hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 260X嚴重脱班
開啟左側

[經歷分享/報告] 260X嚴重脱班

EH2674 發表於 2017-12-10 18:21 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-12-5 11:09
我 都 係 睇 ETA 等 269B , 見 D 班 次 亂 晒 龍 or ETA 唔 work ,
唔 駛 諗 走 頭 去 保 鐵 . 除 非  ...

+1

尋晚269B 30分鐘一班車時段
我係尖東海皮臨上天橋查ETA係(第一次查)
第一班車3mins
第二班車34mins
落橋係海皮再查(第二次查,第一次查既第一班已經走左)
第一班車51mins
行到去巴士站再查(第三次查)
第一班車11mins
第一班車51mins
上車後再查(第四次查,即第三次查既11mins有車係堅既)
第一班車8mins
第一班車38mins

隔多8分鐘係咪有車我唔知,但30分鐘內查幾次都唔同仲要變化咁大真係玩死人(我班車都係企滿上公路)
強人所難,不可一不可再
hong28828 發表於 2017-12-10 18:56 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-10 17:39
我喺炮台街等緊260X返大欖,ETA出垃圾班次咁點樣保鐵?!你保俾我睇啦。(形點I等B1上落馬洲站道理一樣) ...

260X炮台街站行去柯士甸站搭西鐵係一個身體正常既人用合理時間(15分鐘以內)行到既距離
去大欖嘛, 260X無車到你唔識過對面搭60X/63X?
mrm23 發表於 2017-12-11 05:15 | 顯示全部樓層
hong28828 發表於 2017-12-10 18:56
260X炮台街站行去柯士甸站搭西鐵係一個身體正常既人用合理時間(15分鐘以內)行到既距離
去大欖嘛, 260X無車 ...

就算調頭行去佐敦搭荃灣線都係慢轆者...

而且炮台街唔係有佢愛線 63叉咩?
一條 260X 甩就話者,兩條一齊甩都重堅持保巴?
miklcct 發表於 2017-12-11 11:34 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-11 05:15
就算調頭行去佐敦搭荃灣線都係慢轆者...

而且炮台街唔係有佢愛線 63叉咩?

如果目的地係兆康/新墟,咁當然一甩即保鐵啦(西鐵到)。

咁我舉話去大欖做例子,真係得260X直達,對面條60X/63X搭到天荒地老都未到(同一時間開車,260X到咗目的地,60X/63X重喺九龍),鐵路轉乘更加重要行西鐵嗰條超長轉車通道先轉得返52X。等唔到就唔該幾百大洋飛的先趕到囉。
(咁我愛線係63X都係喺旺角先愛)
(元朗東搭B1去福田口岸情況一樣,搭76K搭到天荒地老都未到(慢10分鐘)。等唔到就唔該百幾大洋飛的先趕到囉。)
進智公交
groom1002 發表於 2017-12-11 11:58 | 顯示全部樓層
RE miklcct:問題260X脫班30-45分鐘,而且炮台街隨時上唔到車,如果60X/63X到咗,前者大約40分鍾上公路,後者大約25分鐘,260X可能等極都上唔到。仲有西鐵去大欖,唔駛在美孚轉52X,坐到屯門,轉K51都得,預計1小時到
mrm23 發表於 2017-12-11 12:46 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-11 11:34
如果目的地係兆康/新墟,咁當然一甩即保鐵啦(西鐵到)。

咁我舉話去大欖做例子,真係得260X直達,對面 ...

一個係等到天慌地老,一個係搭到天慌地老,一個係轉車轉到天慌地老,

人地講明俾你聽要等到幾時,你都要堅持落去..
只能夠話︰條路自己揀,XXXXX。
miklcct 發表於 2017-12-11 14:49 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2017-12-11 11:58
RE miklcct:問題260X脫班30-45分鐘,而且炮台街隨時上唔到車,如果60X/63X到咗,前者大約40分鍾上公路,後者大 ...

坐到去屯門轉K51?!有無咁白痴呀,條K51去大欖車程咁長,差唔多成半個鐘先到大欖,夾埋無70分鐘都走唔甩啦。我當成個佐敦旺角收晒皮,無晒260X 60X 63X 52X走到去荃灣西轉車都唔會走去咁搭啦。
進智公交
ATENU135 發表於 2017-12-11 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
老九係咁㗎㕸
groom1002 發表於 2017-12-11 18:38 | 顯示全部樓層
RE miklcct:好過等到有冇1小時的260X,仲有你唔係慳錢慳到盡嗎?西鐵轉K51,K51免費,如果學你西鐵去美孚>52X,仲貴過其他
andrewyl 發表於 2017-12-12 10:28 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2017-12-11 18:38
RE miklcct:好過等到有冇1小時的260X,仲有你唔係慳錢慳到盡嗎?西鐵轉K51,K51免費,如果學你西鐵去美孚>52X, ...

佢 個 D 係 無 野 講 搵 野 講 ,
西 鐵 轉 鐵 巴 已 經 係 最 好 又 話 呢 樣 個 樣 .
最 好 叫 佢 去 打 尖 沙 咀 警 署 話 點 解 無 白 炸 係 尖 沙 咀 區 維 持 交 通 ,
搞 到 塞 車 D 巴 士 脫 晒 班 , D 客 無 車 坐 . 叫 差 人 比 個 合 理 解 釋 佢 就 最 好 .