hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 元朗站嚴重沉降 港鐵瞞五年超常行車?
開啟左側

元朗站嚴重沉降 港鐵瞞五年超常行車?

053h4 發表於 2018-6-26 21:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-6-26 21:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2018-6-26 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-26 21:33
慈雲山最後有無起沙中線啊?

元朗新元朗中心,元朗西鐵工程,及新公屋都受唔同程度影響要減高度,減發展 ...

首先呢
減高度都有十幾層樓甚至維持三十層樓高都有
而唔係一層樓都冇

第二呢你講嗰個橫切面圖係朗屏
個橫切面唔同位置有唔同分佈
元朗大馬路隔咁開又點樣用得返張橫切面圖呢

第三呢
你連續幾次講花崗岩
但明明就係大理岩先有溶洞
你閱讀理解弱咁
唔怪得一直同你溝通好有障礙

第四呢
你根本唔知咩係溶洞
成個元朗都有大理岩
但唔代表每一平方米都有溶洞
唔代表地底每個溶洞都係二十米下面直落地核
如果你講到溶洞咁大規模
根本成個元朗都冇辦法起樓

第五
元朗本身開初成為新市鎮之前都有一定聚居歷史發展
唔似得大埔係新填海地或者上水粉嶺呢啲大部分耕地得嚟而任政府規劃
所以元朗市中心啲街道先咁狹窄

而且元朗大馬路本身冇輕鐵冇咁多車之前
路面過馬路根本就好輕鬆
咁邊度有需要留地方起隧道?

就算留地方起隧道
啲街咁窄以前點起隧道?

市區啲隧道係要封咗條路去起
元朗可以封邊條路?

荃葵青屯門大圍都甚少有行人隧道(唔計地鐵站)
唔通咁就可以歸納荃葵青地質唔適合起隧道?
咁樣嘅邏輯謬誤都可以接納嘅話
你同我講乜嘢理據?
慳返啖氣吧啦
053h4 發表於 2018-6-26 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-6-26 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-26 22:41
係,我比慈雲山的風化花崗岩混淆左後文
我會修正。

好多人指出有溶洞係手指指落地下話有溶洞就溶洞啊?

我只係提議研究西鐵搬落元朗大馬路去重建
根本無需要排除所有負面潛在因素先叫政府研究
我排除哂任何負面因素到直頭做顧問寫教科書添啦
政府公眾咨詢都冇叫人自行提交探土報告幫政府顧問做研究
依家喺個小小討論區提個建議就要做哂成個顧問報告?
開玩笑麼?

你繼續當自己係顧問好了
唔需要抬舉我做埋顧問嗰份
053h4 發表於 2018-6-26 23:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2018-6-26 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-6-26 23:00
你知唔知大理岩有咩特性啊?
遇水遇高壓會分裂會溶解,所以大陸就要考慮隧道以下40米深的岩土支撑性況決 ...

咁咪叫政府研究喺大馬路探土研究囉
你有咩咁理解唔到呢?
元朗係大理岩都有好多要打摏嘅高樓大廈
你估真係全部都因為受大理岩影響而全部打超深摏?
七十年代啲發展商係咪咁有米?

我無否認元朗係大理岩有溶洞
但我唔知點樣接駁到你哋嘅獨特邏輯
「知元朗部分位置有溶洞就唔應該叫政府喺大馬路探土研究」

我接受呢個邏輯嘅話就等於
「知元朗部分位置有溶洞就唔應該叫政府發展新市鎮、起西鐵、起嗰條十七億天橋」
用呢個邏輯我淨係講西鐵站同元朗明渠有溶洞打深摏會影響隔離建築地基就足以推翻成個元朗唔可以再有新發展

你支持喺溶洞上起天橋搞到人哋冧樓點算好啊?
20160424 發表於 2018-7-12 09:08 | 顯示全部樓層
港府自爆輕鐵天榮站沉降 補救無效繼續沉 新地急停工

最近好多新聞隔離打椿起樓,影響周邊設施,而家連地面輕鐵站都沉降
比你起好個地鐵站,第時周邊收樓打椿重建,個站容乜易沉落地深,仲要唔知點補救
Kaix 發表於 2018-7-13 00:03 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2018-6-24 19:50
元朗地底出名多溶洞,部分更深不見底

淨係呢句已經唔駛諗起地鐵站,就算起一樣要打樁,仲要潛入地底打樁 ...

屯門市中心都叫無位起的話,
我真係唔知香港市區d地鐵係點起

20160424 發表於 2018-7-13 09:21 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2018-7-13 00:03
屯門市中心都叫無位起的話,
我真係唔知香港市區d地鐵係點起

屯門公園可以,屯門鄉事會路/屯順街果邊就算起到個站都唔會大得去邊,好似得尖沙咀咁豆潤就屎得