hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 男子涉3宗九巴刺針案 警方:疑犯不滿巴士飛站而犯案 ...
開啟左側

[報刊新聞] 男子涉3宗九巴刺針案 警方:疑犯不滿巴士飛站而犯案

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-6 10:33 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2018-7-6 01:11
呢類情況城巴機場線身上就最常見。
以前諗住坐A29入坑口,結果係牛頭角下邨一堆巴士站見住部車中線飛走, ...

係,不下一次試過有類似經歷, 尤其係喺啲「冷門」車站度

然後你會有種錯覺,諗緊機場巴士往市區方向嘅市區分站係咪只供落客……
洗手、洗手、洗手!
tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-6 10:40 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-7-5 20:37
如果飛站司機九巴即炒,一定可以改善九巴形象,同埋可以節省養呢批冗員開支 ...

我勸你唔好跟車太貼

宜家只係個疑犯單方面宣稱有巴士飛站嘅情況

幾時飛站?咩情況下飛站?會唔會係架車「頂閘」或者有「拖卡」情況先飛站?

你咁快就話要炒司機,不如諗下巴士公司未來可以點樣更有效防禦呢類損人不利己嘅兇徒先啦
洗手、洗手、洗手!
053h4 發表於 2018-7-6 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-7-6 11:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-7-6 10:44
我估其實城巴都應該想觀塘轉晒做落客站,加快回車,你見收10蚊趕客就睇到新城諗咩。 ...

A29加$10分段,A22加$7分段,巴士公司係有心想執短程客,不過無諗過現實情況上嘅問題。
現實上機場線根本唔夠跑要玩飛站慳時間。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
053h4 發表於 2018-7-6 11:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
lwb701 發表於 2018-7-6 11:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-6 11:09
10 蚊就唔係為左執短途客,比九巴貴接近一倍。
A22先收7蚊。

唔想執短途當年開線就應該黃大仙之後都繼續照收青馬價啦。
A22收$7呢類根本係歷史留低嘅問題,之不過係因為九巴連年加價先突顯出佢$7係抵坐。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
TankKingEH9697 發表於 2018-7-6 11:14 | 顯示全部樓層

論飛站 柴小公司要整針床
坦克王EH 9697
053h4 發表於 2018-7-6 11:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
asv2 發表於 2018-7-6 11:32 | 顯示全部樓層
不下數次,康樂大廈去會展
905 新巴好多時係站尾落完客就抽出去
qunow 發表於 2018-7-6 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層

抓了後還有人放針