你就講到身為學子, 理應做多D準備功夫去做好自己...
等批卷果個易D比個A你, 又或者勤力D去PUSH下個機構~
等個機構可以早D放榜比你......

係呢個角度睇...你(即係果個員工/巴士公司)憑乜野PUSH人地個機構(即係TD)早D批比你??
現實世界D講...你老幾去PUSH人呀?? 你掉左好多錢買車?? 呢個係你既商業決定...
實際上人地無理由因為你既決定而改變人地自身個玩法(莫論人地個玩法本身係咪合理)

你學過捉棋無?? 你行完一步人地事必要行你想佢行果步??
唔得既你主動PUSH人地去行你想佢行果步?? 博奕都未識...

我就收到你既祝福喇...亦希望你咁勤力既態度換黎既係真辦公, 而唔係做極都無用既扮工吧
vitus 發表於 2017-10-20 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-10-20 06:04

點解唔俾聽聞係因為運吉覺得龍運玩財技, 將批差唔多完成折舊/折舊咗一 ...

你講緊嘅嘢對面海間公司已經做咗仲有2定3架已經出咗街
s3n370 發表於 2017-10-20 23:06 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-10-20 11:01
你完全解讀錯誤...睇黎你一係就未做過野, 一係就有返工但經驗淺, 再唔係就做左好多年野但都儲唔到經驗果 ...

嗱,小弟兩次都用肯定句。
你真係知道小弟係吹水講錯嘅,咪直接話小弟錯囉。
駛鬼長篇大論質疑呀?質疑完就等於你啱?

唔該你睇番件事來龍去脈先。
而家唔係由零開始,申請放寬12.8。
亦唔係第一條/批線申請嘅磨合期。
上面都有人講佐試路後,個零兩個月就批。
其他公司,甚至同公司早前掠水A線,堆12.8一出就可以做生意。
那怕係之前城巴A/E線調轉車行。

要堆12.8出牌第一日就可以去新線做生意,
你話係咪要提前兩個月﹙另加申請及安排運輸署試車所需時間﹚,
甚至更多時間準備?
而家仲要封塵半年都搞唔掂,仲要第一單E就出事?
龍運真係無問題?龍運真係無問題,運輸署憑乜留難E線而放過掠水A線?
真係無規矩俾佢任拖?

而家小弟無話過要push到特快批核,今日入紙明日批。
如果龍運真係預夠時間入足料,過佐正常批核時間,
係咪連打電話俾個官問下進度,都咁困難?
進取少少叫阿SIR拎文件一齊睇,有禮貌問下有乜睇法,
有幾老幾呀?基本功咋喎。
小弟係講緊追下進度,請佢儘快答。
無話過要捉住阿sir一定要咁咁咁答喎,你係咪諗多佐?

你唔係天真到認為入紙申請,同考試一樣time is up, pens down,
交完卷就等派卷?
就算係最易石沉大海嘅招聘,寄完信、面試完太耐無回音,
你總會打電話去公司問問,那怕個HR九成九係標準答案?

就算阿SIR答你刁轉野,上頭唔係經驗豐富D嗎?
佢唔駛同對家上頭開會傾野架?你真係當所有老細流架?

講番你堆所謂駁斥。一D實在DD 0既野都無之餘,
用埋哂考試、捉棋等校園較常出現嘅事物去比喻現實世界,
仲要有明顯矛盾。
閣下分別用考試交卷同捉棋去比喻個過程:
考試一交卷,就真係無得變等派成績;
捉棋係我完佐一步到對家出招,我接完招再應對。
兩者完美矛盾,露底都唔駛咁著跡嘅

你咁鍾意用校園事物去比喻,咁我又不妨用同一個tone:
考試肥佬可以溫過書重考、校內試會發番份答題俾你、
公開試只會俾grade,但都可以覆核成績。
同樣地,俾運輸署否決,就唔可以解決問題後再申請?
唔會俾巴士公司知道衰乜?唔會俾機會去解畫?
就算做0既野白費,都唔識檢討邊度出事,下次做好D?

最後離題都講下資歷問題。既然閣下認為小弟入世未深,
咁你一定經驗豐富吧?應該有實在野以理服人,唔會一D都無喎

觸角敏銳,年資尚淺都可看透世事。
不問世事,過完人世都可以也也烏。
小弟乜叉都唔係,只係識吹水唔抹咀讀屎片廢青乙名
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路