hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

HR1377 發表於 2018-4-20 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-20 09:41
我又真係唔信36M朝早上梨木樹,可以打爆5-9分鐘一班車
只要唔影響班次,拉幾班過去麗城,唔見得好大問題
...

深井去荃灣行下路時與屯公差不多,不如加密234B,將234A變成34A由麗城往葵盛中,與34共用掛牌。
Charon1999 發表於 2018-4-20 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-20 09:37
認同
安達泰行去寶達或者順天搭車,其實係合理步程
我寧願你加密290/A,各自非繁落到15甚至12,好過加多 ...

Agree
大不了咪290同290A各自派車
之後290縮去坑口北、290B全日
290A改全日30,再拆290C安達出跟290A行、全日30再同290A夾15,好過拆條唔湯唔水嘅290X

當然前提係:
1.九巴夠人
2.冇隧道L阻L住人
ricky 發表於 2018-4-20 09:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-20 09:41
我又真係唔信36M朝早上梨木樹,可以打爆5-9分鐘一班車
只要唔影響班次,拉幾班過去麗城,唔見得好大問題
...

你抽36M去麗城,已經令梨木樹少咗車返葵芳。果度的交通已經衰到都無人有,仲要乞衣兜攞飯食。

前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2018-4-20 10:37 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-4-20 09:38
其實今時今日局面,都是路線編排出現問題導致各不相讓。
康翠寶林是開荒牛,那時路線(e.g 93A/93K/95/95M ...

現有佈局,絕對係歷史遺留落來既問題
問題純粹係點解決

康翠個位
其實有少少似大窩西、富安
要自己撐起一條線,好有難度
所以康翠交通,好受其他地區影響

地鐵一通,93A/93K/98A/98C/98P/690個班次跌到七彩
康翠本身無地鐵,結果成為將軍澳線通車既受害者
但再考慮深一層,本身堆線個頻密班次,亦唔係康翠客撐起
所以你話減班唔合理,又真係唔見得
道義上,至少好過北角條18
明明西港島線通之後,早繁西行仍然打得爆個車海,但照俾人減

當然近年98A/C進一步減班
搞到連康翠客都做唔曬,就確實係問題

我會覺得
康翠交通雖然有改善空間
但現有服務亦唔係真係咁差,大把山頭都無咁好待遇

——————

至於將南
你話好,我就覺得一半半啦

新巴服務既調景嶺同海皮,路面交通其實好一般
海皮發展本身係一大契機俾新巴執一執堆線
至少796C應該要試下出九龍放棄尚德,做海皮
796P唔應該做尚德
而C/X都唔應該繼續兜彩明街
奈何間公司只係掛住耕隔離人地塊肥田,自己塊田就由得佢荒廢

九巴服務既尚德
傳統上係服務好,但我覺得條296D前景好危險
而296C就好搞鬼,人地新記踩入尚德,296C就倒轉踩入填海區
大把花生

然後將南將北既798/694/290

694/290將南段無得點搞
798其實應該拆線將南直出,不過新巴似乎又係無心搞落去
呢個亦要視乎AB兩條支線表現點
我自己所見,798B客量其實升咗唔少,基本上已經坐得七七八八
如果唔係條線沙市止步唔做火炭,然後永遠跟798尾,可能一早頂咗閘
當然,現場所見仍然係坑口比較多客,可能都係俾唔到信心新巴

———————

然後餘下幾區,寶林VIP唔講

坑口同康城心理陰影面積,真係相當大
唔知係唔係因為98AC兜寶林再上山,趕走曬班客,搞到九巴一直覺得坑口無客
咁多年來,九巴堆線又慢,班又越減越疏,真係好難怪班客發牢騷
反而對家新城坑口其實做得算係咁
無論798/B定A29,坑口都真係養咗班客出來

康城就搞笑
兩間公司亂插旗,98D特同796P已經唔係快
98S同796X,真係無三四十分鐘唔使旨意出到隧道
你以為人口再增加就會有改善?
九巴收到意見,俾條98A特你,創歷史新高,去到寶仁樓先上公路
數下數下康城已經11條線,但無一條正常

根本康城人口
一條296A式既觀塘線
一條同坑口夾既旺角線
一條796P
已經好夠

290B、290X、798B、98S、796E、796X、98D康城特、98A康城特
康城段唔該收檔

castanopsis 發表於 2018-4-20 10:44 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-4-20 09:55
你抽36M去麗城,已經令梨木樹少咗車返葵芳。果度的交通已經衰到都無人有,仲要乞衣兜攞飯食。

...

俾兩個問題你:

1. 你話加34M特車去葵芳,使唔使加車?
2. 如果要加車,點解加落34M好過加落36M?

castanopsis 發表於 2018-4-20 10:47 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-4-20 09:48
深井去荃灣行下路時與屯公差不多,不如加密234B,將234A變成34A由麗城往葵盛中,與34共用掛牌。 ...

其實繁時234A/B都唔少客
你將A既客倒落B,未必用少到幾多部車

而就算可以抽車
深井都大把嘢需要做
單係城隧線服務已經有好大改善空間
該區議員本身亦好落力搞交通,未必會肯放車過麗城
10598C 發表於 2018-4-20 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-20 09:37
認同
安達泰行去寶達或者順天搭車,其實係合理步程
我寧願你加密290/A,各自非繁落到15甚至12,好過加多 ...

其實仲有214/213M轉290嘅優惠,根本冇需要有290X全日呢樣野

我寧願290X繁時留安達特班,全日就將南後行隧道,經觀塘做真觀荃,甚至可以好似你咁講,290、98AC加班亦都得
ricky 發表於 2018-4-20 11:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-20 10:44
俾兩個問題你:

36M上午返工時間超多人用,唔使諗用佢啲車輔助麗城。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2018-4-20 11:50 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-20 11:41
其實仲有214/213M轉290嘅優惠,根本冇需要有290X全日呢樣野

我寧願290X繁時留安達特班,全日就將南後行 ...

290X全日重點不在經唔經安達臣,而係加多啲車落290系度,最大受惠者係彩雲、彩虹同黃大仙。
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2018-4-20 11:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-4-20 11:45
36M上午返工時間超多人用,唔使諗用佢啲車輔助麗城。

36M朝早上山真係頂曬閘咁誇張?

點解講極你都好似唔明咁
我無打算用36M既車輔助麗城
而係既然你打算加車落去34M開葵芳特班
我會寧願你加車落36M開麗城直飛葵芳上山既特班

講咁多,我兩個問題你一個都無答到
再問:
2. 如果要加車,點解加落34M好過加落36M?