hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2F 壞車所帶出黎車務問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 2F 壞車所帶出黎車務問題

DY4190 發表於 2018-6-10 21:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日大約13:25左右班次
上車已經見師姐係咁較冷氣 之後仲關左引擎
原來係壞冷氣 佢試再著過架車睇下得唔得 當然唔得啦
之後有位師兄路過幫手都係唔得
途中有架紅FL 3C有D人走左 我地不停叫師姐CALL上台過車 佢話公司唔會咁安排 叫我地搭下班20分鐘後班次
最後係一個師奶發現左原來有個冷氣制要開(無錯 師姐唔知有個制要開) 結果又開又關架車都唔得
最後最後原來係要將車上所有野車門呀,車廂燈呀乜都關晒,開著冷氣制再著車 咁先得 (玩左15分鐘)
師姐狂踩 又俾佢拉番開由後車3分鐘 去到深水埗拉開到14分鐘

車務問題:
其實係慈愛苑三期 仲諗住有著數 有咩CALL車都快 原來係唔可以叫總站開架車.. 真係唔知
訓練:
另外就帶出訓練不足問題 今次咁就反而要路人提點
機件:
係咪因為唔想D司機關冷氣上斜所出的招?一D要關晒重新黎過個制先有反應?

PoohPoohJoe 發表於 2018-6-10 21:35 | 顯示全部樓層
1.其實根本所有巴士都安排哂行程
無巴士/車長係所謂既STANDBY
所以輕微既事件(壞車)係唔會特登搵部車出黎
除非壞既係尾班車

2.睇你形容架車要熄哂電池總制再著過
即係機件問題
例如突然有啲電線出現問題
應該唔關個粒開關制事
你話係咪個師姐唔知有粒冷氣制
我唔肯定
但如果部車本身有冷氣
突然間無左既話
正常人都唔會理粒開關制
因為無咁過開關制既情況下突然無冷氣
基本上都唔關個開關制事

3.唔關事
熄冷氣上斜其實同屋企熄冷氣一樣
咁粒制就開關到
但如果係行車電腦/線路突然出現感應問題
先要熄哂大制成部再著過
arfung 發表於 2018-6-11 12:55 | 顯示全部樓層
之前試過搭61X開車無耐就安定前燈位壞車,當時是農曆年假前後,車上已經七八成滿,司機聯絡總站後,站長私一部車(記得應是61X掛牌車)來接載全部乘客,然後繼續行程。

不過因為等候需一些時間,結果再起行時後車也剛到,兩部一齊出九龍城。
就不太清楚之後如何調動班次。
cz9328 發表於 2018-6-11 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2018-6-10 21:35

少數路線係會預留車輛泊在總站逾半小時以上才再開車。方便同一總站嘅路線要換車時有車可換。不過唔係個個時段都有備用車泊。

不過現時人力情況...又真係唔期望會有 standby 司機可以得閒到坐總站...等有車壞時先至出動,運部車私去中途救車。

就算有 standby 司機,都好可能被徵召開工替缺勤班次。
DIH 發表於 2018-6-11 18:06 | 顯示全部樓層
我個人觀感,有冇後車接手都好睇條線的江湖地位,如果係車海線或長途線後車有時間剩,就會拉到車,但好多平價市區線已經疏到前車開走後總站係吉晒,或車源緊張到有乜依郁就大斷纜,站長想拉都無車可拉。

我唔知2F有冇收車,樓主出事時段來回都係15分鐘一班;我平時搭92放工時間西貢開寫15分鐘一班,但實際係開20或甚至25分鐘一班。
he_01 發表於 2018-6-11 19:16 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-6-11 12:55
之前試過搭61X開車無耐就安定前燈位壞車,當時是農曆年假前後,車上已經七八成滿,司機聯絡總站後,站長私 ...

之前60M舊頭mmc試過壞冷氣,不過個陣架車只係行咗幾步仲係屯門站,之後落車後面Bman提早開,架mmc就私去南廠
最後架mmc應該開得返冷氣繼續載返客,架Bman就10個人都冇上公路

kitarolo 發表於 2018-6-11 20:04 | 顯示全部樓層

可以咁講貴如機場A線
中途壞車,即使是距離開出
嘅站無幾遠,都係唔會有備車。

因為預留車/車長,萬一
當日無壞車等於蝕咗……

反而要睇吓係唔係唯一
路線或是在公路,有時仲要
睇埋是否有指定車款,否則
乘客可做就見其他巴士肯停
都上咗先諗辦法轉車甚至的士。

因為有次真係黑仔到
出總站唔夠500米就壞
下一班原定開出之餘係
載得晒受影響乘客,不過
上公路前都頂閘,中途站無得
上且條線係20分鐘一班。

有時有人有車都好難決定
是否拉疏(原線或附近密車線)
稍後嘅班次嚟救急。
PoohPoohJoe 發表於 2018-6-11 20:40 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2018-6-11 15:18
少數路線係會預留車輛泊在總站逾半小時以上才再開車。方便同一總站嘅路線要換車時有車可換。不過唔係個個 ...

換車基本上只限於有日/夜驗,政府抽驗車
或者好好彩總站壞車
如果中途壞車
基本上係唔會郁總站堆車

樓主| DY4190 發表於 2018-6-11 20:58 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2018-6-10 21:35

1. 原來係咁 謝謝指教
2. 其它乘客表示出車已經係咁,如果佢唔出站,我諗其它師兄有機會救到佢
3. OIC 以為有咩特別功能TIM

樓主| DY4190 發表於 2018-6-11 21:00 | 顯示全部樓層

總結各位大大
我一直搞錯左以為係後車提早開,無諗過原來係後備車
所以其實係大線先有機會作出特別車務安排
受教了