hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 22/6東方日報:禁煙區擴至巴士總站
開啟左側

22/6東方日報:禁煙區擴至巴士總站

shtsang 發表於 2006-6-23 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 joelty 於 2006-6-22 21:23 發表
佢地話噴就噴,
完全唔理周圍有無人,
佢地大聲話佢地有吸煙的自由,
但就無想過其他人有拒絕吸二手煙的自由

離題小小一講,如果比起巴士總站黎講
我覺得晌食肆禁煙比起巴士總站更加重
要.我係去食飯而唔係食煙呀
次次食飯都總有一枝晌左近,真係嬲到我
政府學其他國家咁即時晌公眾場所禁煙
就最好不過,咁樣一刀切算係最公平啦
又唔駛分邊度係禁煙區咁煩喇.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
cheungtszfung 發表於 2006-6-23 12:06 | 顯示全部樓層
但真係好難介定巴士總站範圍,好似盛德街呢類泊街總站點定義?
dennislokawai 發表於 2006-6-23 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2006-6-23 12:06 PM 發表

仲有一類好似雅麗道咁,
95M就一定屬巴士總站,
但後面既89B又算唔算?
出面既101同23M等分站又點分呢?
youtube.com/c/dennislokawai
ahbong 發表於 2006-6-23 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-6-22 20:49 發表

超級討厭,明知自己食煙就行開d啦,食少陣會死咩...巴士埋站都夠多廢氣.仲要整埋多d二手煙...

更討厭是一有車佢地就亂拋煙頭,搵d食環署人員企係度等,位位$1500...

佢地食少陣真係會死

建議巴士總站安裝吸煙室
司機、乘客全部入去煲煙
ricky 發表於 2006-6-23 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-6-22 20:17 發表
巴士總站要劃界都唔算太大問題
但之前連巴士站都想列做禁煙區就真係好難喇

巴士分站範圍仲難定義.
前荃葵青區居民
pochi 發表於 2006-6-23 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2006-6-23 12:06 發表

先界定容易搞既總站先囉,好似新城市、荷里活呢d有蓋總站,其他露天再傾。
 樓主| Transperth 發表於 2006-6-23 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-6-22 21:26 發表

行出巴士總站範圍囉,有幾難...
只係行多兩步咁解之嘛

都未必架﹗如果撞著係一D面積比較大既總站…
一次經歷,等於一次訓練。
KY9143 發表於 2006-6-24 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-6-23 12:25 發表

佢地食少陣真係會死

建議巴士總站安裝吸煙室
司機、乘客全部入去煲煙

哈哈...
食少陣真係會死...
你要知...
有時一個食煙既人既心理,
唔係好似你地睇到咁純粹癮起咁簡單...
煙癮其實大部份時間係可以控制到~
但好多時食煙晌一個吸煙者心入面,
只係一個休息或者輕鬆咁既野你地又知唔知?

你可以話...
唔好晌你隔離食,
岩~我同意...
因為我都見過有d人真係好鬼老套...
但..我諗唔係個個都係咁卦...

始終有d野,
係需要互相體諒既...
Beautiful Fighters
KY9143 發表於 2006-6-24 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-6-22 21:26 發表

行出巴士總站範圍囉,有幾難...
只係行多兩步咁解之嘛

有時搵一個垃圾筒遠比行出邊一度更難...

基本上政府要人守法,
唔該,
平均分配過你d垃圾筒先~
Beautiful Fighters
咖喱 發表於 2006-6-25 07:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-6-24 15:57 發表

有時搵一個垃圾筒遠比行出邊一度更難...

基本上政府要人守法,
唔該,
平均分配過你d垃圾筒先~

咪就係, 好似我依 d 食開煙o既, 有次o向窩打老道呀, 想搵個垃圾桶都難呀 !!~
由廣華行到去 ymca 門口........  即係咁, 好似你咁講, 一定要加多 d 垃圾桶囉,
如果唔係又會有人講話週街亂拋煙頭, 仲有, 食煙都有分好果 d 同差o既,
我識有 d fd 係真係會一定係咁搵垃圾桶囉, 好似旺角咁, 通街都有o既
仲有, 有一次收o左工o向創紀等 215x 返屋企, 前面有個小朋友同個阿媽,
我已經企離佢至小 5 米, 但係佢雖然好大反應囉, 隻手就撥o黎撥去, 又勁o向度話臭又盛,
最抵死係風向唔係叫佢果邊囉, 都唔知話佢反應過大定做作好,
果度係露天家喎, 都聞到有臭 ?? 勁囉.......
仲有, 唔該唔好睇到個個食煙o既都係咁衰先得家~

最後, 小弟覺得佢做依樣o野根本就係多餘, 一係你就一刀切, 唔好分咩巴士總站,
同埋唔好分咩 smoking area 同 non-smoking area, 好似大家樂咁,
一禁就禁o西 !!!!~ 係咁先, 多言了.........