hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018年巴士公司路線建議懶人包
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018年巴士公司路線建議懶人包

GW4866 發表於 2017-12-24 00:39 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-12-23 20:00
轉線有幾難?都快過巴士。

都唔係易架
荔景站下層月台落車後先上一層,然後要落半層,
再屈返多一層先到上層月台轉車,來回方向都係

而44M搬去青機主因我都係覺得想做埋青衣邨來往青機回應訴求
我認為搵41M先係最好,方便埋荃灣去青衣城(當補埋251M都得)
打開門,行出去,去遠啲!
FY5856 發表於 2017-12-24 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層

見樓主冇寫,213XX, N603 係咪已經全部消失晒?
流星☆雨 發表於 2017-12-24 01:50 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-23 19:42
我唔明點解九巴堆埋用一堆路線編號, 又47A又47B
明明4字頭城隧X線仲有一堆quota

只係改字母就可以當47X特班(或者49X特車249X咁加個2字,但47A/B唔係行青沙就無謂啦)
開新號碼係行政程序上就會麻煩多少少,印象中係咁的

趕客路上 理_得你
andy92 發表於 2017-12-24 02:13 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-12-24 01:50
只係改字母就可以當47X特班(或者49X特車249X咁加個2字,但47A/B唔係行青沙就無謂啦)
開新號碼係行政程 ...

47A 去得葵芳南,唔爭在上埋麗瑤

47B 石籬後沿青山上路、大窩交匯處、荔枝嶺路拉去浩景台,沙田可以拉去桂地街公屋開全日,里數長左可以收貴一級

VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:16 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2017-12-23 23:58
如果呢條最後RPP真係出現,呢條X970好大機會要590兩味的
交換條件.不過最後真係出現先再算,我唔再評.. ...

其實條 X970 開黎做咩? 我睇唔出有咩意思要開線
如果新城有車多既做返好 970 同 970X 仲好啦

我就唔信海怡個邊會有咁多人選擇坐 X970 經薄扶林道遊花園出旺角
如果我係海怡,我趕時間我直接搭鐵仲好啦...
但為何一畢業才知 一世我也要考試
VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:21 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2017-12-23 17:34
好期待海洋公園-山頂的15R

15R 開黎根本無意思
之前 315 已經有辦睇,根本開黎都無客坐

條 15R 只係做海洋公園加赤柱根本唔會有咩睇頭
3asv6 發表於 2017-12-24 02:24 | 顯示全部樓層

VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:16
其實條 X970 開黎做咩? 我睇唔出有咩意思要開線
如果新城有車多既做返好 970 同 970X 仲好啦

所以米話呢份0野唔係最後落定版本,如果係開都想佢開過另一條.
掉5900的車過970系實有人嘈話掉走資源.

0個條15R有315做版如果照話開,不如開翻43X.肯定有客,不過當
年比佢趕走晒宜家仲有無就唔知囉.不如乜都唔做仲好,X970唔開
,590米半粒一斑囉直接90拉落海怡590先執...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-12-23 20:29
其實與其比巴士公司陰乾590
不如趁依家仲有車剩個陣,考慮一換一

都係個句,南區至荃灣線就唔好開啦
根本就無咁既需求要開新線

如果 590 真係殺線的,不如放返批車去現有路線仲好啦
有車既比返 970 同 970X 好過啦...
就算 X970 係要開,我都唔認為要開足全日同埋要入到海怡咁遠
X970 放返係香港仔其實已經好夠做...
VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:36 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2017-12-24 02:24
所以米話呢份0野唔係最後落定版本,如果係我都想佢開過另一條.
掉5900的車過970系實有人嘈話掉走資源.
...

條 X970 對海怡黎講我覺得無咩用
人地趕時間根本就唔會去揀你...
另一樣野就係而家海怡個邊基本上都無咩線可以再開
如果真係 cut 左 590 既,我覺得無可避免批車都係要放返比其他區嫁啦

所以你問我條 15R 只係去到海洋公園根本就無意思
到喉唔到肺之餘服務範圍又細,既然有 315 既先例新巴不如唔好開線仲好啦
當年我覺得 315 走去縮短去馬坑根本就係做錯左...
為左赤柱而放棄成個南區,最後搞到取消收場

至於 43X 就唔好再開返啦,華貴班人而家都習慣坐 78 去黃竹坑站轉車
或者行上去華富坐返 4/4X 去香港大學站轉車
所以有車既,可以加返比 78 就最好啦

講返海怡,其實取消左 590 乜都唔做都唔會有咩問題
但同意你所講 90 應該兜埋入去

VA52-HN6509 發表於 2017-12-24 02:51 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2017-12-23 12:12
590直接取消都得啦,平時真係鬼影都冇隻,驚區議會反對改兩味塞住佢把口就得啦⋯⋯ ...

其實一個行政指令已經可以完事
而家 590 真係無存在價值

大部分人繁時都唔會坐佢
原因係同香隧塞車有關
非繁時就更加唔好講,完全無眼睇