hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 香港人楂車..亂黎...
開啟左側

香港人楂車..亂黎...

KY9143 發表於 2006-6-22 15:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

學左兩日車...
楂黎楂去都係20幾30...

但呢20幾30公里...
基本上你已經可以睇到香港人楂車係點亂黎法...
見學神唔理三七廿一抽頭...
CUT線唔打燈...
的士隨時落客...

最惡既都唔係佢地...
係D推住手推車既阿婆...
話行就行,
晌正路中心...
你吹得佢漲咩...~_~

坐上司機位度...
你都咪話唔緊張...
即係我都諗緊我都叫亂黎既時候,
班人簡直可以用唔識死黎形容...

因為我尋日都忍唔住閘左部寶馬...
Beautiful Fighters
Ketsu 發表於 2006-6-22 16:25 | 顯示全部樓層
所以家陣我學左車大大話話都廿幾個鐘
但到而家我渣出去都仲係戰戰兢兢
d 人真係唔理自己渣緊果架係咪靚車
都照樣響我渣緊既「前七」客貨車面前
諗都唔諗就響我呢個學神面前cut線
真係好似錢多唔怕我撞埋黎咁
如果我隔離唔係有位怒火阿伯
(巴士阿叔都唔係佢果皮呀!)
我諗我都唔知撞左幾多架「Ben屎」囉...

話時話樓主你尋日點樣閘架寶馬呢?

(其實初初渣20-30 km
真係坐果個同出面望入黎既就覺得慢
但自己就真係覺得好快
尤其係響多車既馬路上面)

Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-22 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-6-22 16:25 發表
所以家陣我學左車大大話話都廿幾個鐘
但到而家我渣出去都仲係戰戰兢兢
d 人真係唔理自己渣緊果架係咪靚車
都照樣響我渣緊既「前七」客貨車面前
諗都唔諗就響我呢個學神面前cut線
真係好似錢多唔怕我撞埋黎咁 ...

我淨係覺得好大壓力囉...
你唔知隔離果位仁兄/姐姐幾時會晌你隔離做D乜野...
攪到就係...
見到隔離有車有咁快走咁快...
離開佢幾尺遠好...

尋日?
晌雅息士道囉...
部車想出黎...
我又要行番開少少...
結果..照閘佢...
結果佢好無奈咁去吊我尾...
去三角花園啦...
都諗住佢實爬啦...
點知佢繼續吊我尾...
想出又唔出咁...
灰灰地...~_~

尋日玩完斜路開車...
楂番出窩打老道返九龍塘地鐵站...
咁岩窩打老道北行車多...
我行慢線...
哈哈..仲快過中線d車...xdddd
不過...我都係行緊廿幾三十公里0者...
FX8173 發表於 2006-6-22 16:53 | 顯示全部樓層

當您拎o左牌出到街渣車,您就明白o架喇﹗
o係香港地渣車,唔惡唔得﹗一唔惡的話,基本上您架車會係蟻爬咁慢,下下俾人夾﹗如果唔想咁,就只好自己做主導,同人鬥夾,鬥惡﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-22 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-22 16:53 發表
o係香港地渣車,唔惡唔得﹗一唔惡的話,基本上您架車會係蟻爬咁慢,下下俾人夾﹗如果唔想咁,就只好自己做主導,同人鬥夾,鬥惡﹗

兩睇啦...
有時我好同意一樣野,
就係如果D人楂車禮讓D既話,
唔好講意外,
爭執都少D...

好似我自己搭巴士咁,
睇住部巴士出左半個頭,
D人係要攝個位都唔俾部巴士過既...
又真係覺得咁好無謂..

學神係慢..
但調番轉,
佢踩極都唔可以過40...
咁..真係冇計架喎...
simon12 發表於 2006-6-22 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-22 16:40 發表

尋日?
晌雅息士道囉...
部車想出黎...
我又要行番開少少...
結果..照閘佢...
結果佢好無奈咁去吊我尾...
三角花園啦...
都諗住佢實爬啦...
點知佢繼續吊我尾...
想出又唔出咁...
灰灰地...~_~

請問你是否在雅息士道近三角花園練習三手呔?在近三手呔左面(即幼稚園對面)位置有一間私人別墅,師傅講屋主有四部車,三部普通房車,一部黃色跑車,師傅講每日一班學神經常閘著他的門口,以致出不到車,屋主不是直接向教車師傅反應,而是打電話報警要警方到場維持交通秩序,嘩,好似該條路等如他們的私家路,鐘意出就出,鐘意入就入。
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-22 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 simon12 於 2006-6-22 17:02 發表

請問你是否在雅息士道近三角花園練習三手呔?在近三手呔左面(即幼稚園對面)位置有一間私人別墅,師傅講屋主有四部車,三部普通房車,一部黃色跑車,師傅講每日一班學神經常閘著他的門口,以致出不到車,屋主不 ...

雅息士道個位...
我係過左三角花園轉左,
去到林肯道出返窩打老道,
再入番雅息士道落金巴倫道喎...
FAST 發表於 2006-6-22 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-6-22 17:01 發表

兩睇啦...
有時我好同意一樣野,
就係如果D人楂車禮讓D既話,
唔好講意外,
爭執都少D...

好似我自己搭巴士咁,
睇住部巴士出左半個頭,
D人係要攝個位都唔俾部巴士過既...
又真係覺得咁好無謂..

學神 ...

有時唔好話呀..
我踩單車成日比車夾有成,覺得o的車都變態咁趕..

但當我發覺我快過o的學神我都會好似o的車咁 =.=
6008-JU1220 發表於 2006-6-22 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-22 16:53 發表

香港未算喇.....已經叫好喇.....
大陸..情況仲壞
Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| KY9143 發表於 2006-6-22 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 6008-JU1220 於 2006-6-22 18:35 發表

香港未算喇.....已經叫好喇.....
大陸..情況仲壞

大陸...
坐完佢地一次d市內既巴士,
已經想死...

返到香港之後,
你就會發覺九新城d service已經好好...