hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272X即將加開回程 [附路線圖及站位]
開啟左側

[路線消息] 272X即將加開回程 [附路線圖及站位]

香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-3 14:59
北區有火車到就唔駛巴士?咁270B延長嚟做咩?何況270B全日加延長擺得上RDP就預左通過,再攞走根本癡人說 ...

270b延長,仲可以話係因為272x尚未全日,無法提供青沙全日轉乘。

北區人搭MTR去旺角,唔一定要喺「旺角東站」落車,

搭火車可以喺「九龍塘站」轉乘觀塘綫到「太子」/「旺角站」。

我一向都支持減少路線途經車流密集嘅旺區,減少對市區居民日常生活上嘅影響。

然後各區域設置一個或數個「區域轉乘點」,以完善轉乘網絡取而代之。

除非現有轉乘措施已無法滿足需要,否則直車線唔係必需品。

你話搭延長版270b,會快過喺青沙轉272x,都唔知你講嘅係咪真。

272x行連翔道直落大角咀,計埋等車,點睇都快過慢碌深水埗嘅270b。
10598C 發表於 2018-6-3 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 20:33
270b延長,仲可以話係因為272x尚未全日,無法提供青沙全日轉乘。

先唔講你縮短270B係base on要272X全日呢個大bug,但係要人由270B一程車到旺角變成三程車 273→火車→觀塘線(仲要火車同觀塘線都係臭名遠播地迫)已經ban得啦

當其他區一大堆旺角深水埗線,咁大個北區竟然一條旺深線都冇,議員已經等左呢條線好耐,你唔準人落旺角根本癡人說夢,何況成件事極大機會通過,你點講都冇用

仲有,270B轉272X唔好彩要等成十分鐘先有車,如果大埔多人搭272X頂閘飛站直程冇得上車又要繼續等,之後仲要碌大角咀過旺角,夾夾埋埋根本唔會快過270B,仲要去唔到太子一帶

你既然講得出叫人搭觀塘線荃灣線,咁理應所有有地鐵嘅地方都唔可以有旺角線

成個大西北有輕鐵同西鐵,唔需要有旺角線
荃灣有地鐵,唔需要有旺角線
長沙灣深水埗有地鐵,唔需要2、6等線
土瓜灣何文田遲啲/而家有地鐵,所有旺角線取消
觀塘線沿線唔需要有旺角線
港島北岸都唔需要有旺角線
成個新界東地鐵沿線都唔需要有旺角線

到時候睇下究竟地鐵會變成咩樣
香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-3 20:40
先唔講你縮短270B係base on要272X全日呢個大bug,但係要人由270B一程車到旺角變成三程車 273→火車→觀塘 ...

270b延長並全日化後,

日後如果272x都全日埋,270b<>272x至少要收夠$17-18,北區人應該善用返自己條線,唔好同大埔人爭凳坐。

咁我就冇意見。
10598C 發表於 2018-6-3 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 21:18

日後如果272x都全日埋,270b272x至少要收夠$17-18,北區人應該善用返自己條線,唔 ...

270B<>272X收$17/8...
279X轉268X都只不過$18左右...
GU9338 發表於 2018-6-3 21:52 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 21:18

日後如果272x都全日埋,270b272x至少要收夠$17-18,北區人應該善用返自己條線,唔 ...

其他方法轉車收緊 13/14 蚊,270B 272X 有乜咁巴閉收 $17/$18 ?

窩打老道返大埔就咁緊張個 1 蚊差價
而家 270B 就當北區人係你玩具鐘意點玩就點玩呀?

派膠就過主啦
請用文明來說服我。
香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-6-3 21:52
其他方法轉車收緊 13/14 蚊,270B 272X 有乜咁巴閉收 $17/$18 ?

窩打老道返大埔就咁緊張個 1 蚊差價

北區人已有270b,搭返自己條270b咪唔洗俾貴價車資囉。

270b<>272x收得唔夠貴,分分鐘有班北區人改搭272x到青沙轉返270b,

咁同大埔人爭凳坐有咩分別?
10598C 發表於 2018-6-3 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 22:06
北區人已有270b,搭返自己條270b咪唔洗俾貴價車資囉。

270b272x收得唔夠貴,分分鐘有班北區人改搭272x到 ...

又唔見你話72X轉3C係爭3C班客啲凳嚟坐?
jocosben 發表於 2018-6-3 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
北區保鐵程度高,搭得巴士都係貪一程過,如果要轉車大多數人都會搭番鐵路了,所以轉乘根本行唔通,同埋270B行埋旺角仍有可能一個鐘內到達粉南,對粉南黎講車程仍有一定吸引力
香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-6-3 23:12
北區保鐵程度高,搭得巴士都係貪一程過,如果要轉車大多數人都會搭番鐵路了,所以轉乘根本行唔通,同埋270B ...

部分北區人,尤其是上水一帶居民,之所以鐘意「保鐵」,

係因為成堆巴士線上公路前要碌一大輪,又要兜入「華明圈」,呢點先至係成功趕客嘅主因。

如果搞好轉乘網絡,取替一堆一程過嘅「兜路線」,

減少迂迴定線,縮短行車時間,就算要轉車都未必行唔通。

transbus 發表於 2018-6-3 23:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-3 19:49
我知,我上面都講左係咪旺角警署外面,但我唔認為嗰個係一個合適嘅總站

第一,嗰邊而家冇路線做總站,啫 ...

擺正300個位就真係會頂1A嘅,
不過轉左入運動場道西行,
佔領期間泊三架大利都唔阻街,
阻唔到皇氣出入車,又阻唔到榮利永東出站,
weekend仲有啲屋苑法團一日遊團,
喺嗰度停旅遊巴集散,
劃做專利站應該ok。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣