hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴啟德新線22及608 預計在六月尾投入服務 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴啟德新線22及608 預計在六月尾投入服務

brianso198 發表於 2018-5-20 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-5-20 23:34
606同671都係咁疏,兩個互做轉乘,攬炒

即係咁,邊個話一定只加606同671?
唔可以加619?唔可以加601?
brianso198 發表於 2018-5-20 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:38
咁繁忙時間都已經分拆咗606A 606X啦
同606冇關架喎 o.0
而事實上非繁忙時間九龍灣嘅人流真係少到一個點喎 ...

九龍灣差果陣觀市又好多咩?
ricky 發表於 2018-5-20 23:39 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-5-20 23:38
即係咁,邊個話一定只加606同671?
唔可以加619?唔可以加601?

咁咪即係東隧口做番轉乘。
前荃葵青區居民
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2018-5-20 23:37
606都唔差就真係唔知咩叫差
行車時間長、收費平,又多上落斜
如果沿途有合理替代,呢條線其實cut得

74A 74D 53 33A 42依D咪一樣全部都未死得 ._.
有啲路線註定冇得搞,當年(唔小心)開咗出嚟,搞開個頭就點都要行埋落去
除非好似692咁,少人到連區議會都考慮過放手
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-5-20 23:39
九龍灣差果陣觀市又好多咩?

至少好過九龍灣先啦下話
brianso198 發表於 2018-5-20 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:41
至少好過九龍灣先啦下話

唔好意思,唔見得。

如果觀市去鰂魚涌太古好做嘅話606唔會係呢個貓樣呀化。
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-5-20 22:35
觀柴紅小咁樣行筲箕灣唔稱得上特別快,
如果行個耀東行多十分鐘都唔滿意嘅話我會認為的士係最好嘅交通工 ...

606 夠唔夠客拆兩條,直接飛起鰂魚涌太古係咪用最少資源做最多野,我覺得兩睇

要留意一樣野,606 轉定點後,其實一單連休理論上 100 分可以搞掂,
但為左維持九巴食下段 1720-1820 往港島黃金時段,人為地將日間非繁時段長度拉到兩粒鐘

實際俾 100 分定 120 分行,我暫時查唔到,但 either way 九城都要各出六部車

我 200% 同意直接飛起鰂魚涌太古,係最簡單的重組方法,
實際上兜耀東去柴小,比起西灣河民生落橋電車路直去,只係用多五分鐘,
九龍方向可能比起 606X 要用多 8-10 分,當然觀感都係一個大問題

但行車時間同時段之間的關係,唔可以唔考慮。
要維持下繁九巴食黃金時段,一個時段只能長 60 80 或 120 分,唔可以長 100 分

如果 606 直接飛起鰂魚涌就算,單向行車時間唔計休息,預計可以由 80 分跌落 65 分,
理論上 OK,不過如果計埋要將 606 671 對調總站吸新客就未必得
(按:671 同 606 而家由九龍一邊總站去到觀塘巿中心/東隧口時間相若,
但如果鑽石山兜九龍灣,就會用多左時間,分分鐘一樣要派 6 部車做非繁)

而如果對調總站的話,我心目中行法係鑽石山 - 彩頤 - 啟新道 - 啟德貿易大樓 - 宏照道 - 原線

如果 606 飛起鰂魚涌之後再拆 606X 全日,
睇返而家耀東至柴小都要行 25 分,到時耀東止步的 606
就算拉過去鑽石山都無事,可以放走條 671 擺彩雲;而 606X 就要視乎總站擺邊,最遠只能到啟業

咁應該可以做到兩條非繁 60 分一單連休,車都唔使加,只係用多左隧道費

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2018-5-20 23:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:08
但 megabox 係非繁以至假日客倉,無理由唔入,尤其是如果想 606 重組後飛起鰂魚涌…

至於 613,睇下新城 ...

去柴東而已...

613非繁60分安泰碌到落筲箕灣,剩23分,肯飛快10分...

柴小堆流水最需要既時候系0600-0900去柴灣...

其他時間柴東10分飛到去筲箕灣啦,都唔expect有客...
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:55 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:22
其實咁,606呢
雖然唔係多人,但係未至於冇人坐
加上本身需求又唔係特別大,就算你再拆細佢都好,都唔會突 ...

606 除左假日之外已經做緊定點班次,班次好靚,但客量依然唔掂

同埋因為有 608,606 唔見得係一條無面臨任何挑戰既線,客量好可能會再跌,
呢點已經係考慮重組既理由

「唔會突然特別多人坐」?當日拆 606X 後,柴小客量的瘋狂升幅,已經話俾大家知,
只要行車時間合理,係可以拉到乘客回流的

所以搞佢係有必要,問題係直接飛起鰂魚涌就算,定係再拆細

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2018-5-20 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-20 23:48
606 夠唔夠客拆兩條,直接飛起鰂魚涌太古係咪用最少資源做最多野,我覺得兩睇

要留意一樣野,606 轉定點 ...

其實而家606X自己都唔係有把握做到60分一單,
有次加車執時間其實目的除了回應柴小外最重要係將部分時段行車時間增加。

同埋,繁忙時間東隧龍尾周不時都筲箕灣見,
反而西灣河上東隧好少話會塞返落太康街。

同埋如果我無記錯,九巴城巴執606時係有執過時段,不過果種所謂執只係小執。