hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋)

GW4866 發表於 2017-11-6 03:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-5 08:15
6E(15B)個定位我覺得值得反思站喺深水埗角度,當然蘇屋開,另一邊入到觀塘,最理想
但問題係條線目標唔 ...

擺蘇屋唔係唔得,不過縮咗2A擺返入去蘇屋就無位
而且蘇屋至長沙灣工貿之間真空無車去觀塘,
同比埋打後地區來往九龍灣商貿(例如去MegaBox)
唔入蘇屋總站去埋美孚都係用多大約十分鐘車程

其實本身啟麗可以行出去太子道東搭2A/2X/296C/98C去深水埗
但除咗98C係來回行長沙灣道外另外幾條都係主要服務荔枝角道果邊
青山道一邊來往東九主要都係得6D,去其他位置都幾欠奉
而6E行元州街/青山道(+欽州街)唔見得做唔到鴨寮街同黃金
係西行去西九龍中心落車要行遠d,東行係無問題

呢種走線既6P,肯定好過宜家四不象
當然頭尾走線可以再傾,條線未必一定要行大坑東
可以行大埔道落界限街,或者經欽州街長沙灣道飛黃竹街天橋
另一邊擺油塘可能好過平田,至少叫做有工業區
而我一直都提倡條線可以同長214/深荔版16X共用車隊
西行行214/深荔版16X,東行跳落去行6P

針對早繁做埋石硤尾大坑東佢地唔係一個問題,無必要飛起佢地
其餘時間觀塘綫無咁擠迫佢地可以落地底一程過

去油塘除非藍田後直去,唔係既學得宜家咁無意思
我去平田純粹方便回返車比6E
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-11-6 03:27 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-11-5 13:29
啟德啟麗客長沙灣商貿區  基本上已經由40/2x兩條特快線瓜分哂
觀塘就有40

40基本上得啟業/麗晶西行有得搭
東行係飛站(或要用BBI轉42C),啟晴德朗直情唔關事
所以主要都係得30分鐘一班既2X
比盡啟晴德朗西行多條98C揀

但所有選擇都係要行出去太子道東搭
如果入面有條就腳既唔太慢佢地都會受
尤其東行得2X到外面,而且東行對佢地大多數都係回程收工時搭,
更加唔介意慢些少但直達就腳既車

而去觀塘好明顯唔係for長沙灣工貿同美孚
呢條線係一條線做幾樣野
打開門,行出去,去遠啲!
stevechau 發表於 2017-11-6 15:30 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-3 18:55
啟德唔多客可能只係時段問題,早繁入啟德既路線5D,24係可以有半滿的
下繁德朗人龍可以起碼20-30人等24, ...

可能吧...要睇未來人口流向同埋道路規劃再諗...短期內就算行經最好都係唔好停站先會好D~呢幾個月黎, 下繁德朗等24果20-30人龍我見過幾次, 其中有一次因為24係宏天已爆唔停站~
另外幾次就上完頂閘走...多數情況係宏天開車企幾件, 去到德朗岩岩好上晒....
繁時主力似乎暫時唔係住宅區既德朗, 而係工商既九工......
亦因為親身經歷過, 所以先唔太建議走去同24搶住做, UNLESS他日行入面有條更快但24做唔到既路~

返工就唔知, 有考慮過返工果陣坐車落水務署轉24, 但睇過ETA同站位都唔夾返工~
24只限收工好用
stevechau 發表於 2017-11-6 15:39 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-3 21:13
放心,過多幾年富豪東方條斷橋駁返落啟德
就應該唔使再兜啟新道

你要諗既係......觀深就算單做繁時都唔係一條單向早繁線, 而係一條雙向早繁線~
東行你就到開車時間, SOUK起步都OK既~
但何不在甘泉街起步, 食晒工廈劏房同喜字堆班客, 再用興華街上SOUK食盡SOUK李屋客呢??

stevechau 發表於 2017-11-6 15:53 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-11-4 09:07
我個行法係預設富豪東方條斷橋駁返好後直接經呢到入去(講得黎差唔多啦 )
而唔係跟108兜啟新道,同埋唔明 ...

用富豪東方橋入啟德又另一回事喇......我都未知入面個道路網係點行, 講得有D遠~
至於入啟福道個行法....
1. 太子道東觀塘道直達九龍灣站
2. 觀塘道左轉入福淘街再左轉入牛頭角道上橋(現5M走法)
3. 落橋後不入宏照道, 直行啟祥道往EMAX
4. EMAX外上橋位側有支路可左轉入啟福道
5a. 入啟福道後跟215X入觀塘
5b. 入啟福道後跟215X停MEGABOX站, 上天橋後不入偉業街, 直達牛頭角站

其實我唔知海濱道D交通係點, 如果唔係MEGABOX後唔上啟福道橋, 改為入返宏照道右轉海濱道都應該OK
stevechau 發表於 2017-11-6 16:00 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-11-4 19:32
搭40 繁時由九龍灣去到荔枝角要半個鐘叫做耐?
港鐵由九龍灣站去荔枝角站都要23分鐘 (預計乘車時間) 啦,  ...

我唔係單指40耐...而係成個逆向轉乘PACKAGE耐而唔吸引~
再者, 繁時坐過咁多次40都無邊次30MINS落到長沙灣廣場, 上落客+埋慢車甚至少塞...
35MINS已經係算正常時間, 半個鐘睇怕係非繁時間先得~
而且你講緊既係轉返去深水埗同長沙灣(長沙灣廣場係荔枝角呀)...咁點一程過呀??
九龍灣去荔枝角工廠區, 咁比我都係搭40....但去長沙灣同深水埗, 一程過真係唔會關40事囉~
所以點解話, 40逆向轉乘對於長深係無吸引力可言呢
stevechau 發表於 2017-11-6 16:08 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-11-4 19:42
214 SSP 服務範圍不見得太差,但我認同做轉乘遠不及6C好, 6C 班次密得多,
車密做轉乘才有吸引力。

214東行係SSP做左D咩多人範圍?? 荔枝角工廠區係兩繁位...果D時間邊條線做都多人~荔枝角道唔殺到過左欽洲街都無客咁滯...
西行係好在佢肯死返埋元洲街落客, 係黃大仙幫到條已經斷氣既2F手....
你試下西行要條214唔入元洲街, 係南昌街直落到底專做新區客丫, 呢段西行客唔見幾十%都似~
但元洲街欽洲街果堆客, 咪又係近山即係青山道果邊既客多~

2F根本上就係做唔晒......佢慢係一回事、疏係一回事, 但事實就係做唔晒有客淨~
佢可以提速, 佢亦早應該要加密...同埋去黃大仙有2F, 做乜又要轉車呀?? 貪得意麼??

stevechau 發表於 2017-11-6 16:24 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-5 08:15
6E(15B)個定位我覺得值得反思站喺深水埗角度,當然蘇屋開,另一邊入到觀塘,最理想
但問題係條線目標唔 ...

其實唔知從幾時開始觀深需求會被啟德利益搶佔左...
SSP呢邊一路想要既係直達九龍灣至觀塘既線, 而唔係全日兜啟德既線~
如果站在SOUK一帶既利益著想, 正路係完全唔會考慮啟德有咩利益的~

但如果今時今日係啟德嗌開一條食兩家流水茶禮既線, 咁又另當別論, 走線就應該點都要入啟德度兜~

基本上要食近山呢邊既客源, 係必入青山道再係欽洲街出.....
長沙灣道直走只能取其快既優點, 而唔係多客~

同埋6P最大問題唔算係大坑東, 而係兜彩虹道同埋觀市-油塘一段~
因為而家做繁時, 早繁行大坑東時間係穩陣過出長沙灣道行橋...
所以只做繁時我BUY大坑東, 大不了唔SET站唔停站JE....
但全日計, 係好應該行欽洲街出長沙灣道上橋, 食盡個全日位, 加上過左早繁之後界限街倒灌情況無咁嚴重....
所以全日我BUY行欽洲街出長沙灣道上橋~

stevechau 發表於 2017-11-6 16:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-5 11:26
行青山道唔代表一定做唔到深水步巿中心

最簡單,東行青山道盡頭,右轉欽州街,左轉長沙灣道,已經食正深 ...

前兩段正解......石硤尾果度有D尷尬既~
要做又唔多客, 因為近美荷樓果邊離地鐵站尚算有D遠...咁果邊D人係肯等巴士的~
觀察返6D, 佢係美笙樓都仲上到唔少客, 但之後果幾個石硤尾站就少好多客....
如果全日計, 我會忍痛放棄呢個站班客...但繁時計, 呢個位反而做埋都無蝕...
因為去到界限街同大坑東道燈位車流既問題, 大坑東入界限街係繁時應該係會快過界限街直去少少~
所以行邊邊就睇個PURPOSE係咩啦~

2A今次改道果個方案我就唔BUY既...雖然咁行係會更靠近SOUK同李屋....
但另一方面基本上係將成個元洲邨拱手相讓返出黎.....有D得不償失, 唔郁好過郁~
gu9434@24 發表於 2017-11-6 22:03 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-11-6 03:27
40基本上得啟業/麗晶西行有得搭
東行係飛站(或要用BBI轉42C),啟晴德朗直情唔關事
所以主要都係得30分鐘一 ...

啟晴德朗加部份麗晶回程好簡單 40>5M 唔塞車連埋等5M 40分鐘隨時有找(塞車加10分鐘)
點解要咁搭??望下2x東行個站位..真心唔開胃 仲要附帶旺角塞車 蛇都死

而去觀塘好明顯唔係for長沙灣工貿同美孚
呢條線係一條線做幾樣野

條線最大問題就係做緊幾味客.. 類似1A咁
但又唔似得214咁有個主要客源同客量支持(東九<>西九)

單靠荔枝角工廠區加深水埗<>啟德新區<>15A沿途服務地區
未必夠客量支持(觀青客搭過次見到走左入Megabox 應該都沒下次)

不過 重組方向其實沒咩問題