hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴N368加停美孚
開啟左側

[路線消息] 九巴N368加停美孚

HS1588 發表於 2017-12-17 18:06 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-12-17 02:16
62X 全日好似唔太關碼頭想 259D 加快事
但 259D 飛起安友我真係唔睇好仲 keep 唔 keep 到而家呢個班次
...

第一次提議 259D 飛安友果陣, 係無 62X 全日呢個方案
係 ban 左一次之後再提先有

而其實呢度某部分人成日都係都 loop 安友唔肯放條 259D 出黎直飛根本搞錯重點
要曬 62X 259D 非繁一齊經安友 ? 都叫唔到兩飛, 思覺失調都幻想唔到出黎
最重心應該係非繁市中心落既人佔全車大多數, 259D 唔靠呢班客根本養唔起非繁
碼頭堅持要直出既話, 259D 非繁班次應該係 59A 級數, 甚至服務時段都一樣

某部分人成日都話 259D 兜市中心慢, 但係繁時直出根本新屯中富健龍門一樣有人嫌慢
唔信可以下繁企係轉車站睇下 259D 幾多人落車衝去 59M/X 條隊, 下繁返屯門差唔多每班都有十個
要快既話不如諗下早繁開幾班龍門新屯直上公路特車好過, 962P 都應該要

paul2357paul 發表於 2017-12-17 20:59 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2017-12-16 22:40
佐敦車要拆線係郁左 42A 先啦, 邊輪到 60X ?
宜家 60X 個賣點係班次合理之餘, 碌埋長沙灣道都仲快過西鐵 ...

我諗大家要好好認識歷史吧:
http://hkbus.wikia.com/wiki/%E5% ... F%E6%94%BF%E7%AD%96

果時既運吉真係好霸王,因為有好辣既條款就係市中心開出既巴士線先至可以去到旺角油麻地佐敦,否則只能去到深水埗。
60X在市中心開車又最快既走線好自然係安友兆麟區兜個細圈。

不過幸好後來運吉亦都俾例如屯門其他X線去到旺角(雖然老九亦可以玩野條條都市中心開車兜番轉頭出屯門),雖然大部分都覆蓋唔到旺角南部。
士刁拔尼.奧 發表於 2017-12-17 21:02 | 顯示全部樓層
63叉落埋美孚同268叉行車時間相若
後者落美孚,盞拖長行車時間而做不到洪福三寶行車時間相近而任跳飛機的執車方式
要執,應該係45同46呢組而唔係41

N368去美孚,又有人話當係員工車啫
CZ_6686還錢!
leo_ku 發表於 2017-12-17 21:09 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2017-12-17 22:05 | 顯示全部樓層
不如 60X 部份車只到旺角道,跟住上番旺火,再跟3X線番屯門,又或者同 3X 跳飛機
咁安友繼續有車出旺角以南;60X又唔洗去大角咀黑洞;慳番D車出黎又可以幫63X加班;又唔洗過DC
陰到正線唔夠客時,咪縮去旺角囉 (如果洗衣街新商住大廈PTI有位安置巴士)
樂仔〞 發表於 2017-12-17 22:28 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-12-17 12:07
講真,新的建議係兩邊都係輸家,碼頭疏左,安友少左車但埋站時間穩定左,我係無用個腦去查證㗎,只係見到 ...

咁講真,小弟間唔中 11:25 會搭 258D 出東九,同時段嘅 259D 班次無次一樣
比我都寧願要 62X 可以飛埋轉車站好過啦

講返正題,深宵時段車流量低,停一停美孚就應該唔會差太多時間啦
樂仔〞 發表於 2017-12-17 22:37 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-12-17 21:09
咁59M, 59X的服務時間同班次有無好似59A咁先?

正因為259D慢, 轉車站條59M/59X 人龍先會咁長, 改快25 ...

改快 259D 幫到 59M 59X 幾多先?
得悅湖兆禧湖景先會考慮 259D(因為唔洗兜龍門居)
但其餘唔係 59M 59X 快 D 就方便 D

點解我一直都覺得碼頭唔夠客?
繁時 259D 比 258D 疏
東九邨巴去碼頭都係得兩三班,但屯門北就一大堆(註:條條都會兜市中心)
好難唔令人質疑碼頭區夠唔夠客 support 259D 咁樣改快法

點解 258D 可以做到全日而非繁都有咁多客?
呀唔好意思良田其實無乜人上 258D,有客都係多謝屯門工業區需要同新蒲崗觀塘做公事來往,先至做到 15 分一班

至於東西線去到鑽石山時,你放心,屯門人搭慣巴士出街,最憎就係企
仲要去到鑽石山轉條迫到核爆嘅觀塘線,睇怕屯門人都係揀係巴士上面瞓覺好過
miklcct 發表於 2017-12-17 23:02 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2017-12-16 19:38
63x若能收$12.8,兼做旺角特快,絶對吸引, 舉腳贊成。

當年轉全冷時全程減價,當時是尖沙咀價,就借機 ...

63X係縮線嗰陣先取消虎地分段:

68X年代:元朗東$14.5;虎地$11.8(58X/60X $11.8;69X $15.0/$12.8;267S $12.0;268B $14.7/$12.8)
63X開線:天慈$14.5;虎地$12.8(58X/60X $11.8;68X $12.5;69X $13.0;267S $12.0)
加洪水橋分段:天慈$14.5;洪水橋$13.5;虎地$12.8(58X/60X $11.8;68X $12.5;69X/260X $13.0;267S $12.0)
全冷後:天慈$13.0;虎地$12.8(58X/60X $10.7;68X $12.5;69X/260X $13.0;267S $12.0)
2008年加價後:天慈$13.7;虎地$13.4(58X/60X $11.3;68X $12.5;69X/260X $13.3;267S $12.1)
縮線後:洪水橋$12.5(58X/60X $11.3;68X $12.5;69X/260X $13.3;267S $12.1)

結論:
63X開線嗰陣,「唔知點解」全程繼續收68X佐敦價,又「唔知點解」虎地分段繼承咗尖沙咀價,產生車費差異。
到轉全冷嗰陣,因為九巴一貫只減全程唔減分段,結果洪水橋分段被全程食咗,但仍有虎地分段。
到縮線嗰陣,九巴以兩端與68X相若為理由,將63X全程減價,結果連虎地分段都食埋。但因68X全程自古以來都比58X/60X貴,故至今仍比58X/60X貴。
造成呢個情況係因為當初九巴全冷只減全程唔減分段,虎地係63X分段但係屯門路線全程,結果屯門路線有得減,63X無得減,造成最終車費差異。

進智公交
ahken 發表於 2017-12-18 17:21 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-12-17 22:28
咁講真,小弟間唔中 11:25 會搭 258D 出東九,同時段嘅 259D 班次無次一樣
比我都寧願要 62X 可以飛埋轉 ...

美孚果兩盞燈唔生性起上嚟前後可以冇咗5分鐘以上㗎其實...
不過老實講我都唔會反對嘅...畢竟唔想呢條線永遠得幾個人搭過海就真嘅
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
TankKingEH9697 發表於 2017-12-18 22:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-13 16:06
美孚未改線前大把人上,就係改左線惡重要企等先落西鐵

另外,268X表面夠客,實際上轉車站落20-40人,元 ...

268x 單邊多客 計落都搵少左
坦克王EH 9697