hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 馬亞木有意停辦新界通宵綠小58S(大埔線) ...
開啟左側

[行車路線] 馬亞木有意停辦新界通宵綠小58S(大埔線)

eric278 發表於 2017-10-19 17:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:
https://www.facebook.com/groups/taipodphk/permalink/937757066377575/

本人不熟悉58S線(大埔線)的載客情況,其實目前如何?

評分

參與人數 1iPower +20 收起 理由
admin31 + 20 多謝分享

查看全部評分

還看香港公交
tkwong 發表於 2017-10-19 20:29 | 顯示全部樓層

怪唔之得九巴有意開辦271S,即N271不停沙田版http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1039051-1-1.html
S3BL417 發表於 2017-10-19 20:38 | 顯示全部樓層
留返啲資源專心做好上水線好過啦,始終旺角返大埔啲人都係搭紅小多
bbahwing 發表於 2017-10-19 21:31 | 顯示全部樓層

小弟早幾個月有次親身經歷,當晚小弟約0235到旺角站頭等上水線,當時大埔線有架車等客,結果部車去到約0315先等滿開車。相反上水線站頭企左約40人等車,小弟由0235等到0350,當中只係得一部車返。最後小弟等唔到放棄
kay 發表於 2017-10-19 22:10 | 顯示全部樓層
其實上水線係咪比270S玩殘左
就拎大埔線祭旗

始終深宵線都係得頭尾一兩個鐘多客
世界很簡單 人類很複雜
JU2541 發表於 2017-10-19 22:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-10-19 22:10
就拎大埔線祭旗

其實一向有人等小巴, 仲要人等車
馬亞木冇心機做就會頹比你睇. 開有緣人天荒地老班次
都唔會正正經經寫實個班次

人一九,腦便殘
hkbw 發表於 2017-10-22 20:38 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2017-10-19 22:48
其實一向有人等小巴, 仲要人等車
馬亞木冇心機做就會頹比你睇. 開有緣人天荒地老班次
都唔會正正經經寫實 ...

其實, 就算觀塘個邊條通宵綠小, 而家都係有等於無...

唔關咩事...就係富明俾唔夠人工人...人地唔開工...

咁啱呢兩條上水/粉嶺去觀塘/旺角既線, 都係抽807系既小巴..

以前全盛期成堆小巴2330未到就開始踢出去做通宵...自從限速80之後, 開始跑唔到咁多轉, 聽聞之後拆賬又愈拆愈少..咪攪到而家D車長擺大學站..

日頭807系咪又係咁...

信佢一成, 雙目失明...係個李X城會信既者...
殺雞焉用牛刀?!
238X 發表於 2017-10-23 01:01 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-10-22 20:38

唔關咩事...就係富明俾唔夠人工人...人地唔開工... ...

拆賬制度嘅基石係司機本身有好大自由度,但而家死得人多搞到乜都被人管,某程度上都係自然淘汰,怪得邊個
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KC3555 發表於 2017-10-23 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-10-19 22:10
就拎大埔線祭旗

其實因為班次唔穩定,大埔線真係俾紅van打殘哂。兩線站頭旺角又近,而且58S大埔又無支援。加上58S係司機同車主拆賬,越來越無肉食就唔會有司機肯揸,惡性循環就自己客又走,車又唔會有。夜晚三四點,旺角小巴其實好多都仍然有20人左右嘅人龍。
270S點會打得殘58S,目標客群都唔同,58S主打祥華聯和墟同天平,270S已經係尾站。有時係等58s等到火滾就真。不過又未至於叫我轉搭270S。
cmkmichael 發表於 2017-10-23 14:50 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-10-22 20:38

唔關咩事...就係富明俾唔夠人工人...人地唔開工... ...

58S 係由57/58K派車出來,
501S 係由807抽車出來
各位好!請列隊歡迎.....