hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 坐位/企位收費
開啟左側

[其他] 坐位/企位收費

CRH5 發表於 2018-1-19 23:39 | 顯示全部樓層

當 ATENU 計,上車頭 50 個客全部都係企,如何處理剩下的座位?要揾條膠帶封住條樓梯同凳?
我夜晚想省錢,打算企返出中環,點知全部車都有位坐,咁個客點算?白等?

長途綫客唔一定坐長途的,今日先見到出荃灣既73X 大埔文娛中心有人落
同埋長途綫有D人好鍾意坐樓梯 ga wor,請問個D客應該收企位定座位價?遇著個D一個人霸兩個位個D呢?坐輪椅個D乘客呢?甚至坐行李架/前輪輪拱個D呢?如何處理?
AV385 發表於 2018-1-20 00:21 | 顯示全部樓層

而家咁多兩蚊客長途當短途坐,當第一個比企位錢客上左車,到下一個站有人落左車,我上車時比既係坐位錢,但位就比人坐左,我點先邊個坐左我個位?你唔好話我知停低部車查cctv
又如果已經有十幾個人企緊,但有一個原本坐既人落車,咁個十幾人可唔可以補水換坐位?點決定邊個可以補?又開個cctv睇?

又如果有個臭過屎坑既客上左車,車上又冇位,咁我又可唔可以同車長講叫佢回水?

又如果有個客佢超級畏高唔坐得二樓,但比完錢發現樓下冇位,咁又可唔可以叫車長回水?

又例如有乘客係坐倒頭位會暈車浪,但比完錢發現只係得返倒頭位,又可唔可以回水?

又倒如有乘客勁怕死唔坐得車頭,但比完錢先發現只係得返車頭位,又可唔可以回水?
請答

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
lsc04d11 發表於 2018-1-20 08:04 | 顯示全部樓層
[ff mode]
直情應該上車拍卡,每張椅都有個電子鎖,要嘟多次先可以Unlock,又可以阻人用袋「坐」兩個位。被d老人家稱為「老人座」既要用長者八達通unlock,輪椅位亦要殘疾人士身份個人八達通unlock
最好就用app安排埋座位,等d長途d既客唔好坐走廊位,好好安排座位
[ff完]

以前o係58M沿途部份站都見有「企位候車隊」,但都係得個排,冇平。
053h4 發表於 2018-1-20 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-1-20 09:09 | 顯示全部樓層
既然有啲地區得A線無E線
再引伸點解直達機場可以貴
近一倍、青馬A轉E往東涌無
回值(因為無享用到特快……)

建議先在A線試行。
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-1-20 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2018-1-19 23:39
當 ATENU 計,上車頭 50 個客全部都係企,如何處理剩下的座位?要揾條膠帶封住條樓梯同凳?
我夜晚想省錢 ...

atenu冇乜可能企到50個客,仲要長途線有大把空凳都唔坐又真係匪夷所思。

夜晚想慳錢但又部部有位坐,咁就冇辦法喇要焗住俾坐位價。

但點都好過依家不論坐位/企位一律收同價。

如果坐位客有空凳唔坐嘅話,代表佢自動放棄坐凳嘅權利。

如果長途線有人當短途車咁坐,落客後剩空凳。咁咪免費俾D企位客坐囉。

照道理應該唔會有人咁做,如果咁做代表佢自動放棄搭全程、坐位嘅權利。

咁咪當益街坊囉,反正佢都係俾左全程坐位價,只不過佢放棄左自己嘅權利咁解。

坐樓梯、行李架、前輪拱明顯違反乘客守則,司機可以叫佢地唔好咁做。

輪椅客有殘疾人士優惠,位位劃一收$2。
AV296 發表於 2018-1-20 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-1-20 09:30
atenu冇乜可能企到50個客,仲要長途線有大把空凳都唔坐又真係匪夷所思。

夜晚想慳錢但又部部有位坐,咁 ...

每個人都有選擇坐不坐的權利,不是由你決定。

你點知頭86客一定會坐滿?你知不知道非繁坐隧巴,有多少乘客來往紅隧和港島第一個站,不是坐,而是企(雖然也有位)。為什麼乘客自己有選擇的權利,但被逼要付貴些?

你點知968灣仔方向,中環一定有人下車,空凳怎麼辦?讓那些企的人免費坐?

有些路線,越夜越少人,越多空凳。想省錢怎麼辦?

真的插你也嘥氣
matchnacu 發表於 2018-1-20 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
理論上可收取不同票價, 但比企位價嘅客可唔可以見有位坐時坐呢? 如果比位的話, 對已付坐位價嘅客唔公平, 如果唔可以, 巴士又有機會出現假頂閘, 如果比企位嘅客夾硬坐咗座位, 司機又如何處理, 難道叫佢補錢?如果唔補又如何? 唔通巴士司機停晒成部車,報警話有人短付車資? 請解決到以上問題先。
lwb701 發表於 2018-1-20 10:42 | 顯示全部樓層

不嬲坐巴士坐位都係先到先得嫁啦。
頭站上車有位坐但係要車程長要陪人兜,尾站上車要企但係車程短過頭站上。
咁樣點先叫公平咩叫唔公平?

係囉。點解你老豆唔係誠仔,要唔洗同人迫巴士企頭閘?賴個天唔公平囉
呢個世界從來都無公平嫁啦。

同埋呢,你覺得唔公平就唔係唔上車咁簡單就解決到。
IFC天台幫到你,一下你就唔洗再比公唔公平呢個問題困擾到你嫁啦。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
cky 發表於 2018-1-21 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層

徒咁多時間和精神幫架車裝呢樣果樣去收所謂坐位價、企位價,阿茂整餅至極。