hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 穗禾線解禁後...12米車陸續有來 [附: ATE@80M, 紅色ATEN ...
開啟左側

[純記錄] 穗禾線解禁後...12米車陸續有來 [附: ATE@80M, 紅色ATENU@280x]

JA9302@80M 發表於 2017-12-5 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

81K 都有份! 今次仲要唔係攝車, 而係入替81K-01車, 換走 10.6 米。

沙廠呢邊解禁後...唔似得市區各廠 e.g.15A 號線...或麗瑤/祖堯-市區路線解禁後 "慢慢來"。睇嚟沙廠車源真係唔及市區鬆動。

...TZ4767 返到穗禾...因為架 KC8120 泊得唔太好, 阻住81K入彎, 於是TZ 牌12米就搞咗一輪至入到坑。
ky927 發表於 2017-12-6 11:17 | 顯示全部樓層

好似加長左真係唔係好夠位擺車XDDDD
拆埋81K站做3線坑會唔會好擺啲....
JX9097 發表於 2017-12-6 13:11 | 顯示全部樓層
樓主, 15A已經冇咗12米限制
因為往慈北方向改咗行鳳德邨上
Eddie 發表於 2017-12-6 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-12-6 13:11
樓主, 15A已經冇咗12米限制
因為往慈北方向改咗行鳳德邨上

你應該誤解左樓主句野
 樓主| JA9302@80M 發表於 2017-12-8 08:42 | 顯示全部樓層

12 月 7 日嘅精選當然係一單限定 UU 字頭橙牌金蛋 @ 280x

另外當日連 06 車都出12 米 wifi ATE,
LR8433, 睇時間...好似同橙蛋前後腳 tim. 可惜人不在尖東。

可能個字軌...廠出車時間較晏, 那一刻冇晒短車可以派, 就搵架 ATE 落去。
其實呢, 呢個字軌開工第一單, 頭站已經企人, 中途站唔知夠唔夠載。如果呢個字軌可以常規化派 12 米, 甚至歐三ATR就好了。
ET1852 發表於 2017-12-9 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
12米尾軸驅動車上穗禾真係好考驗個司機
cz9328 發表於 2017-12-18 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

280x 新掛牌報到!!
但係呢, 個報站好似跟唔上部車。車輛轉個彎已經到 "沙田大會堂", 但報站仍未知道。
 樓主| JA9302@80M 發表於 2017-12-29 19:16 | 顯示全部樓層

紅車 @ 280x-S1
唔通當時廠內...可以派出街嘅中軸驅動...得番紅車??

唉...揸都普躉嘅日薪師姐...睇嚟唔記得/唔知以前火炭同站某老伯伯前輩衰多口嘅下場...
 樓主| JA9302@80M 發表於 2018-1-4 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2017-12-29 19:16
紅車 @ 280x-S1
唔通當時廠內...可以派出街嘅中軸驅動...得番紅車??

最近常常派呢部 VB8087, 太好了。
佢行280x嘅次數, 甚至仲多過那部......
都唔知算唔算係掛咗牌嘅 LE3503

{後記: 8/1/2018 呢部 VB8087 替 280x-06 車...到深夜唔知會唔會改走 81K ??}

樓主| JA9302@80M 發表於 2018-1-8 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層

8/1/2018
除咗紅色 ATENU @ 280x-06車之外, 是日火炭山頭亦有換入金色 ATENU...81K, 280x 各一枚。

而80M傍晚外來柯打...亦有電子洗衣機一台。