hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [請教] 學車問題
開啟左側

[請教] 學車問題

Ketsu 發表於 2006-6-14 16:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我大大話話都學左成21個鐘車
老實講丫
或者都係資質既問題
我似乎仲未控制得架車咁好
所以我仲有唔夠三個禮拜就考喇
但我都仲係冇乜信心

不過我都好想請教各位師兄一d 有關駕駛術既野...

1. 斜路開車停車
我自問到而家為止
都仲係俾個極力子考起
尤其當我響落緊雨或者落完雨之後練斜路開車
我總係覺得架車吊極個極力子
架車都係冇乜點震
結果再吊高d ...震喇...但係死火...
有時呢個情況響倒車果陣都會出現
上一堂就仲慘
我依足師傳指引
上斜停車果陣(大球場排隊等泊位)
先踩極力子再慢慢踩腳掣停車
點知架車唔停不特止
仲加快左向前衝
結果要勞煩師傅幫手踩停架車
否則前面架車真係多得我唔少囉...

其實到家陣我都仲好驚
上斜吊極力子唔夠
一鬆手掣架車就會溜後
所以我想問一問
其實係咪吊到個極力子到摩擦點
架車就算唔行
架車都唔會溜後架?

2. 窄位掉頭
我響大球場度練窄位果陣
轉第一手我控制住個極力子
初初架車係郁得好慢
但冇耐架車就突然自己加快左
結果就要拖brake先拖得番慢架車
到第二手
或者係大球場個地形問題
我發覺就算我唔吊極力子
架車都一樣響鬆手掣之後就會溜後
師傅就教我吊一寸極力子就夠
我用brake控制速度就得
但當時我係感覺到架車唔係咁震既
所以我懷疑當時係空波滑行緊

我想問既係
我諗響呢度我點都要拖brake既
其實一路拖brake一路扭
算唔算扭死呢?

同埋二手果陣
咁樣空波滑行法係咪即係衰左呢?

(其實我一直都發覺
我三手掉頭
頭二師傅都有響隔幫手既...)

3. 泊位
我諗我做最好都係呢樣
但師傅平時只係叫我望右鏡泊
佢好少叫我留意後面有冇障礙物
所以我想問
其實我係咪有需要望番倒後鏡
甚至擰頭扮哂野望後面呢?

4. 出街
其實我發覺我出街既鐘數
可以話遠比練泊位掉頭為少
所以路面經驗係輸蝕左
不過我都有d 野想問既

有時我響大路
見到小路既車想使出黎
我都明白小路讓大路車既道理
但如果小路既車突左少少車頭出黎
但又唔算阻住我去路
咁我應該係慢車俾佢過
定係直衝呢?
(當然我唔會傻到仲咁近佢啦!)

其實師傅都話我比夠細膽
話我好多時都唔敢去車
成日都俾後車過頭
老實講
我都係費事後車唔讓我而撞車o者
你地都知禮頓道果頭成日都好多車架啦
我根本想快都唔得
而且果度確實好多車亂咁cut線
我都幾乎撞過幾次車啦
其實我咁係咪會俾考牌官唔好印象呢?

暫時問住咁多先啦
希望大家幫幫忙
指導下小弟啦...

Abusing dead rule -> Denial of reality
FX8173 發表於 2006-6-14 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-14 16:40 發表
[請教] 學車問題

原文過長,略﹗

您篇文好長﹗今日o係公司 OT 時已經見到,但係唔方便回,所以等到而家一路睇波,一路襯西班牙贏緊 3︰0 o係度守緊時先回您文﹗

其實您仲有三個星期先考,您又已經學o左 21 個鐘,大可以安心,因為時間一D都唔緊迫﹗我果時考車1月19號考,我12月24號先去搵師傅交錢,年尾先去上第一堂,三個星期內學o左十三個半鐘就去考﹗

講返您提出o既問題︰

1)先講斜路上斜起步﹗上斜起步,其實非常容易,要練o既主要係下次您上車操時,試下起步時,將對腳慢慢鬆,唔好急,而鬆o既幅度亦都唔好大,每次鬆就鬆一張紙咁薄就得﹗一張紙咁薄有幾多?即係好少好少,可能係您緊一緊張,對鞋郁一郁咁已經係﹗所以就一定要練﹗同埋如果您係學梗一架車,考試都用同一部車的話,大可以第一次慢慢試個磨合點o係邊,試多幾次,就會大約記得o係邊,咁對您斜路、平路起步,甚至泊位掉頭都有幫助﹗如果您話架車震就死火,就即係您鬆果個動作太快﹗其實正常學車時鬆極力子o既速度,係足夠俾您覺得架車過份震,就o黎死火時再次踩返低個極力子﹗
 至於上斜時停車架車衝前,好大可能係因為您架車仲係俾緊薄油您就踩極力子。下次可以試下右腳唔踩油後幾秒先踩極力子再踩 Brake。不過如果車速太快,就唔需要跟呢個步驟,可以先用 Brake 減速後再踩極力子,再踩深少少 Brake o黎停車,如果唔係撞o左都未停到﹗
 如果架車個極力子正常接觸到磨擦點,平路上架車係會慢慢溜前,而上斜的話,架車就係唔前唔後,放o左手制都唔會郁o既,要再鬆少少架車先會溜上斜路﹗所以如果斜路起步,一家要 Sure 個極力子掂到磨擦點先,甚至架車震先好鬆手制郁車﹗

2)其實師傅教您果個方法係做樣俾個官睇﹗因為您果時的確係因為地形關係,架車自己溜後。不過放心,拖 Brake 扭軑唔算係扭死軑﹗就算架車停定之後繼續扭軑,都只係俾人 Tick Minor Mistake,唔死得人﹗但係如果拉o左手制之後扭呢,咁就唔使繼續考喇,可以即時落車,因為即肥﹗

3)倒後泊位望左右鏡係要,但係千祈唔好擰頭望﹗正確睇鏡應該係︰ (1) 停o係度入後波前望左右鏡,動作大D都唔緊要﹗同時亦要望望車內倒後鏡,睇睇車正後方有無人或其他障礙物 (2) 入後波郁車後就要主要留意左鏡,睇地上 Marker 位,但同時亦都要做下樣擰一擰頭去望下右鏡。如果係泊左 S 位,就入緊車位後需望右鏡,同樣係睇地上 Marker 位。當然,都要做做樣昅下左鏡啦﹗無論係泊左 S 位定係 L 位,差唔多『到站』就要不停望清楚左右鏡,車尾有無出界,同埋架車泊得直唔直,咁就 OK 喇~

4)出街果度其實唔使急﹗您仲有三個星期,先練好『指定項目』先,出街呢 D『天才表演』就臨尾果個幾星期先操熟都唔遲﹗因為您泊位、掉頭呢個點係 Fix 死o左,睇 Marker 做人,只要跟足步驟,可以話係掂硬﹗但係出街就唔同,街上o既車分分秒秒都o係度變,所以出街果段可以話 40% 係技術,30% 係彩數,仲有30% 就係臨場心理狀況﹗情況就好似o係學校測驗考試咁,第一 Part 係有內容o既,跟足指示做就合格,第二 Part 就係 Unseen,您只知道大致範圍,但實際考乜就真係唔知﹗所以,先操好泊位掉頭係好o既﹗等您操熟晒之後先再操出街行試場路線,咁您行完一個大圈先做一兩次泊位掉頭叫做做下練習咁,咁對您考果時都有幫助﹗

希望以上可以解答到您問題啦﹗其實您再學多一個星期左右,就可以當個師傅係考官,除非真係渣到就撞,如果唔係就當佢唔出聲 (佢講o野當佢發嗡風),因為個考官到時只會木口木面坐o係度,一句聲都唔出,您衰o左就食衰o左﹗所以可以試下咁o既感覺,同埋就算真係有大錯,師傅都可以即刻救返同糾正您,咁可以避免到真正考試時再犯﹗我自己當時就係咁,唔少朋友考牌我都係咁考佢o地﹗除o左某一兩個臨場怯場之外,其他o既都可以輕鬆對面個官﹗

仲有,提提您到時考試o既衣著同態度。如果有染髮,就千祈唔好係大紅大紫o既色,啡色就多數無問題,如果係又金又姐果D,D考官多數都唔好睇好您﹗就算少問題都可能會特登整鬼您﹗仲有唔好著到咁『潮』,恤衫/T恤牛仔褲就最好﹗耳環、鼻環果 D 就除o左佢先喇﹗至於態度方面,果日一定要扮傻仔﹗個官講乜您都要禮貌咁應,話您有乜錯就一定要認﹗佢話您,就即係俾機會您,未必會肥﹗但係您一駁咀就係咁先~仲有﹗阿 Sir 上車叫得講早晨~ 雖然我咁講好似好兒戲咁,但真係有朋友去考試時著 T 恤短褲涼鞋,一上車俾個官問佢係唔係住附近,著到咁街坊。之後佢因為天光道落斜時空波行車俾個官話,佢又駁咀,結果一個大 S 就 KO o左佢﹗相反,平時好多『串串貢』o既朋友考車果日扮傻扮死狗,都可以博同情分~ 起碼我自己就係﹗我小路出大路唔睇車就出,出o左一個泵把位見有的士衝過o黎即停,架車震晒差D死火,之後返到試場門口個古落車前起勢鬧我,我只好扮死狗,以為肥得,點知佢鬧完入返 Office 填表後俾o左個合格我﹗俾返張黃紙我前仲好心講o左句︰『攞o左牌小心D啦﹗命得一條o架咋﹗』

有咩問題歡迎繼續提出,我o地呢度o既板友都好樂意答您~

*OT︰咁就 3︰0 今晚應該係 主-和-主 啦﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-14 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-14 22:14 發表

都好長呀,略一略先

首先多謝FX8173兄講得咁詳盡

其實你所講既野
我都會聽日試下得唔得
話哂每架車同每個人都唔同情況
好多野都要自己摸下先
但論啟發就真係好有幫助
唔該你先

不過上斜果度我都想講一講
其實響大球場果條斜路
話佢斜都唔算太斜
齋吊極力子上係夠力既
所以我上呢條路排隊果陣
其實...我從來都未踩過油門架
(其實呢度行得一個車位就要停
真係除非架車唔夠力上斜o者
如果齋吊極力子
都可以慢慢上到斜既
都唔使踩油啦)
同埋我sure我係冇踩左過油門果邊
右腳由頭到尾都係踏響brake度
而且由於果度係上斜
所以我先覺得
我先踩極力子再慢慢踩brake
架車唔停仲要加快溜前
真係莫名其妙
(其實之後果次
我亦試下先拖brake再踩極力子再踩brake停車
但由於我功夫未到家
再加埋之前既驚魂都未定
結果...死火了...)

再講番吊極力子
往日我上去排隊
齋吊極力子上係冇乜問題
但呢幾堂個極力子就好似吊極都唔太震
有時就以為架車震左
點知架車一拉手掣就溜後
真係吹到啤啤聲...

不過你都指出左我一個大問題
就係無論我踩油踩brake定吊極力子
我都係踩/吊得偏急
呢樣又係要練多d

其實而家我都幾驚
考果日要響樂活道停車開車
話哂家陣我練斜路開車
d 斜路都唔算太斜
(我發覺原來寶馬山既路
亦唔係我想像中咁斜)
但樂活道果條就真係斜到痴線
我知響大球場果招齋吊極力子上斜既方法
響呢度應該唔work既

我都係響之前一次去跑馬地
師傅響果條唔知係咪藍塘道既斜路
(呢條路就真係有番咁上下斜喇)
不斷係咁叫我開車停車
我先第一次響斜路吊極子之餘
鬆完手掣就即刻踩油
先叫做練下類似既情況開車咋
往陣時平路我係等架車郁我先踩油既

所以我都咪話唔驚死響呢度...

至於衣著問題
我諗我果日會著黑色
平時我好多時都係著波衫學車既
而且我不嬲都係著住對平底波boot去學
我貪佢鞋底厚度近似白飯魚
再加埋條o岩o岩過膝既褲
(請問呢d 係咪叫做三個骨褲呀?)
所以有時好多人以為我去踢波
不過考果日我或者會換番條牛仔褲
平時著呢d 褲係貪佢夠靈活
唔使驚長褲踩

染髮呢...我冇扮櫻木花道好耐喇
我家陣都係自自然然就算
(不過係帶d 啡色)
至於果d 乜環物環...我冇既...(手錶就有隻!)

扮死狗扮傻仔?
平時對住師傅都死哂啦
連自己都懷疑自己係咪傻既添...

(OT: 係呀師兄
西班牙贏4:0喎!)

Abusing dead rule -> Denial of reality
guia 發表於 2006-6-15 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-6-14 23:42 發表

首先多謝FX8173兄講得咁詳盡

其實你所講既野
我都會聽日試下得唔得
話哂每架車同每個人都唔同情況
好多野都要自己摸下先
但論啟發就真係好有幫助
唔該你先

不過上斜果度我都想講一講
其 ...

睇黎你要好好練好吊極力子, 我係hksm去到第5堂已經摸到個技巧!(我仲要堂堂唔同車)
仲有唔好空波滑行, 呢個係危險動作, 好易出事fail
樂活道咁斜, 上斜記住要畀d油, 唔係好易死火、溜後

窄位掉頭、泊位 唔洗畀油, 淨係靠極力子、逼力控制架車
想快就放過d極力子, 想慢就踩低d極力子, 記住:
窄位掉頭、泊位開車之前要望鏡同後,唔係會畀人剔架

我考中期試都係恤衫西褲正正經經衣著, 費事畀個考官先入為主,
唔好印象! (佢好cool, 目無表情)
最後祝你好運, pass啦!

cktse 發表於 2006-6-15 04:11 | 顯示全部樓層
我果陣都係考大球場+樂活道, 希望俾到d心得你

先講你斜路停車問題, 其實果度排隊輪調頭真係唔駛俾油,
只要到磨擦點再吊高少少就去得,
但因為你話停車仲衝, 我諗都係響排隊時留空多少少位,
順便練埋斜路開車/停車好d.
響果段斜路停車呢, 應該係上到白線前一個車位左右就收油,
等到部車就黎震到死火時(又或者早少少都得既)踩極力子,
唔好brake住, 等到部車停定又未溜後時先一氣過踩實個brake,
咁就唔會有衝同chok既問題勒, 不過大前題係要一眼關七,
時間要計得好準先會ok, 如果唔準,
就寧願響部車仲有餘力衝上斜既時候就踩brake,
咁雖然可能會有些少chok, 但都好過捉錯時間搞到真係溜後.

另外想幫你搵個原因, 你先踩極力子再慢慢踩brake,
部車唔停仲要加快溜前, 或者係因為你踩極力子果下,
部車係響慢速, 所以你一踩到去半極力子既最高位
(即係你平時斜路排隊用既果個吊極力子程度),
部車咪會因應你吊極力子而加快車速囉
^---以上純粹靠估

其實我吊極力子唔係睇佢震定唔震,
而係聽聲. 你試下拉左手掣之後乜都唔好踩,
慢慢吊高個極力子, 聽下每個階段會有咩聲音,
你記低佢既話自然就知道自己係高左定低左.

調頭果度, 師傅教落有得吊極力子就唔好用brake,
如果兩用既就只係兩邊響度鬥力, 無意思.
如果想部車快d既, 咪吊高d個極力子囉,
等部車有一定滑行速度時個極力子咪低番d囉,
正如FX8173兄咁講, 控制極力子最緊要慢,
咁先會感受到究竟部車既速度係咪岩你心水.

而調頭睇位方面, 擰頭呢樣野只會響你停低部車想開車時先做,
即係話你響起步第一手呔, 倒後第二手呔,
同最後第三手呔開始前睇鏡後都要擰.
擰頭響呢個試場黎講絕對唔應該係做樣,
因為你調頭既位置會有考生出入,
一有人盲中中響你部車附近行過你開車就即肥勒,
所以響呢個場一定要做, 為既都係保障自己.

出街勒, 多數都會用樂活道架喇, 走唔甩,
咁要留意勒, 響試場出黎未到連道路口時有個渠蓋,
差唔多位置時"正常"黎講就應該轉2波,
到三叉位中途時就睇鏡擰頭望連道有無車,
切線後過燈位, 過燈位後就有咁右靠咁右,
當然響虛線前停低睇睇右邊有無車啦(+擰頭睇),
靠右係要黎食住個位, 因為好多時後面d benz唔會理你,
你用正常線位既話佢會夠位響右邊食你,
所以唔想俾後車干擾, 就要靠右.
出左禮頓道, 如果無死車就靠左線,
有死車就多謝佢(之後唔駛再等切線),
如無意外, 碌到去巴士站前就望下有無位出,
無既話就碌去巴士站停低, 等有得出先離開巴士站,
千祈唔好邊睇邊碌, 因為隨時會踩線,
或者距離前面障礙物太近, 咁都會好肥.
過左呢個最難切線既位, 就應該沿右線走,
唔好走去cut左線, 聽講考官見你cut左邊線都會肥你.
過電車線要望後, 過體育道燈位後就可以搵機會cut左,
一路應該上到3波, 如果無位入,
要響電車站前面實線前停低等運到, 唔好心急斬入去.
轉活道前個燈位, 左邊車頭唔應該過白線.
呢個燈位係要行人按先會轉紅燈既.
如果呢個燈位係綠燈, 就要響轉彎前拖落2波,
如果係紅燈, 咁就響未到斜路時就趕快上2波.
去到呢度就小心勒, 我果陣黎到呢度咁岩塞燈要排隊,
我響雲地利道果邊就要斜路停車,
之後驚住有咩差池就一直用1波爬上去,
可能個考官知道部車無咁屎要1波上,
所以我相信我個離合器同車速控制不當都係呢度黎既...
上到平路用2波, 對準連道sir落去,
基本上前面無車就唔需要拖brake, 谷盡個2波落都ok,
去到私家樓車場出入口就開始拖brake,
準備轉番去加路連山道. 呢段加路連山道都有d陰濕,
好多時左邊會有死車要你踩線甚至跨過對面線行,
同埋如果頭先活道順風順水,
考官可能會要你響呢度試一次斜路停/開,
又或者會要你響上到終點前試.
去到東院道附近要望幾次, 頭一次係你出車果條路仔,
第二次係轉右入東院道前, 第三次係轉入大球場徑時.
後兩次要清楚記得果度係兩條路黎,
千祈唔好當佢係一個大右彎咁轉.

練藍塘道又真係幾好架, 起碼夠哂斜, 又少車條路又直,
呀...睇到你話[鬆完手掣就即刻踩油]
其實斜路開車尤其響活道既話咁做好危險,
最好係聽聲吊岩極力子就踩薄油先鬆手掣,
咁做既話就算你吊唔岩極力子, 部車都會有道力向前,
都唔會即時溜後撞車.

衣著...企理就得喇.
著波衫...可免則免啦, 著件恤都唔難丫.
鞋就無問題既, 果陣我未有牌之前上師傅部車都係著白飯魚架~
扮傻仔就一定啦, 仲要係扮超有禮貌既傻仔喎,
唔該前唔該後包無衰.

唔明再問啦, 果陣我學左幾粒鐘乜都唔識,
就俾師傅無厘頭點左上去調頭泊位, 我直頭腳震添啦,
祝你好運, 一次pass啦~~
媽屐停
 樓主| Ketsu 發表於 2006-6-15 09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2006-6-15 04:11 發表
同埋如果頭先活道順風順水,
考官可能會要你響呢度試一次斜路停/開,
又或者會要你響上到終點前試.

仲要試一次斜路停/開?
請問呢個機會大唔大呢?

因為我係考九點既
聽人講話每朝十點前係唔俾停車既
所以個個都話我呢個時間好靚

不過都想問多句
請問著T-shirt去考有冇問題呢?
FX8173 發表於 2006-6-15 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2006-6-15 04:11 發表
衣著...企理就得喇.
著波衫...可免則免啦, 著件恤都唔難丫.
鞋就無問題既, 果陣我未有牌之前上師傅部車都係著白飯魚架~
扮傻仔就一定啦, 仲要係扮超有禮貌既傻仔喎,
唔該前唔該後包無衰.

波衫就係唔係咁好,仲要配四個骨褲 (及膝褲係四個骨,唔係三個骨﹗)……著件普通 T 恤都可以,如果好似我而家著緊呢件印有『Delay NoMore』o既 GOD T 恤就唔好喇﹗

至於扮傻仔方面,總之一日未拎到張合格o既黃紕到手,一日都仲要o係個官面前扮﹗見過有人起初扮傻仔,點知架車死o左火,返到場個官 tick 佢唔合格,之後即刻『現型』,即時爆粗鬧個官﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
cktse 發表於 2006-6-15 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-15 09:10 AM 發表

仲要試一次斜路停/開?
請問呢個機會大唔大呢?

因為我係考九點既
聽人講話每朝十點前係唔俾停車既
所以個個都話我呢個時間好靚

不過都想問多句
請問著T-shirt去考有冇問題呢?

機會都唔大既, 因為響樂活道都好難唔駛停車既.

九點就very good啦
可以問下師傅可唔可以提早少少去,
咁就可以排第一.

要[樸素]!
媽屐停