hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

10598C 發表於 2018-1-24 19:03 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-24 18:25
拆線係唔會影響到原有95的乘客無平車出旺角, 及無左流水
拆95的目的, 就係95去佐敦方向可以避開旺角塞車位 ...

同你講都嘥氣,你都係固步自封選擇性失明

第一,95拆線點樣可以避開旺角塞車?

第二,95點樣可以改快唔影響原有平車客?

第三,改快唔加價九巴會反對

第四,改快加價康翠秀茂坪冇平車會反對
GK3258 發表於 2018-1-25 00:05 | 顯示全部樓層

唔知前面有無人講SK DC開會?頭先望就無,如miss請指點
普遍繼續插796X脫班無加班,而796P反對聲音在於工業村為主,睇黎新記正面抽擊296D應該都會好成功。
690得一個人嘈,另98A特都有人半反對,要求拆線同唔cut班
798都多人講,都係要求加班嗰啲95特cut班都嘈左一陣,區佬想同93K夾埋重組289R想縮大學(運吉有特別話會考慮)
主席點名想91S加班反而山上區佬好似食左火藥
而將馬走線班區佬都多多意見,不過運豬應該都唔會理
至於運吉同新記回應無咩新鮮,除左296D入將南自打嘴巴同埋將馬招標睇BBI,但老九個演說就精彩 (42分),特別講康城想要嘅機場線龍運想做 (雖然運吉半個鐘後都為城記護航(1:09),城記都補左句考慮拉入去)睇黎A29P拉入康城有望。另外九巴都話想開將北,同埋暗指運吉食九巴建議,特別講296D。

橫看香港巴膠
m_rd08 發表於 2018-1-25 00:09 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2018-1-25 00:05
唔知前面有無人講SK DC開會?頭先望就無,如miss請指點
普遍繼續插796X脫班無加班,而796P反對聲音在於工業 ...

690傾RPP個時冇人嘈係因為後面講關於690/692/692P嘈左成個半幾鐘

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
GK3258 + 5 未聽到

查看全部評分

GK3258 發表於 2018-1-25 01:55 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-1-25 00:09
690傾RPP個時冇人嘈係因為後面講關於690/692/692P嘈左成個半幾鐘

原來無,都係同一段,睇黎692P應該無咩問題可以順利執粒
橫看香港巴膠
053h4 發表於 2018-1-25 03:06 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-25 03:12 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-1-25 03:49 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-24 11:06
快左+月票通用已經係最大原因啦,98C轉東鐵你估唔洗行漫漫長路去旺角站? ...

要快或者要平兩者搭法都唔係選擇
人地搭得98C轉東鐵就係唔想轉多一次車,夾埋只係兩程車

仲有重點,九巴點解要加站比你直接轉沙中綫?
九巴有自己轉乘網絡去到新界東大部份位置,做咩要倒客去人地到
要比人轉鐵既彩虹已經有站,無義務幫你慳返果一個站車錢
除非你話過境北上,不過東鐵全月通唔包過境,轉277系上北區轉仲有so
打開門,行出去,去遠啲!
053h4 發表於 2018-1-25 03:57 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-1-25 04:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-25 03:57
原九鐵網絡及其延伸鐵路有月票,月票係月票車站區域內任唔洗加錢

本身轉鐵係有需求,實非巴士網絡可完美 ...

彩虹已經可以轉鐵,無義務果句係回講緊駁埋去沙中綫(鑽石山)
要轉東西綫咁你自己比多一個站車錢去駁月票

要時間穩定,一早全程保鐵而唔會搭290出到去轉

仲有你有無諗過290夠唔夠載食多堆客(假設有人咁轉)

你果隻"有需要"根本唔成立
要穩定,一開始就落寶林搭鐵
要平,98A BBI
要快,小巴轉798再係老隧轉其他線/落沙田再轉東鐵之類

同埋你個大老山塞車時間根本同將軍澳通勤方向係相反

再講,山上要去鑽石山轉鐵都叫做有一個方法,就係搭95去四美街落車
打開門,行出去,去遠啲!
10598C 發表於 2018-1-25 06:54 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-25 03:12
第1,參考27/24咁行已經避左去翠林由彌敦道到亞皆老街呢個除時塞到郁唔到,等燈耐的地獄

第2,前面講一拆 ...

你可能仲係你自己嘅幻想世界裡面

好可惜你講嘅野冇邊句野係合理

95行歌和老街?24、27就唔駛塞旺角?佢地入旺角而唔駛塞旺角?得意,原來你講緊亞皆老街
唔該,98C而家一大客倉就係亞皆老街,你諗住走去飛走佢?太天真

95改快唔加價九巴會反對,加價居民會反對
講完