hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 49P有無需要加早上/晚上班次呢...
開啟左側

49P有無需要加早上/晚上班次呢...

novkovsky 發表於 2006-6-16 00:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢期因為要入沙田翻工…所以多坐左49x...
發現真係慢得好可怕...
早上由青衣村出發真係可以50分鐘先到沙田市中心…
同一個時間已經夠我坐42c去到藍田…落埋車都仲得...
放工時間又係...唔計你等車啦...
都可以搞出45分鐘到50分鐘...
真係幾痛苦下...
其實依我觀察…青衣客量都夠開多幾班49P丫...
點解禁多年佢都唔肯加下架/_\
sa 發表於 2006-6-16 01:54 | 顯示全部樓層
49P 加班, 49X 就減班, 會令到荃灣客較難上車?
Ketsu 發表於 2006-6-16 03:00 | 顯示全部樓層
其實我都覺得
49P係幾有潛力變成一條兩味線
來往青衣碼頭至沙中
或者朝早開住兩班試下先
下晝就加多一至兩班車都未嚐不可
而且我覺得下晝回程返青衣
星期日同公眾假期都可以試開兩三班車
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| novkovsky 發表於 2006-6-16 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 sa 於 2006-6-16 01:54 發表
49P 加班, 49X 就減班, 會令到荃灣客較難上車?

荃灣其實有43x...時間都同佢差唔多…
而且真係加班…可以找其他線去「柯打」
唔一定要佢cut車
FD_8592 發表於 2006-6-16 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2006-6-16 21:10 發表

唔一定要佢cut車

43X 唔停沙中WOW....
不過我都唔明點解49X 咁好客偏偏派車比行車路程較短的46X 少...如果49X 多幾架蛇車...49P 都有希望好似第一代69P 咁做兩味
JX9097 發表於 2006-6-16 23:38 | 顯示全部樓層
我覺得49P真係有潛力做兩味線
因為現時繁時49X真係好慢...
CK4013 發表於 2006-6-17 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2006-6-16 23:36 發表

43X 唔停沙中WOW....
不過我都唔明點解49X 咁好客偏偏派車比行車路程較短的46X 少...如果49X 多幾架蛇車...49P 都有希望好似第一代69P 咁做兩味

46X有成個大圍做
49X其實只係多人集中在其中一段
幾唔多啦!
Uh jjuh myun (左右為難)
CK4013 發表於 2006-6-17 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2006-6-16 21:10 發表

唔一定要佢cut車

咁不如要49X柯打返43X
咪可以加班囉...

49X有荃灣分段,上49X有著數...
Uh jjuh myun (左右為難)
asv2 發表於 2006-6-17 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CK4013 於 2006-6-17 10:13 發表

46X有成個大圍做
49X其實只係多人集中在其中一段
幾唔多啦!

咁又係,其實d人主要都係沙中<>千色店.......
因為48X慢成兩個字......
sa 發表於 2006-6-17 14:26 | 顯示全部樓層

唔一定要佢cut車

城隧線條條都自己都顧唔掂..
同埋43P都要43Xorder, 46P又係46Xorder
但49X真係成日都好多人..