hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) (手機相) 不能上的40長荔街特別班
開啟左側

[即日快報] (手機相) 不能上的40長荔街特別班

GW5878 發表於 2018-7-20 13:04 | 顯示全部樓層

少左班觀塘山區煌蟲咪有位比觀塘道既客上車囉。
Alex7808 發表於 2018-7-20 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
40在星期一至五嘅下繁,都會喺美孚頂閘
樂仔〞 發表於 2018-7-21 12:24 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2018-7-19 22:26
點解連觀塘線嘅post都可以抽水
地球嘅水都俾你抽乾了

改行啫,又唔洗停
觀塘道咁塞都中意走入去,不如叫九巴整兩班比佢嘆下啦 ...

... 但無話唔洗行返原本 cover 嘅路段喎
sq285 發表於 2018-7-21 13:01 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2018-7-20 01:01
今日40A下繁7點鐘先開
btw,40第二班長荔街特別班不嬲都係形同虛設
基本上好多時美孚已經上唔到

其實40長荔特不嬲都係多餘
收工荃灣加大連排已經打得爆部車

R多兩部車下繁行40A甚至係6DX (?) 好過啦

車從何來? 荃葵區內有條垃圾空氣線
四點半對開尾班車咪有兩部車囉

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
3ASV174 發表於 2018-7-21 14:07 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-7-21 12:24
改行啫,又唔洗停
觀塘道咁塞都中意走入去,不如叫九巴整兩班比佢嘆下啦 ...

人地話好多人搭 40 轉 296A 返將軍澳架,自己有特快直車唔搭搞到長沙灣班客上唔到,
取消左 40 轉 296A 既轉乘優惠,推返佢地上 290 290A 290X,然後 296A 柯打兩架車出去做 40 特班咪得囉。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| gu9434@24 發表於 2018-7-21 22:03 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2018-7-20 01:01
今日40A下繁7點鐘先開
btw,40第二班長荔街特別班不嬲都係形同虛設
基本上好多時美孚已經上唔到

但40特連荔芳邨都可以留後的確係幾過份

最激氣係 下一班40 10分鐘後到係有位坐連輪椅客都上到車

PS: 當時等車觀察左15分鐘左右.. 290x 2班都可以滿坐 企人
290a 接近企滿 應該掃得哂荔景班客
290? 有人死等 但未見有車沒數據(接近十幾人等車)

MT695 發表於 2018-7-22 00:22 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2018-7-21 22:03
但40特連荔芳邨都可以留後的確係幾過份

最激氣係 下一班40 10分鐘後到係有位坐連輪椅客都上到車

40下繁最多人坐就係第二班特車
其他班次只要正常時間開出就通常唔洗留後

290系一般到葵芳都無得坐

3ASV174 發表於 2018-7-22 01:18 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2018-7-22 00:22
40下繁最多人坐就係第二班特車
其他班次只要正常時間開出就通常唔洗留後

其實咪正好證明絕大部分非巴膠客有車就會上,
上左車部車行多一陣,好過自己企街等車,於是 40 特車東九客照上長沙灣上唔到,但唔經長沙灣班車又載唔滿。

正好摑左 FF 版成日搞大龍鳳幫一部分巴膠慳五分鐘車程既建議一大巴。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| gu9434@24 發表於 2018-7-23 00:19 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-7-22 01:18
其實咪正好證明絕大部分非巴膠客有車就會上,
上左車部車行多一陣,好過自己企街等車,於是 40 特車東九 ...

如果果班特車真係咁滿
取消經長荔街對大家都係好事

PS:40A太約幾時到長荔街 客量如何?

MT695 發表於 2018-7-23 00:38 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2018-7-23 00:19
如果果班特車真係咁滿
取消經長荔街對大家都係好事

1810-1815
40A坐唔滿,通常葵興打後嫌40無位坐就會等40A

其實好似過左40A班車之後已經無人會係長荔街等40
應該係因為十成九無得上