hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票推出消息
開啟左側

[小道消息] 九巴月票推出消息

JC8385 發表於 2018-2-7 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

abcsamson 發表於 2018-2-7 21:01
有線新聞話唔包龍運

載通集團無利益嘅嘢就唔包龍運是常識吧
lsc04d11 發表於 2018-2-8 05:59 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2018-2-7 20:50
我驚佢只收八仔, $250 自動增值既卡會唔夠錢俾

買月票通常只收現金。
如果只收八達通,阿信屋好似可以為八達通增值嫁呵?咁咪增完值先至用八達通買囉。
最好就可以網上信用卡/過數APP whatever買,一了百了,不限地點、時間(當然要限番O個個月買,我講緊既係24小時都買得既不限時者)

updated
睇過各大免費報章,綜合左
應該係月中於30幾個有蓋巴士總站/車站賣,月底增至50多個,下月增至70多個
會有部售票機入錢,然後將月票存入八達通。

入錢就好心800蚊,又要俾20蚊錢,好少熨到筆直既20蚊錢嫁咋。。。除非可用信用卡,支付寶,wechat,oepay等啦…如果唔係條隊實長過港鐵站(熱門總站計)
2018-02-08 21.53.46.png cs話仍然商討中。。。。

lwb701 發表於 2018-2-8 10:05 | 顯示全部樓層
仲以為可以直接用八達通apps買月票
果陣仲話要研究點賣月票,研究完出黎都係得現金呢個方法咁...?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kei_hk 發表於 2018-2-8 10:27 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2018-2-8 10:05
仲以為可以直接用八達通apps買月票
果陣仲話要研究點賣月票,研究完出黎都係得現金呢個方法咁...? ...

之前仲傳話用TNG﹐用QR Code﹐仲要出埋標書搵供應商

世事係可以好多變化的。

其他認真的講﹐用八達通apps 買巴士月票﹑MTR月票﹐對市民及巴士/MTR公司來講都係好事。
最少﹐唔需要每到月尾就一大班人去輪"街症"﹐又可減少現金處理量﹐真係互利互惠。
(生果機的人﹐都係用唔著的﹐除非比多些少錢買藍牙八達通reader啦)

話唔定﹐日後可以做到apps買月票。

PS. 好似未見到部機﹐都唔知是否cash only﹐見到部機出場先算。

JC8385 發表於 2018-2-8 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-2-8 10:27

世事係可以好多變化的。

其實連NFC都可以唔使
反正你都係綁卡嘅話
apps入八達通number credit card過數咪得囉
lwb701 發表於 2018-2-8 11:06 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-2-8 10:27

世事係可以好多變化的。

只限現金變相少個機會儲信用卡積分
我用生果機本身有買埋讀卡器,順便查埋Suica/Edy/Waon呢類卡仲有幾錢,
呢家Suica 入埋Apple Pay就直頭唔洗用讀卡器。
最完美嘅係其實八達通入埋入Apple Pay 同埋八達通Apps買月票,可惜係香港呢個只會係一個夢想而不會實現。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kei_hk 發表於 2018-2-8 11:09 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2018-2-8 11:04
其實連NFC都可以唔使
反正你都係綁卡嘅話
apps入八達通number credit card過數咪得囉

要寫番月票data去八達通卡入面嘛。

你唔係無預計過即買即用

kei_hk 發表於 2018-2-8 16:35 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2018-2-7 20:50
我驚佢只收八仔, $250 自動增值既卡會唔夠錢俾

方法1. 申請改做每次增值$500。(不過﹐都唔可以確保你夠錢買$7XX 的月票)
反正間中都有推廣﹐改做$500 會有唔知幾錢回贈。

方法2. OePay + 自己安排轉錢﹐都係一個好幫手。
分幾日轉$250 去OePay戶口﹐儲3日咪$750囉﹐再一口氣轉番入張八達通卡。

方法3. 無人話自動增值的八達通卡﹐唔可以用其他方法入錢的。
最多咪蝕信用卡回贈/優惠。

HT408 發表於 2018-2-9 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層

http://www.info.gov.hk/gia/general/201802/09/P2018020900375.htm

情人節開售,賣$780
政府新聞稿話可以坐10程九巴路線及兩程B1, 即係最多12程?
clivetock 發表於 2018-2-9 11:48 | 顯示全部樓層

只收八仔…