hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98D特別班與796P
開啟左側

[經歷分享/報告] 98D特別班與796P

最後熱狗 發表於 2018-5-23 01:10 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2018-5-21 20:28
係成車80人。其實796P車程上不吸引,而康城區都上左50人左右啦。日後乘客知98D特班快咁多,會走好多人 ...

康城真係上到50人?我睇youtube啲行車片康城都好似好少人上咁,但係我有時八點幾喺環保大道個迴旋處又真係見到坐滿哂窗口
心繫香港 發表於 2018-5-23 01:22 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2018-5-23 01:10
康城真係上到50人?我睇youtube啲行車片康城都好似好少人上咁,但係我有時八點幾喺環保大道個迴旋處又真 ...

+1
康城真係上到50人咩
心繫香港 發表於 2018-5-23 01:28 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-5-22 07:17
改名做全日叫98x就差唔多

98D 非繁時段寶林直出/直入寶林夠快,雖然唔洗碌山,坑口居民已經倍感恩惠,不過碌晒成個寶林都仲係慢,始終仲有一堆坑口<>尖沙咀/尖東客流失咗去地底,講真果度都唔少客ge。
如果開到全日康城<>坑口<>尖東,咁就最好,康城轉全日車的確有得做,坑口快咗,堆客回流,分分鐘好過而家ge 98D。
不過寶林果邊,ummmmm 客量就一定麻麻啦,而家直出直入寶林都客量同坑口平手咁際,就算畀寶林拉埋康盛開全日,客量都應該麻麻,所以唯一擔心就係寶林車會開疏咗。
另外車費個問題,98D貴過796P就正常ge,不過貴過296D又難d講得通,如果九巴肯讓步收平d (e.g. $8.X or $9.0),咁應該康城坑口<>尖東線客量可以好好!

講到底,支持全日化 康城<>坑口<>尖東 線!
心繫香港 發表於 2018-5-23 01:31 | 顯示全部樓層

btw 點解呢班車會「明德邨」仲好客過「重華路」ge

我平時見開98D特快(講緊坑口北開)都係「明德邨」幾個/10個左右上,
然後「重華路」係可以多人到20~30個上客都見過,上完之後窗口位都無晒,
入埋南豐之後上層爆咁際。

P.S. 坑口客量係有ge,只不過98系趕晒大家落地底
 樓主| cx838 發表於 2018-5-23 05:33 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-5-23 01:22
+1
康城真係上到50人咩

其實除左頭班冇50 人外,班班都夠。796X都過40 架。
日後晉海入埋伙,只會更多。其實康城人口,比寶琳還要多,巴士點會唔夠做啊,只係要等
入伙者。兩巴都在搶生意,都明白原因啦。係新巴真的太繞路,如果796P係直出的話,
加上宣傳,現時要頂閘入將隧都唔難。

castanopsis 發表於 2018-5-23 09:37 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2018-5-23 05:33
其實除左頭班冇50 人外,班班都夠。796X都過40 架。
日後晉海入埋伙,只會更多。其實康城人口,比寶琳還 ...

是日金句:康城人口,比寶林還要多

其實查一查中原地圖、區議會選區資料係唔係真係咁難?
寶林住緊8.5萬人,康城加清半今時今日好似都未過4萬
呢堆資料好多版友都講過

796X我信有40個,但796P我真係有保留,尤其個客量比例(康城50/將軍澳調景嶺30)好唔對路
你既然會搭,介唔介意下次詳細數下客?
無論你數錯定我地估錯都好,真心有興趣知
castanopsis 發表於 2018-5-23 09:44 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-5-23 01:28
98D 非繁時段寶林直出/直入寶林夠快,雖然唔洗碌山,坑口居民已經倍感恩惠,不過碌晒成個寶林都仲係慢, ...

作為坑口人
我真係寧願98D繼續兜寶林,開密少少
多過康城夾坑口,班次直接跌落20+

寶林角度
98D又快又密,無誘因支持你個方案

山上角度
過山走,就算要兜埋土瓜灣上路吸客,都好過落寶林入隧道

康城角度
只要796P肯飛走尚德,入彌敦道
行車時間唔會差過98D坑口兜一圈
尤其朝早將南有巴士線,坑口寶順路上將隧反而相對塞車
已經未計價錢

所以,算啦

li1872903 發表於 2018-5-23 10:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-5-23 09:37
是日金句:康城人口,比寶林還要多

其實查一查中原地圖、區議會選區資料係唔係真係咁難?

康城加清半今時今日好似都未過3萬'
2016年已經3萬5千幾人

castanopsis 發表於 2018-5-23 10:08 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-5-23 10:02
康城加清半今時今日好似都未過3萬'
2016年已經3萬5千幾人

Quote錯咗舊數,改返
2015區會,環保南北兩個選區加埋係33245人

無論如何,話康城多人過寶林,過分咗少少下話
kay 發表於 2018-5-23 10:16 | 顯示全部樓層

計埋峻瀅似乎都係差少少
世界很簡單 人類很複雜