hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組89C/89D/89X
開啟左側

建議重組89C/89D/89X

Charon1999 發表於 2018-8-16 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2018-8-5 23:00
81C呢個始終無經太子同旺角道一帶,
所以一定要87D經富安/第一城.
281X/281B係時候全日殺81C好過而家係馬 ...

首先現階段89C根本冇必要改。

另外先唔講白石角嗰邊嘅私樓唔會考慮你條巴士線,74D將幾個小人嘅地區group埋一齊做好地地乜問題都冇,無端端又要取消咗佢等大窩西嗰邊又發神經,然後將石門、第一城放埋入去白石角一齊做,完全係冇嗰樣整嗰樣。
Charon1999 發表於 2018-8-16 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2018-8-16 12:43
89C單靠77區=85M,89D,89P需要同時撒離亞公角,否則肯定嚴重吉車

問題係亞公角嗰邊本身都唔多人,除咗個富安花園同埋附近嗰間村屋之外,路上嘅建築物有限。
唔好妄想拉埋個富安落水就可以令89C夠客。
Dexter981 發表於 2018-8-16 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-8-16 13:07
問題係亞公角嗰邊本身都唔多人,除咗個富安花園同埋附近嗰間村屋之外,路上嘅建築物有限。
唔好妄想拉埋 ...

其實就算拉埋都預咗比依家嘅89C少人…………
只係到時如果殺286M時候有班人堅持海皮要保留直出大隧嘅車,就唯有拉89C落水…………
如果將85M亞公角客+89D亞公角客+286M嘅客過唒比89C,20分一班直出應該都勉強頂得住
不過肯定比人嘈太疏,仲有碩門被逼自成一角…………
當然個人寧願依家維持現況
LJ5724 發表於 2018-8-16 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層

77區班人完全無諗過個問題本身係:自己人口係撐唔起一條skip碩門ge全日線(89C除早繁出觀塘外大部分時間6-7成係碩門客,下繁出觀塘都要靠碩門坐滿窗口位出隧道,架車到碩門之前仲要係勁吉果隻)
LJ5724 發表於 2018-8-16 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋觀塘車停一停彩虹都係阻你一陣姐,拉85M過去彩虹只能夠用3個字嚟形容,多x餘,完
LJ5724 發表於 2018-8-16 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
同呢281X lee個走線行全日,非繁只會運空氣(81C而家做緊好幾水客,即77區去油佐尖,77區去富豪至大圍,富豪/大圍出油佐尖,想重組邊有咁易)
Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-16 15:21 | 顯示全部樓層

又重複講多次

而家77區點解成日感覺冇客
唔係因為佢冇需求
而係太多選擇分散需求
想一程過既搭89C
行一陣出去有89D
唔想行但又唔想慢既286M轉車
如果集中晒所有需求落一條線到
係唔係真係撐唔起條線我又唔覺得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LJ5724 發表於 2018-8-16 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
286M轉車,中間等車時間隨時仲耐,坐直線無咁嬲la
 樓主| bennyho1004 發表於 2018-8-20 11:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-16 15:21
又重複講多次

而家77區點解成日感覺冇客

而家夜晚兩條線都係開廿分鐘班,都有一定人數用。如果非繁留89c要食埋富安客,開15分班唔係問題
Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-20 11:08 | 顯示全部樓層

del
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過