hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線48加站消息
開啟左側

[路線消息] 路線48加站消息

kay 發表於 2018-5-25 12:42 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-5-25 11:45
都唔講自己係蟻民啦, 政府好, 議員好而家做出來就係同港鐵地產一類營運公司扯貓尾
除非真係出大單野, 非要 ...

咁講真,呢個世界所有野都係講利益

唔講利益,好多野都唔駛做/有佢做

有D人覺得搭巴士個班利益緊要
有D人覺得地鐵轉巴士個班緊要

所以好多野就係要睇FULL PICTURE

南區有無呢D人才?好明顯無

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-5-25 13:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2018-5-25 14:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-25 13:07
咁講, 如同某議員FACEBOOK 個四個回應, 一個就話苦了深灣居民, 又有人話唔夠快

一個改道唔加資源, 好難話 ...

今時今日FB PAGE留言唔算得上有咩價值有野咪搵陳帆,FB同空氣講野無分別

何況好多PAGE本身有預設立場
唱反調唔搵自己友出黎圍你已經偷笑

好似當年南區有地鐵,巴士客量流失
保巴派咪係度自作聰明,玩 巴士VS MTR
希望比較完,D人會搭返巴士

結果我睇見D留言,有好多人唔認同
認為係居民有權選擇自己喜愛的交通工具

亦都見過有人話"南區幾個PAGE都係度唱衰MTR"話佢地夾埋

而地鐵通左,我見南區D 巴士有野改,迴響都無以前咁大了

無人鐘意同空氣講野
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2018-5-25 14:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-5-25 14:11
今時今日FB PAGE留言唔算得上有咩價值有野咪搵陳帆,FB同空氣講野無分別

何況好多PAGE本身有預設立場

講真,人是有感情的動物,對一件事物的喜愛,不想它衰落是古今中外適用。
在香港來計,巴士迷數目遠遠超過鐵路迷和渡輪迷,不想看見巴士因為鐵路搶客而取消巴士線正正是對巴士有感情。

當然,南區局面來計,對外交通的道路幸好比以前暢通了,巴士有ETA做多一點生意,但趕時間怕塞車的人喜歡轉MTR。
始終南區出去市區,地理位置近,鐵路優勢比巴士大得多。
對內呢?大家經常掛在嘴邊的某小巴勢力影響,新城可以做的很有限。

現在新創建玩啟德及做好沙田西隧巴士線總好過在南區死做爛做而什麼也做不到為好。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2018-5-25 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-5-27 09:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-25 15:24
或者咁講,當成個南區,包括本人,對香港仔隧道都有恐懼証時,係唔適當時候爭取唔適當的服務效果唔好。

...

又咁講,無人唔比快
如果跑馬地馬場下一站逸港居
鵝頸橋15分鐘返香港仔,呢D先有作為

不過問題係無線可以咁飛法

同埋睇過GOOGLE MAP,落橋後根本唔夠位CUT去巴士站
聽日開始就等D司機表演了,希望唔好炒車
例如4M小巴撞42

*唔該睇PM 訊息,謝
世界很簡單 人類很複雜
herobrine 發表於 2018-5-28 17:09 | 顯示全部樓層

今日勝利個站排左4架車埋站 42就過左落橋位個雙白線先cut入去 不過就cut唔哂 搞到左線落橋D車要避佢
053h4 發表於 2018-5-28 17:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| SB6206 發表於 2018-5-28 18:38 | 顯示全部樓層
我覺得最好就係全日行天橋+飛埋勝利工業大廈,咁就最快最安全。
kay 發表於 2018-5-29 15:08 | 顯示全部樓層

話說尋日eta 42南行死左機
今日終於有新資料

睇過其他線,由隧道收費廣場下路到勝利工廠大廈

需時3-4分鐘

42飛橋班次,兩個站距離2分鐘

即係最多慳2分鐘

2分鐘,埋一埋勝利工廠大廈已經抵銷左最少半分鐘

當然實有人插我,由4分鐘到2分鐘,慳左50%
但運輸署當日話過,飛橋停返勝利工廠大廈,慳到5分鐘,即係運輸署呃人,運輸署提供虛假資料

42由北角返華富,起碼45分鐘,快得個2分鐘根本分別唔大,只係抵銷黃竹坑停站時間
世界很簡單 人類很複雜