hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴最新路段解禁消息
開啟左側

[服務調整] 九巴最新路段解禁消息

fokck 發表於 2017-12-1 10:42 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-12-1 10:36
九巴未考慮7B先永久改道?

另外10要轉12米

10 沿線有成四個位用十二米唔夠轉,解決到一個,另一個都唔得,短期內轉十二米機會好低喇。

7B 得一個位問題,入紙改走線解決難度低得多。

多啦A夢
S2917198 發表於 2017-12-1 11:50 來自手機 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2017-12-1 10:42
10 沿線有成四個位用十二米唔夠轉,解決到一個,另一個都唔得,短期內轉十二米機會好低喇。

7B 得一個 ...

7B日日都有12m喎
JA9302@80M 發表於 2017-12-1 11:55 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2017-12-1 10:24
梗係啦(費時製造意外兼被班居民代表/CarLo投訴).
因調坑不成功,也令到81K上12米車輛失敗;
所以咪調去 ...
如果唔袋住先, 紅公司可能要諗提早訂短車。

講番之前D 特見。80M就真係柯打車用12米, 280x 那些似係因為市區交通阻塞...而出現嘅車務調動, 令條線嘅班次在交阻情況下都唔會太難睇。

至於過去係咪曾經 "欠人" 導致特別車務調動甚至欠人失班...就心照啦/要再觀望一下。

另外, 除咗 280x-S1 車穗禾開 08:00 班次過往常滿之外,
原來前一班 07:40 亦會頭站坐滿兼已經企幾個。

好唔好...代表07:40 班次冇位坐嘅居民...向相關民代團體反映一下 & 建議下一步將該班車先行換車以增加坐位 (i.e. 試驗換上層 59 座位嘅 12 米車) 呢?? 但我又驚會唔會...扠wor 檔攤...
定係順其自然好D??

樓主| FBI2 發表於 2017-12-2 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層

JA9302@80M 發表於 2017-12-1 11:55
如果唔袋住先, 紅公司可能要諗提早訂短車。

人地區棍話要全線ATENU
fokck 發表於 2017-12-2 09:44 | 顯示全部樓層

唔該你爬一爬文,7B 係可以行十二米,但紅磡方向必須改道唔行東寶庭道左轉嘉林邊道,呢個改動係未得官方批准。
多啦A夢
757 發表於 2017-12-2 10:12 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2017-12-2 09:44
唔該你爬一爬文,7B 係可以行十二米,但紅磡方向必須改道唔行東寶庭道左轉嘉林邊道,呢個改動係未得官 ...

但咁樣嘅改動(經延文禮士道)只係輕微增加行車里數,不會影響分站,相信會較快獲批准。
JA9302@80M 發表於 2017-12-2 13:04 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-12-2 09:09
人地區棍話要全線ATENU

吓...其實歐二/歐三 ATR 應該好坐D. 如果唔怕舊。
不過冇得USB叉電。

唔, 其實那兩枚上層得55座位嘅ATENU, 火炭山 "捱義氣" 食咗佢都OK
掛梗 280x-01 / 05車...出九龍方向, 佢哋開車時間已經過晒返工高峰時間, 應該夠坐,
而且其中一架平日改走 短途線。

大西北長途線, 少4個位...班返放工客 "爭櫈仔" 遊戲時
多咗輸家...多咗人唔開心就唔太好啦。