hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]---110變做特快~
開啟左側

[建議]---110變做特快~

樓主| 2700 發表於 2006-6-18 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-18 19:35 發表

有囉... 你明唔明係因為 102 / 106 / 116 慢所以唔敢搭,
而唔係果度無客?
如果有車由健康村上橋果度返工 D 人仆到去搭都似。

110和102、106過海前行既路線係一樣,點解會慢?

因為102勁多人坐,反而110就無乜,但改線後保守估計繁時110在西灣河前搶到102、106三十個客,再做些宣傳吸引華蘭路既人行去太古坐,咁102、106既負荷實會減少。

另外仲有一個錯覺,就係110本身唔係密,班客放工係見車就上,所以感覺上班班110都係坐滿。

至於點解一定要在太古上橋,無非係要保障太古客既利益。如果要兜完太古再由健康村或糖水道上橋,咁一定吸引唔到西灣河前既客。
 樓主| 2700 發表於 2006-6-18 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2006-6-18 20:42 發表

問題係渣華道的客根本唔係咁想坐118,雖然118係好密,但係110有得坐,118未必有得坐。
110在電器道及渣華道落了一半客,健康及太古坊落多三成客。
可想而知110在北角及太古坊的需求有幾大。
我認同到尖沙咀 ...

先說往港島方面,小弟會認同好多人唔坐118而等110,但師兄有無諗過改線後既110,係可以吸引到原102往太古坊至筲箕灣既客,沒有大部分,都會有八成吧,咁要去渣華道既,唔想等118便坐番102,我相信係會有更加多客能夠受惠,尤其是往太古坊返工那一群。

至於往九龍方向,上文回了,可參考。
238X 發表於 2006-6-18 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 2700 於 2006-6-18 21:17 發表

至於點解一定要在太古上橋,無非係要保障太古客既利益。
如果要兜完太古再由健康村或糖水道上橋,咁一定
吸引唔到西灣河前既客。

問題係... 西灣河真係咁緊要?

而且太古城 D 路設計得唔好唔怪得太古坊果邊喎。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 2700 發表於 2006-6-18 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-18 22:23 發表

問題係... 西灣河真係咁緊要?

而且太古城 D 路設計得唔好唔怪得太古坊果邊喎。

唔係西灣河特別重要,但如果加埋筲箕灣、耀東、仲有太古批白領,一定搶到唔少地鐵轉九鐵既客,這就是720模式的威力。

再加上景隆街,客源一定不成問題。

至於太古坊那邊,當然唔可以奢求會撈到好多客,但沿華蘭路幾座工商業大廈,行去太古城都係五分鐘,好多人包括小弟經常行去食lunch,與其行三分鐘去英皇道等巴士、八分鐘落太古地鐵站,咁不如去太古城坐新110好了。

238X 發表於 2006-6-18 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 2700 於 2006-6-18 22:41 發表

唔係西灣河特別重要,但如果加埋筲箕灣、耀東、仲有太古批白領,一定搶到唔少地鐵轉九鐵既客,這就是720模式的威力。

再加上景隆街,客源一定不成問題。

至於太古坊那邊,當然唔可以奢求會撈到好多客 ...

咁我真係多得你唔少...
我唔係返太古坊,係健康村果邊...

即係最後我果邊都仲係要焗搭地鐵。
 樓主| 2700 發表於 2006-6-18 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-6-18 22:43 發表

咁我真係多得你唔少...
我唔係返太古坊,係健康村果邊...

即係最後我果邊都仲係要焗搭地鐵。

咁返工可以快左,放工咪坐102、106也可以。

其實呢個建議對我無大得益,甚至有負面影響,我也不想這樣令我上唔到118,但我覺得這個可取,就提下啦!

唔知住在耀東既師兄們點睇呢?
238X 發表於 2006-6-18 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 2700 於 2006-6-18 22:48 發表

咁返工可以快左,放工咪坐102、106也可以。

返工就幾大搭地鐵喇...
返去健康村上橋都係做放工客...

模範村搭 102 返旺角要 9 個字,
地鐵 9 個字已經返到葵芳喇。
 樓主| 2700 發表於 2006-6-18 22:56 | 顯示全部樓層
想問師兄係咪坐110返工放工?

平時返工,小弟建議既110會比現有的110快,

至於放工,坐102、106唔會慢過現有既110太多到隧道口,

點解小弟愚見可以迫你行上行落呢?
238X 發表於 2006-6-18 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 2700 於 2006-6-18 22:56 發表
想問師兄係咪坐110返工放工?

梗係唔係... 我又唔係住尖沙咀。

但如果係放工既話,有架快車落尖沙咀
我諗我唔會再搭電車轉船...
 樓主| 2700 發表於 2006-6-18 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-18 22:58 發表

梗係唔係... 我又唔係住尖沙咀。

但如果係放工既話,有架快車落尖沙咀
我諗我唔會再搭電車轉船...

106轉乘110一定可以幫到你,106又唔係疏,相比現時單程110去尖沙嘴,相差唔會多過十分鐘的。