hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (概念性建議) 建議 A 線與 E 線之間新增新品牌「EX」線 ...
開啟左側

(概念性建議) 建議 A 線與 E 線之間新增新品牌「EX」線

GW5878 發表於 2018-5-1 15:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
現時巴士公司偏向開辦貴價 A 線,可是卻無法服務後勤區
現時部分地區欠缺前往後勤區 E 線但因前述原因令巴士公司無心開辦

故此特建議於 A 線與 E 線之間新增新品牌 「EX」線,
價錢為兩者之間,機場方向青馬前不設分段,青馬轉車站轉乘建議沿用補差價形式

定線如下:
機場後勤區<>機場客運大樓(及未來港珠澳大橋口岸)<>(北大嶼山公路)<>市區1<(跨區道路)>市區2
市區1特色: 現時欠缺 A 線服務,此 EX 線可視為該區新 A 線
市區2特色: 現時欠缺 E 線服務,此 EX 線因較 A 線繞道,目的旨在提供 E 線服務

例如:
(1) EX43 後勤區<>客運大樓<>城隧轉車站(機場方向不設站)<>火炭(桂地街及山尾街)<>白石角<>粉嶺(跟 270A 路段)<>上水
收費 $24, 城隧轉乘站往上水補 $4.9
* E43 不予開辦

(2) EX41 後勤區<>客運大樓<>城隧轉車站(機場方向不設站)<>大圍 (跟 286X 路段) <獅子山隧道公路>新田圍邨(機場方向不設站)<>石門<大老山公路>欣安<>馬鞍山市中心
收費 $20,青沙轉乘站往馬鞍山補 $2

(3) EX23 後勤區<>客運大樓<>竹園<>慈雲山<>四彩<>樂華<>中秀茂坪<>翠林
收費 $30

車源方面,建議先新增後重組形式以令居民選擇 A、E 或 EX 線。
10598C 發表於 2018-5-1 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
EX呢個概念唔錯,不過EX23冇需要入翠林啦,都有E22A,反而經碧雲道去油塘仲好,嗰到冇全日E線
kitarolo 發表於 2018-5-1 16:37 | 顯示全部樓層

咁啦,近期開新A線吓吓收盡
其實將現時龍運新開$27.7嘅
新A線收返$22.3已可分流更多
E線客……

EX43走去停火炭/白石角
唔比E43青衣停站好得幾多

與其再面對行車時間
對車長構成壓力嘅問題
直接喺青馬收費廣場同
後勤區之間開接駁就夠了
前題係唔到GTC嘅線要提供
A線扣減(若實施於E31/E21A,
相信已減低好多區有A無E嘅訴求)

参考例子: 若城巴願意
E21C/E22C青馬轉同公司
A線或E線都係收$23/$27.5,
已經可以令呢兩條線嘅使用率
大幅提升,但運輸署反對。
AtrHenu 發表於 2018-5-1 16:55 | 顯示全部樓層

你個意見都OK也可行.

PS:但可惜啲目前機場後勤區(貨運區)無足夠位置做總站啵;
所以即使以後勤區起點啲EX線都只能擺最近後勤區
而有足夠位置啲東涌區做總站.(即變相要服務埋東涌客);
仲有EX線會介定為普通線/豪華線也係一個爭議.

所以小弟認為要解決相關問題(如:用車,收費,定線..等)後,
運吉先叫長勝(LWB)/黃公司(CTB)考慮開呢類EX線.

kitarolo 發表於 2018-5-1 17:13 | 顯示全部樓層
就睇返E21C/E22C
如果淨做後勤區唔做東涌
都唔好期望會有好多班次
所以用維修區做總站勉強行得通
東涌又唔見得有空間做新線嘅總站。

所以我#3嘅建議,理論上用車最少。
JX9097 發表於 2018-5-1 19:15 | 顯示全部樓層
概念上可行
但應該唔太可能實現
因為巴士公司一定prefer直接開A線
同埋後勤會唔會嫌太兜而寧願坐E車算呢?
始終部份地區距離現時E線服務區域話遠唔遠
384047x 發表於 2018-5-1 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

其實e21c,e22c做緊類似既野。如果一開始唔搞豪華車同a線收費係貴e線一半,就唔駛搞啲咁既野
THomas20010808 發表於 2018-5-2 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-1 19:15
概念上可行
但應該唔太可能實現
因為巴士公司一定prefer直接開A線

區域二其實是現在沒有E缐地方,所以可以叫焗搭 eg馬鞍山

但照目前情況去馬鞍山嗰有較高可行性
kitarolo 發表於 2018-5-2 09:14 | 顯示全部樓層

有其中一位板友提出嘅建議:

「應該係城二同龍運
互做對家A線範圍嘅E線」

當然,呢個只係建議。

返回正題
開A線都要票價收盡
先有機會開,其實焦點
放返喺樓主所講,A線貴且
要轉車先到達某啲目的地。
龍運嘅S64/X雖然搭倒頭車,
但總算解決咗部分問題,此方案
亦比青馬E轉A可取,因為可以在
頭站上車,只係衰在城二無轉乘。

最簡單就係開返條
(繁時)嘅線由GTC來往
現時S64/X唔到嘅地方,
兩巴A線均設免費轉乘,直接
啲講甚至可將前S54「復活」
S1,S56也應該列入兩巴A線可
免費轉乘的組合,惠及民航署的
乘客及舒緩現有S系嘅部分壓力。