hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯門至將軍澳線 262X 屯門站/建生>坑口(北)(將軍澳醫院) ...
開啟左側

屯門至將軍澳線 262X 屯門站/建生>坑口(北)(將軍澳醫院)

Thomson962 發表於 2018-4-28 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時,有聲音反應建議開辦屯門來往將軍澳之巴士路線,因此我建議開辦全新路線,特快來往屯門至將軍澳,詳情如下:

第一方案
262X 建生>坑口(北)(將軍澳醫院) $16.8
1.建生
[沿960走線]
5.田景邨田裕樓
6.虹橋
[沿960走線]
9.屯門公路轉車站
10.黃大仙站 $8.4
11.觀塘市中心 $5.7
12.觀塘游泳池
13.觀塘警署
14.茵怡花園$5.1
[沿98D走線]
21.坑口(北)(將軍澳醫院)

第二方案
262X 屯門站>坑口(北)(將軍澳醫院) $16
1.屯門站
2.屯門巿中心
#3.安定邨
#4.兆麟苑
#5.豐景園
6.屯門公路轉車站
7.黃大仙站 $8.4
8.觀塘市中心 $5.7
9.觀塘游泳池
10.觀塘警署
11.茵怡花園$5.1
[沿98D走線]
18.坑口(北)(將軍澳醫院)

# 此等車站按VIP區需求加經

班次:07:05
用車:由62X抽調
*62X在上午繁忙時間,班次將會有所調動
按情況加班或加設回程

歡迎討論~~

kmb71k 發表於 2018-4-28 20:45 | 顯示全部樓層
要停埋觀塘, 走線及其吸引力已經大打折扣
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-28 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-28 20:45
要停埋觀塘, 走線及其吸引力已經大打折扣

咁可以飛走觀塘/黃大仙lor 比番62X做
10598C 發表於 2018-4-28 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

其實不如康盛開坑口之後入隧道走,順手改繞道新蒲崗直入龍翔道啦...山上都想有屯門線,而唔經觀塘對於坑口寶林都會好啲
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-28 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-28 21:25
其實不如康盛開坑口之後入隧道走,順手改繞道新蒲崗直入龍翔道啦...山上都想有屯門線,而唔經觀塘對於坑口 ...

諗住做埋回程? 如果係咁,我遲D再出post 同埋想再問下屯將線客量夠唔夠,開一班又夠唔夠? 之前都好似話有需求
10598C 發表於 2018-4-28 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Thomson962 發表於 2018-4-28 21:30
諗住做埋回程? 如果係咁,我遲D再出post 同埋想再問下屯將線客量夠唔夠,開一班又夠唔夠? 之前都好似話有需 ...

(Sorry本身睇錯,我以為你個建議係有來回程)
其實屯門同將軍澳兩邊都有要求過開屯門/屯轉來往將軍澳嘅線,我諗可以開一班由將軍澳過去屯門

我曾經有諗過用屯將食青山公路來往觀塘(即267X全日,加經市中心同延長入將軍澳),但係諗落經觀塘吸引力大打折扣,所以乾脆行繞道飛走觀塘

同埋如果朝早入將軍澳,最好入埋工業邨,始終有一定需求存在
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-28 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-28 21:40
(Sorry本身睇錯,我以為你個建議係有來回程)
其實屯門同將軍澳兩邊都有要求過開屯門/屯轉來往將軍澳嘅線 ...

如果係咁嘅話,258A/P都可以重組一下 始終258P同267X都有重疊 順便分工埋 觀塘方面 可以選擇唔停 始終有其他線做咗 267X延長係一個明智嘅選擇
MJ8352@671 發表於 2018-4-28 22:07 | 顯示全部樓層
如果咁樣
只停黃大仙站、牛池灣邨、觀塘道果條橋去啟祥道停一站(近消防局)轉上觀繞直入將隧是否可行
miklcct 發表於 2018-4-28 22:17 | 顯示全部樓層
MJ8352@671 發表於 2018-4-28 22:07
如果咁樣
只停黃大仙站、牛池灣邨、觀塘道果條橋去啟祥道停一站(近消防局)轉上觀繞直入將隧是否可行 ...

龍翔道彩虹邨個樽頸避之則吉
進智公交
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-29 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

冀大家多加提供意見!!