hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app為廣告或市民?
開啟左側

[報刊新聞] 九巴app為廣告或市民?

lsc04d11 發表於 2018-5-4 08:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.am730.com.hk/news/%E ... %bb%ef%bc%9f-125050

那些廣告真的太花時間了,反而在站邊整個御半山,下面整個banner都唔會太阻我check時間

今朝安友兆麟豐景園斷鏈, 九巴app竟"正常"運作,又冇突發又冇eta行車受阻提醒

到我跑去泳池,上259d,架車到轉車站前去check,先見到行車受阻@屯門市中心總站/安定邨, 究竟邊度阻,都唔到我理。61x,62x都係咁寫,但263仲係好正常既班次...

人,始終都係信自己好
感恩排我前面個女仔好大聲講電話,如果唔係我排喺條長龍都唔知發生咩事。。。。
ky927 發表於 2018-5-4 09:35 | 顯示全部樓層
我覺得佢地一步一步加碼,開頭首頁無平面廣告,宜定係短片起碼睇5秒。短片就真係幾影響,有時真係追ETA要跑趕車,開得黎真係遲
053h4 發表於 2018-5-4 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-5-4 09:59 | 顯示全部樓層

前日check好時間差少少趕唔到架613往港島, check下新巴682有冇車, 發現682要10分鐘後先有車, 而613就有一句「行車受阻@油塘囟」, 眼見行同一方向的14 14B 603都冇事, 聖安當交通情況亦正常, 博架613好快會到站.

點知喺東隧口等左6分鐘先有架613埋站, 期間ETA仍然係出「行車受阻@油塘囟」, 再check埋健康村 模範邨的ETA, 都仲係出「行車受阻@油塘囟」, 但明明架車已經過緊海.

又, 好多時中午食飯時間英皇道行車暢順, 成日見到健康村606 3分鐘後有車, 但其實架車已經過左站, 去緊電照街.

我相信唔止一條九巴路線在ETA出現誤差+-5分鐘, 問題係當交通暢順同擠塞時, ETA同架車實際位置唔應該相差得太遠, 不然真係好影響行程計劃.

我本人就係連一兩分鐘都要計得好準, 先決定搭咩路線, 每日望住新巴682由大老山隧道出黎東隧口, 睇住個ETA里數不停更新, 個心真係會定好多.

我唔清楚兩巴個ETA係根據D咩整出嚟, 但九巴ETA明顯給新巴城巴比下去, 呢樣就係我每日觀察所得, 至於九巴app, 用得多就知幾時會彈廣告出嚟, 唔駛望就已經撳熄左佢, 只怕佢進一步增加廣告數量同位置, 令用者無所適從咁就弊.
CRH5 發表於 2018-5-4 10:12 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-5-4 09:35
我覺得佢地一步一步加碼,開頭首頁無平面廣告,宜定係短片起碼睇5秒。短片就真係幾影響,有時真係追ETA要跑 ...

坦白講,平面廣告都可以接受,播片依個真係好乞人憎
數據已經唔係多/快,仲要次次開個App都要睇五秒鐘片,幾反感下
48x 發表於 2018-5-4 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-5-4 09:59
前日check好時間差少少趕唔到架613往港島, check下新巴682有冇車, 發現682要10分鐘後先有車, 而613就有一句 ...

行車受阻@AAA代表佢喺AAA阻塞
但佢離開咗AAA亦未必會即時更新返做正常顯示
樂仔〞 發表於 2018-5-4 10:22 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-5-4 09:59
前日check好時間差少少趕唔到架613往港島, check下新巴682有冇車, 發現682要10分鐘後先有車, 而613就有一句 ...

要出行車受阻個條件要係咁:架車係某個位塞緊 > GPS 感應到架車唔行 >
先以 STA 代替 ETA 倒數(因為認為架車係 GPS 失靈在先)> 過一段時間 detect 到架車係塞咗係某個位 >
行車受阻 @ 上一個巴士站,所以如果樓上話行車受阻 @ 屯門市中心,即係屯市去安定中間塞緊車 >
架車行到一段距離 > GPS detect 架車郁得返 > 繼續倒數返

所以如果啱啱塞完車就會出現架車係你面前出現,但 ETA 繼續無料到嘅情況
而如果按呢個條件去睇,佢亦都唔可能太快就出行車受阻,否則成個 app 都出哂行車受阻仲得了

新巴城巴就有距離 show 到,但基本上要你不斷睇住個 app 發覺架車距離唔係好變先知佢塞緊車
望住個時間你就以為佢會嚟,但佢不斷 show 住 X 分鐘後到咪都一樣 fake 鬼人

053h4 發表於 2018-5-4 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2018-5-4 10:36 | 顯示全部樓層
唔知係咪版本問題 (用緊 V1.2.2 on Android 5.0.2 ), 無 video 廣告出現過,
試過有平版廣告,但左上角有 X 可以 close 左個 ad 之後就如常運作,當天
再開就再無廣告出現.

反而新城 app 係就係無全版廣告,但每個 action 都要 request server 好慢,
試過非繁忙時間淨係按 Next Bus 或者係搜尋路綫就已經出 error . 過多陣先再
work. 呢樣野九巴 app 就好過新城。

至於 ETA, 新城 app 顯示距離相對比較有用,論準確到站時間就好過九巴
少少,但新城 app 都有試過部車走左 3 分鐘, 個 ETA 先顯示到站,或者係
顯示 3 分鐘内到站但等左 10 分鐘都無車出現的情況。

其實兩巴個 app 如果要 enhance,  應該加入非突發改道 (e.g. 遊行改道路綫) 時個
臨時站擺放位置 (地圖形式而不是通告形式),那會更方便。因爲有時通告所講的
車站位置對不熟該區的市民來説有點陌生,要去開 google map 再去搵臨時站
地點相對麻煩, 也有機會因要開 google map 用多了時間而走車。

EX-TL 發表於 2018-5-4 11:14 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-5-4 10:22
要出行車受阻個條件要係咁:架車係某個位塞緊 > GPS 感應到架車唔行 >
先以 STA 代替 ETA 倒數(因為認為 ...

個人認為, 新巴城巴有多一樣野俾我睇住做參考, 會好過九巴得一個預計到站時間.

開左app, 就預左不斷更新行車情況, 其實唔止我, 有時站上面其他人, 譬如一d學生 家長 中年人士, 佢地打開app就會不時按"更新", 睇下里數係咪變緊, 從而知道部車係咪行緊, 就算睇到只係行左0.2公里, 都係行緊, 而唔係好似九巴咁, 學你話齋, 架車行得番, 都唔會即時轉番正確status, fake人fake到傻.

樓上板友話唔同android版本可能有唔同, 我四月頭換手機, 由android 4.0換為現時7.1.1, 九巴app彈出來的東西, 時間同次序都一樣, 我唔知道新式廣告係咪加左冇幾耐, 可幸新手機使用九巴app的速度明顯優勝.