hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 通宵巴士服務新模式
開啟左側

[其他] 通宵巴士服務新模式

10598C 發表於 2018-6-3 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得相反做大啲轉車站會實際啲,好似美孚、旺角、九龍城等等
currypig 發表於 2018-6-3 12:19 | 顯示全部樓層
單係車費問題已經頭痛
假設小巴駁腳全部收 $4 一位
當 N271 收緊每位 $19.10,若新模式下,
佢可能縮短左變成 旺角道 - 大埔墟站
我由尖沙咀比 $4 過旺角,大埔墟又比 $4 返富亨
咁你估九巴會唔會肯用 $11.10 半夜載你由旺角入大埔??
 樓主| 香港黃毛小子 發表於 2018-6-3 12:37 | 顯示全部樓層
如部分地方通宵交通需求足夠,「枝」可以交由巴士做。

市區部分地方深宵後依然有一定人流,應該足夠支撐一條巴士線運作。
JF1261 發表於 2018-6-3 12:41 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2018-6-3 12:19
單係車費問題已經頭痛
假設小巴駁腳全部收 $4 一位
當 N271 收緊每位 $19.10,若新模式下,

調返轉班小巴又會唔會同你玩呢d 駁腳先

所以我覺得現時都可以應付到需求
但轉車可以做得好啲
例如係大型轉車站可以set 定時點
等線同線之間轉乘時間可以降到最低

3AV53 發表於 2018-6-3 13:32 | 顯示全部樓層
半夜三更邊個想轉黎轉去,
巴士行主要地區做大流水,小巴做旺區直到住宅區點到點,
呢種模式先係最貼合通宵乘客既通勤習慣。
gu9434@24 發表於 2018-6-3 13:39 | 顯示全部樓層
其實現時情況 凌晨 部份地區交通唔太方便既客都會擇搭落旺角轉車(的士以外)
eg:沙田出深水埗

凌晨要轉車其實都一路有人咁做..
kay 發表於 2018-6-3 13:59 | 顯示全部樓層

通宵服務最好由政府營運,反正最慘個班都係半夜工作

依家炒起N241單野,就好多人話要點對點要快

早幾年N969單向坐多10分鐘車,個時D人又覺得無問題
世界很簡單 人類很複雜
proschebus 發表於 2018-6-3 23:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-3 13:59
通宵服務最好由政府營運,反正最慘個班都係半夜工作

依家炒起N241單野,就好多人話要點對點要快

邊個話無問題,呢單野區佬反對,城巴夾埋運吉間硬黎。
只不過居民無得揀硬食

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 只不過居民無得揀硬食

查看全部評分

九鐵動力 拓新領域
avbe44 發表於 2018-6-4 01:15 | 顯示全部樓層
N969當時有好大反對聲音,講緊50-55分鐘車程,變成78分鐘,甚至100分鐘,不過近年冇咩人再討論呢個問題

試過1點放工逼住要喺尖咀搭N281返屋企,真係好難受,過隧道站站有人落,兜到2046都唔使返屋企
都試過好多次2-3點由慈雲山返沙田,N216轉65S/N281都可接受

不過通宵時間,有得轉少一程車就轉少一程,真係好攰
亦明白特別3-4點需求真係極細,即使我要搭,兜路、轉車都唔緊要,起碼好過喺街呆等,站站飛都唔太慢
但客多時段,1-2點真係建議拆線,回應需求,例如考慮下N281->N81/N87,沙田、大圍一條,馬鞍山一條,N283真係唔吸引

要搞通宵巴士/小巴轉乘,我同意10598C,做轉車站好過,但要解決班次問題,跟N72/N90玩法係最理想,走一班車等30分鐘嘅話,我真係寧願行大運
我會諗,如果沙田通宵線統一用市中心做轉乘點,到市中心有定時點俾人轉車,俾乘客轉去唔同地方,各路線都唔使重複行,我覺得可以考慮
不過首先要喺多人時間拆線、提供點對點服務,開始少人時就用轉車模式

至於小巴駁腳,如果現時巴士服務開嘅地方就唔建議改小巴做,除非全用低地台小巴,否則輪椅客就會失去通宵服務;
如果小巴可以拓展新服務,例如:新田圍-新城市-火炭、穗禾一條線,然後駁巴士轉車站,原本無車嘅地方有車到,大家唔會反對
深圳比亚迪 發表於 2018-6-4 01:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽