hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) MCV車身的Volvo B8L消息
開啟左側

[車型及機械] MCV車身的Volvo B8L消息

JA9302@80M 發表於 2018-1-30 20:31 | 顯示全部樓層

幻想緊會唔會係 兩軸 B8L 配 MCV 殼短車??

假如副偈變 8 Litres, 應該輕D, 有冇可能 "trade 到" 上層 5 個位嘅重量??
KMBAVC19 發表於 2018-1-30 20:36 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-1-30 20:31
幻想緊會唔會係 兩軸 B8L 配 MCV 殼短車??

假如副偈變 8 Litres, 應該輕D, 有冇可能 "trade 到" 上層 5 個 ...

兩擔車目前嚟講都只限於橫置偈
冇可能有兩擔B8L出現
除非富豪佢有想起香港同E400開戰,將B5TL改良整隻B8TL出嚟,唔係兩擔大家都係等睇ADL次次都中
allen_814 發表於 2018-1-30 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-30 20:36
冇可能有兩擔B8L出現
除非富豪佢有想起香港同E400開戰,將B5TL改良整隻B8T ...

我只想講
凡事冇絕對
B5LH都係直偈兩擔車
YY487 發表於 2018-1-30 21:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GW5498 發表於 2018-1-30 21:34 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-30 20:36
冇可能有兩擔B8L出現
除非富豪佢有想起香港同E400開戰,將B5TL改良整隻B8T ...

其實較早前已經有海外網友Post咗張左軚冷氣版Streetdeck嘅相

所以兩軸冷氣雙層車, 唔一定用番橫偈
至少現時都有九巴AMC1呢部行細CC冷氣雙層, 仲要行橫偈, 都無乜人話無力
改用T-drive應該更加無問題

HV9990 發表於 2018-1-30 23:21 | 顯示全部樓層
感覺上EvoSeti外觀有啲位係有少少ADL舊E500嘅影子喺度,可能真係聽完九巴嘅意見

不過樣個人覺得一般,都係AMC嗰隻舊車身好睇啲
KCRC . Keep Moving
KMBAVC19 發表於 2018-1-31 00:39 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2018-1-30 20:58
我只想講
凡事冇絕對
B5LH都係直偈兩擔車

直偈,得。
尾跨勁長,上斜斜多少少包刮底。
波箱同引擎連埋大大話話差唔多米半長,你仲要有條短短地嘅直霎駁住個波箱同尾擔,尾跨冇咩可能短過米八。

唔係點解英國兩擔車咁多年都用番橫偈設計,不論係已經用緊4氣缸嘅B5TL,定係本身副偈已經細嘅E400,轉行直偈條尾跨你都預番有咁上下長,連E400 hybrid,冇波箱駁轉駁發電機都仲要橫偈設計

唔係反對人地出兩擔B8L,只不過係出咗之後見到尾跨咁長,起香港冇人會買(差唔多冇地方可以去,連廠都未必入到),反而B8TL尾跨收短好多就有人會考慮
HW8373 發表於 2018-1-31 01:09 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-31 00:39
直偈,得。
波箱同引擎連埋大大話話差唔多米半長,你仲要有條短短地嘅直 ...

近代橫置偈尾跨都愈整愈長
Scania NUD 2.8 米
港版 E400 都 2.6-2.7 米

B5LH 大約 3 米
其實都係同 ASB 差唔多
B8 副偈長度大約同 B5+混能組件差唔多長
1997 年個部 B7L 雙層尾跨都係同 B5LH 差唔多

同埋第三代歐五 E40H 開始已經係縱置引擎
不過 series hybrid 個原理應該可以照樣做到唔太長既尾跨
同埋亦唔係太關香港事
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
EN1504-201 發表於 2018-1-31 08:55 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-31 00:39
直偈,得。
波箱同引擎連埋大大話話差唔多米半長,你仲要有條短短地嘅直 ...

如果兩軸雙層用直引擎,尾跨大概同AVC差唔多,發尾未必係問題,不過就真係有啲驚刮底,因為車尾地台唔可能好似low entry單層咁高,連帶引擎都要裝得比較低(用得U軸,引擎 - 波箱 - 直濕呢條線自然要低啲)

不過你話「尾跨至少1.8米」,真係做到咁短嘅就直頭唔使有尾橫置出現添啦,ISL駁埋Ecolife都已經有呢個長度,除非你所謂嘅尾跨係由尾轆輪拱而唔係軸心計起。
唔計Scania N系同港版E400(其實係2590mm),尾橫置嘅尾跨通常係2.3、2.4米左右,直引擎中軸驅動嘅三軸Trident同E500系列都係大約2.4米,但兩軸Trident尾跨零舍短,未裝車身得2150mm。
樓上都提過,新引擎室嘅E400H同混能版E400MMC/City都係直引擎,不過引擎只需要驅動發電機而唔使連接車轆,所以其實點擺都得。
B5LH淨底盤尾跨2902mm,反而Wright StreetDeck有啲參考價值,用offset T-drive佈置同細細部5.1公升四缸引擎,尾跨只係比尾橫置略長(我當佢頭跨同AVBWU一樣係2390mm,得出尾跨係2680mm):
http://www.wrightsgroup.com/datasheets/routeone_magazine_StreetDeck_on_street.pdf
配E400MMC車身嘅N250UD尾跨就有成2860mm咁長:
https://www.alexander-dennis.com/media/69766/adl-scania-cbg-brochure.pdf

後置直引擎尾驅想做到尾橫置咁短嘅尾跨都得,可以學Bristol RE同Falcon H將波箱擺喺尾軸前面
http://www.redandwhitebus.co.uk/ ... ages/4633457987.jpg
http://www.redandwhitebus.co.uk/ ... ages/4626236040.jpg
http://i345.photobucket.com/albu ... f11_zps0se05ox7.jpg

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
KMBAVC19 + 1 + 5 睇嚟我啲尺寸觀念真係有啲問題.

查看全部評分

NV58 發表於 2018-1-31 16:03 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-1-30 16:39
直偈,得。

Those operators in the UK who bought over 5,000 Scania NUD-series, Volvo B5LH, NRMs and Streetdecks over the last 14 years are likely disagree with you. Much as been touted about the importance of transverse engine chassis in the UK, but the fact is only the B5TL and E400s still uses this layout, so it is obvious that this is no longer a relevant factor. The world has moved on a lot since Volvo's ill-fated attempt of offering the B7L double decker back in 1997.
Tinyl Bus Photography - FB Group