hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19) ...
開啟左側

重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19)

樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2018-3-21 10:31
268M 假如要開點解唔放葵芳 葵盛或者荔景? 同埋元朗走線入洪水橋好過朗西 畢竟朗西畀A36 268C 做停車場 同 ...

268M要去青衣點擺過去葵芳??兩者有咩關係?

朗西我仲以為元朗西...

擺朗屏站係要補償268B嘅取消,同時方便朗屏以較快路線前往鄰近市區

入洪水橋一定唔得,何況洪水橋去欖隧已經有68X、268X,如果當年欖隧係受洪水橋歡迎,就唔會落得68A陰乾263M啦...

68E而家已經夠兜,再兜元朗南真係多謝你唔少

青衣延長嘅話要加車,同埋要繼續繞經青衣站,走線上未必理想
乘客已經可以用249M轉乘
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-21 11:29 | 顯示全部樓層
個人認為大方向冇問題
細節位可以執執會更好

1.同樓上意見一樣
268M既然跑左入青衣
68E就可以省返唔使入青衣
元南高埔見到有車出荃灣仲加密左都流晒口水
全日20分鐘一班應該唔會點反對
用6架車便可

2.直接將68F縮短便可
唔使搞到咁麻煩

3.就咁諗大機會做唔到
始終而家268B四班車客量又唔係差得咁緊要
只係換返直車未必好有so

4.大可以抽埋68M水
咁就可以唔使用268B既情況下
加1-2架車就搞掂件事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ate214 發表於 2018-3-21 11:41 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-20 22:53
是的
若然議員反對都可以維持駛經青衣西路

當初有279X回水BBI唔多唔少就係因為68E太疏青衣人唔滿意
直接飛走應該過唔到
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-21 11:29
個人認為大方向冇問題
細節位可以執執會更好

1. 上面都有提及,68E依舊入青衣站係方便而家68E全程客,假若延長後青衣站使用量唔多,可以一兩個月之後檢討是否縮短落荃灣站

假若縮短落荃灣站,除左行車時間少過而家68E之外,仲有一個好處就係直接同68M共用車隊互拉,慳返一兩部車

另外啱啱仔細諗過,68E繁忙方向如果開15分鐘一班,上繁入元朗有機會要開30分鐘一班,下繁就可以減少少68M拉過去做68E下繁出荃灣維持20分鐘一班

但如果68E繁忙時間都開20分鐘一班我就有啲保留,沿線乘客都唔係少,上繁20分鐘都冇所謂,但下繁必須開15分鐘一班(一樣可以每粒鐘抽一班68M做),否則轉乘線太疏一樣係趕客

同埋就係佢地68E+F本身都係聯合班次,冇理由最尾變疏左

2. 做場大龍鳳都係因為68F要繼續收5.8,如果直接用特別班次取代正線,極大機會要減價(特別班次來回唔夠6公里,換句話單程唔夠3公里)

3. 其實都係一換一,最後可以留返一兩班車比268B,而嗰一兩班就由其他線柯打做

4. 與其268M抽68M,倒不如68E同68M共分,騰出資源搞268M

點都好,268B都係要縮減服務,縮剩幾多仲有討論空間,而268M亦都預左隨時要加車加班,只不過與其將資源擺落268B到資源浪費,倒不如將佢擺落其他有用嘅線上面
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-21 14:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-21 13:46
1. 上面都有提及,68E依舊入青衣站係方便而家68E全程客,假若延長後青衣站使用量唔多,可以一兩個月之後 ...

1.而家真係需要用到68E而用唔到268M既全程客應該唔多有機會甩到身就盡快
如果唔係第日多少少客唔上唔落仲煩

如果抽到68M既行15/20分鐘冇咩所謂
但而家68E/68F所謂聯合班次都係出城先有用
回程做唔做到都係一個謎

2. 開一班特車出元朗工業村?

268B個處境其實唔上唔落
16年既RPP最多都係減上繁兩班車都過唔到
元朗區都算幾死保條線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-21 14:37
1.而家真係需要用到68E而用唔到268M既全程客應該唔多有機會甩到身就盡快
如果唔係第日多少少客唔上唔落仲 ...

1. 你啱,如果係就應該盡快甩身,費事到時候唔上唔落

2. 嗰班正線去邊冇乜所謂,總之做到峻巒至元朗站後面嗰段任拉唔嬲

3. 268B其實都係等死,不過同16年RDP唔同嘅係,今次換到嘅係一條全日線返嚟,而唔係只有268P加班咁簡單,何況元朗大馬路去青衣都頗唔方便

或者可以咁,268B上繁一個班次以及下繁兩個班次由其他線柯打做,然後騰出兩架車擺落68M、68E同268M到(三條線共用車隊),換句話268B服務唔受影響,但上述三條線全日就多左車行

GU9338 發表於 2018-3-21 15:44 | 顯示全部樓層

2. 留一兩班 68F 正線盞自己煩 , 因住最後元朗南發展會變尾大不掉

反正縮落元朗站做 15 分都只係用兩部車 , 仲有兩部車資源應該夠成條線拉去東頭工業區 / 甚至橫州個頭 , 而全程亦都收到 $5.8

1/4
68E 其實無乜問題 , 問題出係 268M
本來以為樓主想整條朗屏欖隧線 + 大馬路青衣線
但一望到 30 分就諗緊搞乜 , 再睇 #16 先知樓主志不在朗屏 ...
我覺得趁住執 268B 絕對可以搶返倒落西鐵嘅朗屏客 , 以至係橫州個頭插定旗等發展 (我就出過換 968X 全日,不過有其他建議都絕對歡迎討論)

至於大馬路 - 青衣 ,
我作為既得利益者當然歡迎有直車 , 但 30 分嘅 268M 我就會質疑成效有幾大
如果加多幾條欖隧線玩回水 BBI , 咁轉車成效已經遠大過一條勉強砌出黎但班次唔吸引嘅直車
倒頭來同而家 68E 一樣變執雞線就無意思 , 因為九巴都唔會有額外收益
請用文明來說服我。
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-3-21 15:44
2. 留一兩班 68F 正線盞自己煩 , 因住最後元朗南發展會變尾大不掉

反正縮落元朗站做 15 分都只係用兩部車  ...

2. 68F係要騰出兩架車出嚟做其他野,所以正線只留一班,令九巴繼續收5.8,否則如果連正線都cut埋,68F好大機會要減價

1, 4. 268M做朗屏原本係想補償,順水人情先做埋朗屏特快欖隧,咁既然後面修訂方案冇取消268B,咁就唔再做朗屏
268M變成68M嗰種回車快仲好

268M其實我都一再強調,係因為冇加車落去所以先開30分鐘一班,後嚟如果有需要可以加車加班,或者你可以將我呢個重組睇成268M全日15分鐘一班,但就需要加車
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 17:22 | 顯示全部樓層

修訂方案

1. 68E 元朗公園 ↔ 荃灣站
改為過大欖隧道後前往荃灣,不前往青衣
全日大部分時間 班次提升至15分鐘一班
上繁往元朗班次30分鐘一班
下繁起往荃灣20分鐘一班
收費下調至$10.1
使用6架車,與 68M、268M 共用車隊30架 (+1)

2. 68M 調整班次
下繁出荃灣減至最密8分鐘一班
其他時間微調轉定點
與 68E、268M 共用車隊30架 (-2)

3. 68F 正線改為來往峻巒至元朗工業區,經形點I
正線班次減至平日上下午繁忙時間各一班
建議中之特班 (峻巒↺元朗站) 提升至全日服務
班次15分鐘一班
預計行車時間25分鐘
用車2架 (-2)

4. 268B 元朗方向減少至三個班次
另外上下繁各一個班次由柯打做(-2)

5. 全新路線 268M 元朗西 ↔ 青衣站
元朗段跟隨68M
青衣段跟隨原有68E
收費11.1
全日班次15分鐘一班
預計全程行車時間37分鐘
使用6架車,與 68M、68E 共用車隊30架 (+6)

整體用車加1架

m_rd08 發表於 2018-3-21 23:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-21 00:58
68E行返入青衣純粹係方便返而家來往青衣站至高埔以及元朗南嘅乘客,始終青衣站都係連接機鐵線同東涌線以致 ...

1. 可能我只係諗住比元朗南+高埔接駁服務而且,所以先建議比較旺同最近既荃灣依家你將68E改去荃灣站係可以接受既

2.+3.+4. 唔想加車既就唔洗留正線,直接將68F改做峻巒至元朗西(用車3架)
依家你建議正線改去工業區唔係唔得既,不過感覺上都係會冇咩人搭

268M方面,你改做元朗西<>青衣站,青衣段冇問題
但係元朗段因為貴$1就變左做執雞...
反而改做朗屏站<>青衣站都仲有機會去程吸到欖隧轉乘客,當然我明白青衣先係主菜
去程元朗段走線: A36走線至大欖隧道
回程元朗段走線: 大欖隧道>形點後跟76K走線>朗屏站

其實我諗過268M上繁元朗方向下繁青衣方向入埋元朗工業邨,係唔知可唔可行既姐...