hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 九巴35X新增回程消息

巴士的膠 發表於 2018-4-27 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-26 23:13
你出呢個 post 再加上我見到 35X 對石蔭原來比我想像中仲要快之前,
我係諗緊咁樣重組的:

你真係覺得無需要做逆向?
朝早35A/36B入葵涌都坐到大半車客,大連排同和宜合道一帶,部分去青山上路仲方便過葵涌道

反而40P因為有38、42C包底,屋邨部分唔做逆向都講得通

去大角咀出入旺角都要塞一餐時,我會諗32可否做更大流水
石圍角-原線-上路-長沙灣道-界限街天橋->界限街/太子道西天橋<-太子道西-窩打老道-培正道-佛光街--忠孝街-佛光街-佛光街天橋-紅磡道-紅磡繞道-尖東

隨左解決上路/深長荔出入尖東一帶,仲做埋何文田-深長荔,長遠方便解決何文田問題,始終41/45/46都牽涉葵青,但青衣同荔景都唔係主要目的地,32至少掂到啲工貿區

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 5 終於有人提深長荔-尖東/何文田.

查看全部評分

S3BL100 發表於 2018-4-27 12:04 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-4-27 11:10
朝早35A/36B入葵涌都坐到大半車客,大連排同和宜合道一帶,部分去青山上路仲方 ...

呀分身版友,我有講過唔做逆向?
而家 35A 同 36B 早繁逆向分別只係開緊 15 同 15-20 分一班,加上仲有大大條 31B,
如果而家 35A 36B 只係做到「坐到大半車客」,你認為班次減多一級會唔夠載?

講緊平均一小時都仲有 9 班車去上葵工廠區

至於你強行要將 32 變成何文田尖東線,你問左石圍角肯唔要旺角車未?
何文田同尖東串埋一齊,不如唔好做

何文田問題,我唔想離題講太多,
但係已知荔景唔肯放手,事實亦無咩野可以同佢地等價交換,
況且如果去得遠過荔景,何文田去深長荔就要加價

咁想做何文田往來荃葵商貿區的,fine,同我分屍左條 41,
45 加兩車變全日 20 分班,再同我拆左條 33A 佢(葵涌邨真係嘈左好多年紅磡土瓜灣線),
來回西廊做埋旺角特快,深入埋荃灣,而唔係走去搞不倫不類既 32 到喉唔到肺又搏象石 ban

fb.com/scientisthk2usa/
hk20020062 發表於 2018-4-27 13:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-26 23:13
你出呢個 post 再加上我見到 35X 對石蔭原來比我想像中仲要快之前,
我係諗緊咁樣重組的:

反而我咁諗

第一階段
.35X (非全日)
- 安蔭、大白田街、石大總、石俊、青公、西廊、尖東
- 尖東、大埔道不停站、青公、原 35A 到石歡、跟 31 上安蔭
.36X (非全日)
- 梨木樹 (或石圍角)、石蔭東、石蔭路、打磚坪街、石英徑、西廊、尖麼總
- 尖麼總、西廊、葵昌橋、寧峰苑、石蔭東 (不入街市)、梨木樹 (或石圍角)
- 晚上陰乾 36B,加車落 32

第二階段
.31B 陰
.35X, 36X 全日
.35A 縮短至愛民
- 長沙灣道、界限街、老窩、何文田、愛民
- 愛民、老窩、太西、Portland St、汝州街、界限街、長沙灣道
- -【分站:運動場道、楓樹街、北河街站就移前上桂林街 <- 分段】)
- 擺愛民係方便同 35X 互跳
.32 食 36B
- 石圍角、梨木樹、甘泉街、改行長沙灣道、南昌街、塘尾道、奧運
- 基榮、黃竹、長沙灣道
.36A 改經元州街

第三階段
.31B 殺
.36A 延長至奧運
- 原線至欽州街、跟 31B 去奧運
- 31B 原線至欽州,36B 原線至長廣、36A 原線返梨木樹

安蔭、石梨、石蔭 <-> 太子以北 第二階段 35A
安蔭、石梨 / 梨木、石蔭 <-> 旺角以南 35X / 36X
大角咀道 <-> 深長荔 第三階段 36A
石梨 <-> 大角咀道 BBI
石梨 -> 奧運 32 / 回程加 BBI
西九龍中心 -> 石梨 第二階段 35A 桂林街分站
hk20020062 發表於 2018-4-27 13:40 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-4-27 11:10
朝早35A/36B入葵涌都坐到大半車客,大連排同和宜合道一帶,部分去青山上路仲方 ...

深長荔要尖東,請拉條 6 仔過去
巴士的膠 發表於 2018-4-27 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-4-27 13:40
深長荔要尖東,請拉條 6 仔過去

尖東返華員邨呢?

同埋大家話陰31B,偏偏31B做緊獨市深長荔-大角咀道

市區流水線多年來行之有效,唔係話陰就陰,話改就改,成堆既得利益者喺度

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

巴士的膠 發表於 2018-4-27 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-27 12:04
呀分身版友,我有講過唔做逆向?
而家 35A 同 36B 早繁逆向分別只係開緊 15 同 15-20 分一班,加上仲有大 ...

唔係會唔夠載,但有更多線可以減逆向/唔開逆向,例如之前提過嘅40P上繁西行

至於32,分站遠離人口稠密區域,早上西行客量亦遠比其他線差,但孭左象石獨市

31B早繁逆向青山公路一段都唔少客,但對和宜合道一帶不及32、36B就腳

之前都講過諗重組不能只單睇一區利益,否則都係FF
neoplan720p 發表於 2018-4-27 16:22 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-4-27 15:16
尖東返華員邨呢?

尖沙咀至華員邨,大家都講左話用36X / 35X全日去處理(一條行上路,一條行葵涌道;甚或兩條行哂上路)

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3BL100 發表於 2018-4-27 21:48 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-4-27 13:39
反而我咁諗

第一階段

100% 同意 step 1 應該即刻加強 35X 36X 兩繁服務,跟長遠目標定線

不過我覺得 31B 36A 最終無可能深水步段合併,淨係大角咀道 vs 富昌南昌邨已經有排煩,
處理難度唔低得過果堆同地鐵平行的九龍內陸流水

同埋我唔係好想拉多個區落水,例如何文田

S3BL100 發表於 2018-4-27 21:56 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-4-27 15:16
尖東返華員邨呢?

呢度幾時有人講過唔做尖東返華員邨?

行之有效?為左呢班見車就上既流水客,
要大部份上葵往返油尖旺乘客由美孚長沙灣慢慢碌到尾,每日單向唔見至少 10-15 分鐘,
就叫做行之有效?咪玩啦…

你知道唔可以只睇單一區利益就可以,唔該唔好借補償受影響乘客之名,
走去建議一D損害主要服務地區乘客既野,例如搞到象石無車出旺角

同埋我之前已經提出左 6X 呢個 offer,對長沙灣居民,比起同鐵路平排的流水更實際,
再加上我再計過數,32 8 部車理論上可以做到上繁出巿區 15 分一班,回程 20 分一班,
我覺得你實在無必要再捉住流水客呢點,嘈個沒完沒了

hk20020062 發表於 2018-4-27 22:00 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-27 21:48
100% 同意 step 1 應該即刻加強 35X 36X 兩繁服務,跟長遠目標定線

不過我覺得 31B 36A 最終無可能深水 ...

雙昌去長廣,有車海 75
去長沙灣站、元州,有更密更平 702
雙昌要嘅係 18 加返密、東九車,甚至區議會要求過嘅荃灣車