hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新巴前稱無加價壓力 現申請加12% 理據惹疑 政府 ...
開啟左側

[報刊新聞] 城巴新巴前稱無加價壓力 現申請加12% 理據惹疑 政府必須把關

ma2 發表於 2018-6-6 15:12 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2018-6-6 14:48
其實唔批加價可能反而害左乘客。

依家 "良心價" 換黎既係hea 做/收車。

我呢次支持新城加價,由其老城真的20年冇加真的比佢加都唔過份!
053h4 發表於 2018-6-6 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ma2 發表於 2018-6-6 16:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-6 15:23
拖到港珠澳開城巴唔洗加

我個人預期A11/A21/A22/A29 每日起碼各增加6000客

個人感覺,是次加價只有老新港島線和獨營隧巴線可以加。。。。而老城就只有獨營隧巴線有份加!
反而港島區線冇得加,城記雖然冇629這條大油水!但手中仍有 B3系列,同埋東涌機場這類大
油水收入不斷上升。。。所以唔批港島線加都唔奇!但這樣只會令新城票價拉得咁遠,受害的只會城記
乘客,到時城記為止港島線血會把港島線減班加新記班次迫人轉用新記!好像繁時減部份788班次,而把
新記88X加幾班已經迫中環客用88X!而家一有88X來,小西灣總站實冇晒788,已經感覺迫人上88X了。
ctb234 發表於 2018-6-6 16:24 | 顯示全部樓層

辛記好多路線設計古靈精怪,班次奇疏.
唔蝕錢就有鬼啦!
ma2 發表於 2018-6-6 17:05 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2018-6-6 16:24
辛記好多路線設計古靈精怪,班次奇疏.
唔蝕錢就有鬼啦!

其實好多線都有客如84,當年老新唔想做咁多平線未把84改為半特快和20分鐘
一班。。結果就失去好多流水客,直到入埋愛東村都冇客。。除了早上返學時間外,所
以都取消埋!自從84取消後,到而家都冇巴士由小西灣直達愛東村。。。係得條繞大圈
的貴價82X途經。。。。所以個陣我都好反對老新取消84!有種對愛東,耀東居民莫
視。。。
penso 發表於 2018-6-6 17:24 | 顯示全部樓層
ma2 發表於 2018-6-6 17:05
其實好多線都有客如84,當年老新唔想做咁多平線未把84改為半特快和20分鐘
一班。。結果就失去好多 ...

除非佢開條貴價循環線 小西灣出跟82X行上東廊  之後跟85 落 入愛碟灣  筲總 耀東 之後落番筲箕灣 上柴斜返小西灣 (反方向有82X 唔駛再入愛碟灣, 順便搶下小巴65 客)
如果唔係都係死死氣搭82/85 行番去愛東 /606 去耀東
ahken 發表於 2018-6-7 13:13 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-6 12:04
柴小居民比緊6.2出中環,睇怕第一批反對

柴小區反對好合理, 但其他區冇咁好服務時是否應該要減價先啱?

e.g. 2號減到同10號一樣3.4就似樣; 如果肯cut 18X, 18開番全日, 18同18P可以分別收5.7同6.7添!

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
penso 發表於 2018-6-7 13:58 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-6-7 13:13
柴小區反對好合理, 但其他區冇咁好服務時是否應該要減價先啱?

e.g. 2號減到同10號一樣3.4就似樣; 如果肯 ...

2仔只會收車更嚴重
依家我開始放棄依賴新城  可以多用隧巴,電車, MTR 晨早優惠等抗衡

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 開始放棄依賴新城

查看全部評分

ahken 發表於 2018-6-7 16:51 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2018-6-6 14:48
其實唔批加價可能反而害左乘客。

依家 "良心價" 換黎既係hea 做/收車。

我成日都咁講, 如果服務有改善(最基本有番18全日, cut鬼咗18X佢啦...), 我真係唔介意俾貴少少...

但如果堅持只做某一兩區嘅客, 當其他客冇到的話, 咁麻煩佢減價...反正收多兩架車都一早麻木咗...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
238X 發表於 2018-6-10 19:52 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-6-7 16:51
我成日都咁講, 如果服務有改善(最基本有番18全日, cut鬼咗18X佢啦...), 我真係唔介意俾貴少少...

但如果 ...

佢而係就係錢又要賺盡,車又要收盡

反正都無人懲罰佢,佢有乜好驚
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知